Snart dags för Almedalsveckan i Visby och Länsteatrarna kommer givetvis att vara på plats!

Missa inte vårt seminarium ”Statens mål siktar på månen, men fastar i nyponbuskarna” tisdag den 2 juli. De kulturpolitiska målen är högt satta i hela Sverige och kraven ökar på teatrarna, men resurserna uteblir. Är det bara en tidsfråga innan Sveriges länsteatrar får bomma igen? Teatrarna är beredda att ta matchen och ge scenkonst till alla, men då måste de ha resurserna till det!

Sätt också gärna ett kryss i agendan för Svensk Scenkonsts seminarium ”Public services roll att bevaka och tillgängliggöra scenkonsten i hela landet” på måndag den 1 juli, där bland andra Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto medverkar. Hur ser Sveriges Television och Sveriges Radio på sitt uppdrag att bevaka och visa scenkonst från hela landet? 

Thomas Sundström, foto Ulf Aneer

Kan Sveriges länsteatrar överleva?
Tisdag den 2 juli arrangerar Länsteatrarna i Sverige ett seminarium inom ramen för Kultur i Almedalen med titeln ”Statens mål siktar på månen, men fastar i nyponbuskarna” där Thomas Sundström, teaterchef, Länsteatern på Gotland, Meit Fohlin, regionråd i opposition, 2:e vice ordförande region Gotland och Ulf Dernevik, politisk sakkunnig, kulturdepartementet, samtalar om länsteatrarnas utsatta situation. Moderator är Leonidas Aretakis, journalist.

Det blir allt svårare att nå de högt satt kulturpolitiska målen i Sverige eftersom resurserna inte räcker till. Enligt en rapport från Myndigheten för kulturanalys 2019 ser inte förutsättningarna ut att förbättras för kulturen i landet.

På den regionala nivån arbetar landets länsteatrar för att bidra till att de kulturpolitiska målen uppfylls. Vi är en viktig part i den kulturella infrastrukturen, men vi ska samtidigt verka i en utarmad kultursamverkansmodell som har urholkats på grund av att de statliga anslagen inte har räknas upp. Kan Sveriges länsteatrar överleva?  Vi är beredda att ta matchen och ge scenkonst till alla, men då måste vi ha resurserna till det!
På Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10, tisdag 2 juli kl 11:00. Läs mer.

Robert Uitto, foto Teodor Uitto.

Samtal om att synliggöra scenkonst i hela landet
Måndag den 1 jul kl 15:15 medverkar Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto i ett seminarium som Svensk Scenkonst arrangerar med titeln ”Public Services roll att bevaka / tillgängliggöra scenkonsten i hela landet”.

Public Service ska spegla hela landet och hela landet ska synas och höras. Hur omsätter Public Service dessa mål rent konkret? Hur ser Sveriges Television och Sveriges Radio på sitt uppdrag att bevaka och visa scenkonst från hela landet? Vad är att synliggöra? Att sända produktioner, att recensera produktioner?

Övriga medverkanden är: Cilla Benkö, VD, Sveriges Radio, Hanna Stjärne, VD, SVT, Magnus Aspegren, VD, Riksteatern och Susanne Rydén, VD, Musik i Syd. Moderator är Carina Brorman, konsult.
På Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10, måndag 1 juli kl 15:15. Läs mer

Frukostmingel för regionpolitiker
Länsteatrarna i Sverige planerar även att ordna ett frukostmingel för regionpolitiker någon gång under Almedalsveckan. Det som då kommer att lyftas och diskuteras är länsteatrarnas stora betydelse för regionerna och den kulturella infrastrukturen samt de positiva effekter som scenkonsten bidrar med.

Länsteatrarna i Sverige finns i Almedalen  hela veckan för att bevaka organisationens intressen!

Kontakta gärna Länsteatrarnas verksamhetsledare Michael Johansson om du vill ha kontakt eller undrar över något: michael.johansson@lansteatrarna.se, +46 70 234 04 89.

Mer information om Länsteatrarnas och andra aktörer inom kulturens program hittar du här.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.