Folkteatern i Gävleborg har utsett en ny konstnärlig ledning. Det blir Mattias Brunn, Kajsa Isakson och Erik Uddenberg som delar på det konstnärliga ledarskapet, där även gästande konstnärer kommer att ingå. Vi var nyfikna och passade på att ställa några frågor till trion, bland annat om utmaningar och möjligheter med ett tredelat ledarskap:
– Utmaningen är att kasta sig ut i något helt nytt, att arbeta i ett tredelat ledarskap. Hur ska vi arbeta tillsammans? Hur ska vi bredda vår bild av vad scenkonst är och vad det kan vara? svarade Kajsa Isakson.

Det har varit en förhållandevis lång process att hitta den nya konstnärliga ledningen Folkteatern i Gävleborg sedan Michael Cocke lämnade teatern 2014 för att bli konstnärlig ledare på Örebro länsteater. För drygt en månad sedan presenterades så den nya trehövdade konstnärliga ledningen;  Mattias Brunn, Kajsa Isakson och Erik Uddenberg. Mattias är en regissör som fokuserar på ämnen som maktstrukturer, identitet och sexualitet. Kajsa har skapat en rad föreställningar som handlar om demokratifrågor och mänskliga rättigheter. Erik skriver dramatik för barn och ungdom och har varit knuten till Unga Klara sedan 1997 där han står bakom en stor del av produktionen.
Läs mer om Mattias, Kajsa och Erik här 

Kajsa Isakson säger i en intervju i Gefle Dagblad den 18 oktober att en viktig anledning till att hon ville göra det här är att de är flera som gör det tillsammans. -Det är en utmaning men en spännande och utmärkt idé. Jag tror att det är en naturlig utveckling av ledarskap, säger hon. Erik är helt enig och Mattias tillägger: -Jag tyckte också att det var roligt att idén om delat ledarskap kom från personalen i huset. Det är inte en chef som har kommit på en tokig idé utan det är ett kollektivt beslut. 

Alla tre är helt på det klara med att det mycket ovanligt med flera konstnärliga ledare för en teater:
-Det är väldigt unikt. Verkligen.

Läs hela intervjun här

Folkteatern i Gävleborg hälsar att man är väldigt nöjd med rekryteringarna. I ett officiellt uttalande skriver Marcus Hellsten, teaterchef för Folkteatern i Gävleborg sedan 2014:
”Folkteatern vill utvecklas tillsammans med andra och hela teatern bär på en gemensam vilja att utforska nya sätt att göra konst. Därför ser vi mycket fram emot att knyta tre så olika och mångfacetterade konstnärer till Folkteatern i Gävleborg, och vi ser även fram emot att möta andra kommande gästande konstnärskap under de närmaste åren. Jag är övertygad om att vår nya konstnärliga ledning kommer skapa en kompletterande, dynamisk och spännande utveckling, och att de kan utmana oss och samtidigt ta tillvara på Folkteaterns möjligheter och erfarenheter.”

Vi passade på att få ställa tre frågor till Mattias, Kajsa och Erik!

 Vad ser du för utmaningar och möjligheter med ett tredelat ledarskap?

Mattias: ”Vi kommer ju alla från olika håll, har olika erfarenheter och därför olika visioner om vad teater är och kan vara. Det är ju en utmaning i sig, men framför allt en enorm möjlighet att hitta bredd och nya vinklar på teaterns konstnärskap.”

 Kajsa: ”Möjligheterna är många. Att vara tre är i sig en tillgång för vi har olika erfarenheter och blickar och kan ta fram dramatik och konst utifrån våra olika utgångspunkter, men också tänka tillsammans och utbyta perspektiv och referensramar med varandra. Utmaningen är att kasta sig ut i något helt nytt – att arbeta i ett tredelat ledarskap. Hur ska vi arbeta tillsammans? Hur ska vi bredda vår bild av vad scenkonst är och vad det kan vara? Spännande! Jag ser verkligen fram mot att med mod och nyfikenhet anta nya konstnärliga utmaningar tillsammans med Erik och Mattias.”

 Erik: ”Att utmana och hjälpa, inspirera och inspireras av varandra. Vi är olika, men drivs av samma värderingar. Det gör det möjligt att både utvecklas och stödjas av varandra. Vi är inte ensamma om beslut, utan kan diskutera dessa både i vår mindre grupp och i den större grupp som hela teatern utgör.”

 Vad är din bild av en regionteaters uppdrag?

 Kajsa: ”Att alla ska få tillgång till scenkonst, var du än bor, vem du än är. Att regionteatern ska göra angelägen teater som är inkluderande och skapar delaktighet. Att vi ska göra teater kopplad till vår tid och vårt samhälle. Att arbeta för att knyta samman nya nätverk och ingå nya samarbeten. Jag tycker om tanken att vi ger publiken möjlighet att se något den kanske inte visste att den ville se.”

 Erik: ”Att möta sin publik i jämnhöjd, i dialog, med dörrar och fönster vidöppna till både inre och yttre världar.”

 Mattias: ”Möjlighet till kvalitativ scenkonst till alla individer i hela regionen!”

Har du något drömprojekt under din tid som konstnärlig ledare på Folkteatern i Gävleborg?

Kajsa: ”Att vara en del av Folkteatern i Gävleborg är ett drömprojekt i sig! Jag har längtat efter att arbeta med en fast ensemble och efter ett kontinuerligt teaterarbete på längre sikt, där vi tillsammans kan utveckla teatern genom vår research och våra gemensamma erfarenheter. Men jag har massor av roliga idéer på vad jag vill göra med Folkteatern. Korsa teater med musik, dans, performance och ljudkonst och låta dem krocka. Som att hugga ved i högklackat! Just nu startar vi upp ett projekt på teatern som verkligen triggar mig, ett projekt som också kommer bli ett sätt för mig att lära känna Gävleborg och de som lever här. Ett drömprojekt.”

Mattias: ”Ja, det finns flera. Regionens orter bär i sig flera identiteter, historier och drömmar. Att få möjlighet att placera teaterns tematik och visioner på specifika platser och möta dessa platsers invånare och väva samman idéerna är för mig ett drömprojekt. Sen kan jag ju i mitt eget konstnärskap aldrig bortse från mina egna intressen kring kön, identitet, maskuliniteter, sexualitet och makt.”

Erik: ”Jag har många drömprojekt, men vill lära känna Folkteatern lite mer innan jag vet exakt vilka som ska vara där, det måste också komma fram i dialog. Men målet är alltid att skapa sådant som aldrig ens liknande gjorts förut. Någonsin. Ever.”

Folkteatern i Gävleborg

Bilden ovan: Mattias Brunn, Kajsa Isaksson och Erik Uddenberg, foto Folkteatern i Gävle

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.