Idag meddelade kulturminister Amanda Lind att regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna föreslår ett nytt kris- och stimulansstöd med anledningen av pandemin. Stödet omfattar 1,3 miljarder kronor och ska bland annat delas ut av Konstnärsnämnden och Statens kulturråd. En del av dessa stödmedel kommer att gå till kultursamverkansmodellen. Detta för att pengarna ska kunna fördelas så jämnt som möjligt över hela landet, däribland till Sveriges länsteatrar. Detta är organisationen Länsteatrarna i Sverige väldigt positiv till!

Länsteatrarna i Sverige är även positivt inställd till det evenemangsstöd som presenterades, där 3 miljarder ska kunna delas ut till inställda eller begränsade evenemang under perioden juli-december 2021. Förhoppningen är att detta stöd även ska kunna sökas av de länsteatrar som är i extra behov av stödet.

– Länsteatrarna i Sverige välkomnar dagens besked från kulturminister Amanda Lind meddelade gällande de 1,3 miljarder till kulturen, samt det aviserade evenemangsstödet om 3 miljarder, säger Robert Uitto, ordförande i Länsteatrarna i Sverige.

– Det är vår förhoppning att stödmedlen skall nå våra regionala kulturinstitutioner. Dels som en garant för den professionella scenkonsten för publiken i regionerna och dels för att de regionala kulturinstitutionerna ska kunna fortsätta vara starka aktörer i kulturens återstart efter pandemin. De behövs också resursstärkas i sitt uppdrag som arbets- och uppdragsgivare för alla de fria kulturaktörer som nu har det svårt.

– Det är viktigt att vi ständigt påtalar den betydelse som kulturen har för vårt fria och demokratiska samhälle. Krisstödet som meddelas idag är en viktigt markering för hela kulturens betydelse i samhället och vi är glada att Amanda Lind och regeringen har beslutat om detta.

– Vi vill också rikta en uppmaning till alla lokala och regionala politiker att följa upp och ta ansvar för kulturen runt om i landet, nu när staten tar täten. Vi ser nämligen en oro för att de hårdast drabbade är kanske de som får minst stöd, beroende på de olika regioner och kommuners ekonomiska styrka. Vi måsta alla hjälpas åt i en tid som denna!

———–

Se den digitala pressträffen och läs regeringens besked på regeringen.se.

———–

För mer info kontakta:
Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige, robert.uitto@regionjh.se, 0709627364.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.