Robert Uitto, ordförande i Länsteatrarna i Sverige, skriver idag om Rysslands krig mot Ukraina:

”Knappt har vi vågat lämna tanken på Corona i världen, så blir året 2022, som skulle vara öppenhetens och trygghetens år, ett krigets år i Europa.

I ett krig är alltid civilbefolkningen förlorarna och våra tankar går till alla de ukrainska invånare som nu är lämnade i krig och förstörelse, och till de ryska invånare som vågar trotsa Putins regim och protestera.

I skrivande stund meddelar FN att över 1 miljon ukrainare är på flykt från redan raserade hem och byar. Människooffren är det värsta, men samtidigt pågår i Ukraina utplånandet av kulturarv, kulturyttringar och demokrati. Regimen i Ryssland skyr inga medel för att utplåna bostadsområden och kulturbyggnader och blir givetvis ett hot mot yttrandefrihet, kultur, kulturarbetare och demokrati.

Länsteatrarna i Sverige tar tydligt avstånd till Rysslands oprovocerade angrepp på ett fredligt land som Ukraina – och dess befolkning. Våra tankar går till alla civila och till de kulturarbetare som vågar dröja kvar i landet, men också de som tvingat spå flykt.

Vi själva lever i ett land, där våra länsteatrar kan spela den repertoar de själva väljer, där våra regissörer, teaterchefer, skådespelare, dansare, producenter och alla andra är fria i tanken och ordet. Väl medvetna om de underliggande hot som olika mörka krafter utgör mot fri kultur även i vårt land.

Vi fortsätter envetet att spela våra föreställningar i ett fritt land, med våra vänner i Ukraina och de som är på flykt i tankarna.”

Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.