Den 10 februari är det premiär för I domarens skepnad, Västanå Musik & Teaters nya satsning på vinterteater som äger rum på Loftet i Berättarladan i Rottneros. En sann Västanå-föreställning med fem skådespelare och tre musiker på scen och specialskriven musik, dans och scenografi.

I domarens skepnad handlar om en häxprocess i den värmländska finnbygden. En kall vintermorgon sätter sig en ung domare i släden på väg till sitt första ting för att döma i ett häxerimål. Under de senaste årtionden hade sådana ärenden varit vardagsmat runt om i Sverige, men tvivel har börjat uppstå om det går att ta anklagelserna om trolldom på allvar. Ansvaret för dessa mål vilar tungt på domaren! Dramat utspelar sig i den värmländska finnbygden år 1690, men parallellerna med förföljelse, utanförskap och utsatthet är lika aktuella i dag.

Vi ställde några frågor till Leif Stinnerbom, teaterchef och regissör!

Leif Stinnerbom. Foto Håkan Larsson.

En vinterföreställning! Vad trevligt för publiken att Västanå Musik & Teater spelar även under andra årstider än på sommaren. Hur kommer detta sig?
– Det är egentligen inget nytt för i år, men tidigare års mindre föreställningar under vår/höst har vi i huvudsak spelat för skolelever. I domarens skepnad passar utmärkt även för offentlig publik så det ska bli spännande att se i vilken utsträckning publiken kommer till Berättarladan vintertid.

Ni spelar I domarens skepnad som ni satte upp redan 1993. Varför tar ni upp denna föreställning igen?
– Det finns många paralleller i föreställningen till dagens samhällsklimat och att bli varse det lämnar avtryck i människor. Temat med förförföljelse, vidskeplighet, utanförskap och grupptryck var aktuellt 1993 men kan appliceras på nutiden i kanske ännu högre utsträckning nu än för 30 år sedan.

 Vad handlar I domarens skepnad om och varför är den aktuell idag?
– Det är en berättelse om en häxprocess i den värmländska finnbygden i slutet av 1600-talet och handlar om vad som händer i orostider när människor behöver syndabockar och vilka som då utses. På den tiden lades syndabockens roll på ”häxor”. I dag kan det vara judar, muslimer, samer, homosexuella eller andra grupper som är ”lämpliga” syndabockar. När rädslan breder ut sig både i den stora och i den lilla världen kan vad som helst hända. Vi har sett det förr och vi ser det nu.

 Blir det en föreställning med musik liknande era sommarföreställningar?
– Ja, det är en påkostad produktion i sann Västanå-anda med specialskriven musik, dans, scenografi och kostym. Ensemblen består av fem skådespelare och tre musiker så vi kan väl med affärsspråk säga att vi satsar oss ur krisen! 

Fredrik Skott och Dick Harrison föreläser

Om du vill så kan du kombinera ditt teaterbesök med en föreläsning med två av Sveriges främsta forskare: Fredrik Skott och Dick Harrison, som berättar om om verklighetens häxprocesser i Sverige.

Lördagen den 24 februari kl. 14:30:  Fredrik Skott, docent i nordisk folkloristik – Tillförlitlig berättelse om den ryktbara trollpackan kapten Elins förmenta resa till Blåkulla.

Lördagen den 2 mars kl 14:30: Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet – Stora oväsendet: när ondskan kom till Sverige.

Hör av dig till Västanå Musik & Teater om du vill veta mer.

Foto (stora bilden överst): Jesper Blomgren.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.