På Östgötateatern spelas musikalen La Cage aux Folles med glittriga shownummer, sång, dans och glamour. Men den handlar i grund och botten om kärlek och identitet, säger regissören Mattias Carlsson. Pjäsens budskap sammanfattas bra av dess kända sånger ”Vår bästa tid är nu” och ”Jag är som jag är”. Temat är tidlöst och Mattias konstaterar att kampen för homosexuellas rättigheter aldrig tar slut.

– Det viktigaste budskapet är att vi alla har lov att vara den vi är och att man ska ta till vara på sin stund här på jorden.

I La Cage aux Folles berättas historien om den älskvärda och extravaganta familjen bestående av makarna Albin och Georges samt Georges son, som sätter familjebanden på prov när han vill gifta sig med dottern till en väldigt konservativ politiker.

La Cage aux Folles, Östgötateatern, 2016, Pontus Plænge och Richard Carlsohn, foto Markus Gårder

La Cage aux Folles, Östgötateatern, 2016, Pontus Plænge och Richard Carlsohn, foto Markus Gårder

La Cage aux Folles hade premiär på Broadway 1983. Tre år senare gjorde den succé i Malmö med Jan Malmsjö i huvudrollen. Ytterligare några år senare, i början av 1990-talet, var det dags för Östgötateaterns uppsättning med Jörgen Mulligan och Christian Zell i rollerna som nattklubbsägarna Albin och Georges. I publiken satt en ung Mattias Carlsson. Nu är det han som regisserar teaterns nya uppsättning av den färgstarka musikalen.

– För mig betydde den allt. Jag kunde förstå pjäsen och känna ”det där kan vara jag”. Jag såg den säkert tio gånger och ville vara en del av det här. Därför har den alltid varit livsviktig för mig, säger Mattias.

– Det är fantastiskt hur långt vi har nått, men vi behöver inte åka så långt för att se att det inte alls är så och jag tror att vi alltid måste påminna oss om det, säger Mattias Carlsson i en intervju med SVT.

Han beskriver La Cage aux Folles som en ”bjussig” musikal. Färgsprakande och fylld av glädje och kärlek, med överdådiga shownummer där teaterns alla ingredienser samverkar för att skapa en fest för ögat och örat. Samtidigt är det en gripande berättelse om rätten att vara den man är och om att stå upp för den man älskar.

La Cage aux Folles, Östgötateatern, 2016, foto Markus Gårder

La Cage aux Folles, Östgötateatern, 2016, foto Markus Gårder

Vad vill du att publiken ska känna efteråt?

– Jag hoppas att de har fått en stor portion underhållning och känner sig varma inombords. Jag vill också att de är fyllda av kärlek och känner större förståelse för allas olikheter, säger Mattias Carlsson.

La Cage aux Folles spelas på Östgötateatern i Norrköping till och med den 10 december och därefter i Linköping mellan 13 januari och 23 mars.

Mer om Östgötateatern

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.