Föreställningen Jag springer har fått spridning på länsteatrarna!  Först sattes den upp på Byteatern Kalmar Länsteater och Regionteater Blekinge Kronoberg, i ett samarbete mellan teatrarna. Nu har den kommit till Östgötateatern och i april har den premiär på Norrbottensteatern. På Östgötateatern är det Niki Gunke Stangertz som regisserar den här gripande monologen – som alltså framförs på ett löpband av skådespelaren Ann-Sofie Andersson Kern.

Jag springer är skriven av Line Mørkeby. Monologen bygger på en blogg av den danska journalisten Anders Legarth Schmidt. Han började blogga när hans dotter blev sjuk i leukemi och använde löpningen som en sorts sorgbearbetning.

Regissören Niki Gunke Stangertz är skådespelare i grunden och Jag springer är hennes regidebut.

– Jag har väntat på att hitta rätt material och denna text går rakt in i mig. Jag älskar rytmen, kraften, det poetiska och det explosiva, säger Niki.

Niki Gunke Stangertz, foto Baldur Bragason.

Hon beskriver texten – i översättning av Daniel Rylander – som bitvis poetisk, med ett aggressivt driv samtidigt som den har ett stillastående vakuum.

– Jag har aldrig förr kommit i kontakt med en text som beskriver sorgens smärta och dödens väntrum så levande. Samtidigt får vi också ljusglimtar i form av vackra och positiva minnen, säger Niki.

 På ett löpband
Den starka monologen framförs av Ann-Sofie Andersson Kern – på ett löpband. Niki hoppas och tror att löpningen kommer att ge publiken ytterligare en dimension av karaktärens kamp såväl som en hisnande, fysisk upplevelse.

Hon har själv personlig erfarenhet av löpningens kraft. När Nikis pappa dog i cancer gjorde hon som Anders Legarth Schmidt och började springa.

– Jag gick med i en löparklubb och började springa på ett sätt jag aldrig gjort förut; hårt och fokuserat. Jag förbättrade mina tider galet fort och fann en tröst i att allt blev mätbart; kilometer, puls, intervaller, tid. Jag upplevde att jag ägde tiden, så sorgen ägde inte mig.

Östgötateatern, Jag springer, foto Niclas Fasth.

Jag springer är ursprungligen skriven för en man. Att texten nu framförs av en kvinna öppnar upp fler och andra lager, menar Niki.

– Jag vill undersöka skulden som uppstår i att vara en mamma som lämnar sitt friska barn och sin man för att hon inte kan hantera sorgen.

Niki upplever att vi svenskar överlag är rädda för att prata om sorg och om döden. Hon vill belysa hur vackert dödsögonblicket faktiskt kan vara – ett ögonblick du kan bära med dig som en gåva.

Vad hoppas du att publiken får med sig efter att ha sett föreställningen?
– Jag hoppas att den öppnar upp för ett samtal om vad sorg är och hur vi kan dela den tillsammans. Att vi blir modiga; vågar dyka ner i det tunga och prata med varandra, säger Niki Gunke Stangertz.

Jag springer spelas på X-scenen i Linköping (ung scen/östs lokaler på Elsa Brändströms gata 3A) den 1–9 december 2022. Föreställningen har nypremiär på Teatervinden i Norrköping den 29 april 2023.

Text: Jeanette Söderwall, innehållsproducent med PR-ansvar på Östgötateatern

Läs mer om Jag springer här.

Bilden överst: Östgötateatern, Jag springer, foto Niclas Fasth.

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.