Kravallnatten – om kravaller och folkliga proteströrelser, ägde rum den 14 september på Folkteatern i Göteborg i samarbete med Radioteatern och ABF Göteborg. Tio halvtimmeslånga radiopjäser om Göteborgskravallerna varvades med panelsamtal och avslutades med en läsning av den nyskrivna pjäsen Kravall.

– Det är en dag med utgångspunkt i Göteborgskravallerna 2001. Men också med en blick mot de kravaller som sker idag, som i Husby till exempel, säger Hasse Carlsson, dramaturg på Folkteatern, till Metro Göteborg.

Läs mer i Folkteaterns pressmeddelande:
Brödupproret 1917, rasupploppen i USA på 60-talet, Göteborgskravallerna 2001, Parisupploppen 2005, Grekland 2008, England 2011 och Husby 2013. Listan kan göras lång på de kravaller med stenkastning och bränder som genom historien inträffar i våra storstäder. Upploppen förenas ofta av ilska, utanförskap och missnöje med militär, polis eller medierapportering. Vissa uppror är politiskt motiverade. Andra föranleds av frustration över fattigdom och arbetslöshet – illegitima uttryck för ett legitimt missnöje. Då som nu finns också inslag av unga män och kvinnor som följer med bara för att våldet är roligt.

Det handlar om en frustration som växer i takt med att arbetslöshet och utbildningsproblem breder ut sig. Vilka möjligheter har medborgare och makthavare att bryta en utveckling där den sociala segregationen i Sverige och Europa ökar i rekordfart? Vilka forum finns det för folkliga protester att göra sig hörda? Vilka mekanismer spelar med innan och efter att kravallerna bryter ut?

Kravallnatten är en heldag på Folkteatern om folkliga proteströrelser i vår och andra tider. Under dagen kan man lyssna på Radioteaterns ”Göteborgsdekalog” – tio pjäser som kretsar kring Göteborgshändelserna 2001. Lyssningarna varvas med samtal och debatter om kravaller (”Bilden av kravallerna”), folkliga proteströrelser (”Makt och motstånd”) och dagens politiska teater (”När teatern gör skillnad”).

Dagen avslutas med en läsning av America Vera-Zavalas nyskrivna pjäs ”Kravall” med skådespelare från Folkteatern och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, samt en konsert med göteborgsrapparna MAKTSKIFTET.

Medverkande: Ulf Bjereld (prof. i statsvetenskap), Hans Abrahamsson (fredsforskare vid GU och medlare i demonstranternas kontaktgrupp under EU-toppmötet 2001), Åsa Melldahl (författare och regissör, ”Göteborgsdekalogen”), America Vera-Zavala (dramatiker, aktivist och en av grundarna av Attac Sverige), Theo Papaioannou (Vägvalet), Rasmus Andersson (S), Pantrarna – för upprustning av förorten, Stina Oscarson (Radioteatern), Mikael Löfgren (teaterkritiker), Maktskiftet, m fl.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.