Västmanlands Teater och Scensverige hälsar alla branschkollegor och allmänheten välkomna till Scenkonstbiennalen 2022 i Västerås 7-12 juni. Flera länsteatrar medverkar med föreställningar, samtal och seminarier. Länsteatrarna i Sverige finns självklart på plats!

Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och arrangeras vartannat år på olika teatrar i Sverige av mdlemsorganisationen Scensverige. Denna gång har turen kommit till Västmanlands Teater. Teaterchef Niklas Hjulström och hans medarbetarna på Västmanlands Teater har fixat och fejat och förberett och står nu redo att hälsa alla branchkollegor välkomna den 7-12 juni!

Västmanlands Teater kommer att visa de två egna föreställningarna ASEA – Här kommer framtiden! och Hur man lever! Västmanland Teater visar också konserterna Historien om en soldat, ett samarbete med Västerås Sinfonietta, och Funeral Folk, ett nyskrivet verk av electronikakompositören Maria W Horn och folkmusikern Sara Parkman, i samarbete med Anrikningsverket och Norbergfestival.

Tetaer Halland, Stolthet och fördom, foto Malin Arnesson. Norrdans, Pianofavoriter, foto Lia Jacobi.

Juryutvalda länsteaterföreställningar är Norrdans Pianofavoriter med text och koreografi av Martin Forsberg och Rebecka Berchtold och Teater Hallands Stolthet och fördom eller The Story of Mr Darcy, Mr Bingley, Mr Wickham, Mr Collins & Mr Bennet, i regi av Anna Sjövall.

Stolthet och fördom hade premiär i februari 2020 och fick ställas in p.g.a. pandemin. Men i januari 2022 hade föreställningen en bejublad nypremiär och har sedan dess spelats både på Teater Hallands scen i Varberg och på turné i hela Sverige.

– Vi är så glada att få komma till Scenkonstbiennalen med föreställningen, säger Anna Sjövall, regissör för föreställningen och konstnärlig ledare och VD. Det känns så kul att den uppmärksamma på detta sätt – det är den verkligen värd!

Pianofavoriter med Norrdans hade premiär den 7 oktober 2021 på hemmascenen Härnösands teater. Den har en intensiv turnéperiod bakom sig. Föreställningen fick nyligen Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och Ungdomsteaterpris för 2021. Se en trailer här.

– Detta är så kul! Och mest kuligt är att biennaljuryn väljer en storskalig samtida dansproduktion för unga, det är både coolt och kaxigt, kommenterar Martin Forsberg, Norrdans konstnärliga ledare, Scenkonstbiennalens val av Pianofavoriter.

Länsteatrarna i Sverige medverkar i flera samtal och paneldiskussioner.
Michael Johansson, verksamhetsledare för Länsteatrarna i Sverige, representerar organisationen på Assitejs samtal Spelar mindre roll den 10 juni. Frågan som tas upp är denna: Hur kan vi i Sverige, genom aktivt samarbete mellan de olika nivåerna, garantera alla barns lika rätt till scenkonst? Seminariet utgår från den rapport som Assitej tagit fram under hösten och vintern 2021/22 som visar att ojämlikheten är stor i landet, att organisationen mellan stat, regioner och kommuner är rörig och statistiken bristfällig. Samtidigt har Norge och Danmark fungerande system med hög måluppfyllelse där kontinuerlig statistik förs.

Läs mer här. Läs rapporten här.

Musikteater Freja, ensemblen och från utställningen Det omöjliga som blev möjligt. Foto av Freja.

Musikteater Freja vid Smålands Musik & Teater medverkar med en utställning i Västerås Konserhus foajé. Freja firar 15 års jubileum och summerar sina framgångar. Men också sina bakslag. I en stor retrospektiv utställning med titeln Det omöjliga som blev möjligt, får vi genom flera olika uttryck och tekniker ta del av en unik berättelse som handlar om hur barn och unga med diagnoser inom autismspektrat förändrat sina liv med hjälp av teatern. Missa inte heller programpunkten på fredagen som innehåller både seminarium och workshop och som leds av Sofie Palander, f.d. konstnärlig ledare på Freja och workshopledare för Freja-metoden. Läs mer här.

Regionteater Väst, Utflykten. Foto Håkan Larsson.

Regionteater Väst arrangerar två samtal den 10 juni som öppnar upp för spännande och mera ingående diskussioner om scenkonst. Till samtalet Dramaturgi vad döljer du för mig? har Nadja Hjorton, konstnärlig chef Teater, bjudit in dramaturgerna Tova Gerge, Karina Sarkissova, Rachel Tess och Manda Stenström till en kollegial diskussion och ett erfarenhetsutbyte. Vad gör en dramaturg, vad längtar de efter och hur ser det konstnärliga arbetet ut? Monika Milocco, konstnärlig chef Dans står bakom programpunkten Det intima, konstnärliga, storslagna samtalet – om vad vi faktiskt gör när vi skapar scenkonst där två stolar, två mikrofoner och ett bord ställs fram under 3 timmar. Här kommer två personer i taget att samtala med utgångspunkt i sina respektive praktiker. Det finns vid bordet några förbestämda frågor att starta igång med. Sammanlagt blir det ca 6 samtal på 30 minuter vardera. Ambitionen är att detta innovativa grepp ska leda till ett ärligt och fördjupat samtal om process, tankar, känslor, kropp, text, teori och praktik. Som publik kan du komma och gå – pausa, sätta dig och lyssna, reflektera och inspireras. Vi skriver mer om Regionteater Västs samtal här!

Foto Sören Vilks och Emmalisa Pauly.

Teater Västernorrland arrangerar Dramatikerpodden där teaterns dramaturg Alexandra Loonin bjuder in dramatiker till samtal om dramatik. Gäster är Paula Stenström Öhman (Lumor bl.a.) och Erik Holmström (Malmö Dockteater bl.a.). Paula Stenström Öhman har regisserat den juryutvalda föreställningen Ambulans som spelade på Dramaten 2021. Erik Holmström har regisserat den juryutvalda föreställningen The World Is full of Married Men som sattes upp på Malmö Dockteater och Malmö Stadsteater 2021. Podden spelas in och sänds live kl. 13 den 9 juni och kl. 17 den 11 juni.

Alexandra Loonin hälsar också alla välkomna till Simhopp! på Lögarängsbadet på lördagen. Det blir blött och sött och lagom läskigt. En övning i mod och koordination!

På lördagen avslutas Scenkonstbiennalen med en stor fest på Västerås konserthus. Västmanlands Teater och Scensverige är arrangörer. Det blir mingel och uppträdanden, dans och tal. Vi kommer bland annat få uppleva en mäktig Vogue Performance med Alyssa Chloe, Adrian Cruz, Linnea Sjöberg, Demba Sabally, och Nala El Rayes, samt ett spoken word-framförande av biennalens sydafrikanska gäst Napo Meashane.

Vi ses i Västerås den 7-12 juni!

Se hela programmet här.

Se alla utvalda föreställningar här.

Läs om Scenkonstbiennalen på Västmanlands teaters hemsida här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.