På internationella kvinnodagen den 8 mars har Teater Västernorrland premiär på I huvudet på Alfhild Agrell – en fri fantasi om bagardottern från Härnösand som blev en av sin tids mest uppskattade och spelade dramatiker. Den nyskrivna pjäsen bidrar till att dramatikern Alfhild Agrell ytterligare befäster sin ställning som relevant även i vår tid.

Författaren och dramatikern Alfhild Agrell växte upp i Härnösand och blev en av 1880-talets mest uppmärksammade och uppskattade dramatiker –  både av publik och av kritikerkår. Nästan hundra år efter hennes död görs nu flera satsningar för att hedra hennes gärning: Alfhild Agrell-sällskapet i Härnösand utropade 2018 till Alfhild Agrell-året, Norrdans gjorde i höstas dansföreställningen Alfhild Agrells Arv och nu kommer Teater Västernorrlands I huvudet på Alfhild Agrell. Premiären äger så klart rum på Internationella  kvinnodagen den 8 mars!

Alfhild Agrell var samtida med Strindberg och Ibsen, men trots den hårda konkurrensen var hon under det tidiga 1880-talet en av Sveriges mest framträdande dramatiker och den mest spelade på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Anledningen till Agrells framgång var hennes dramaturgiska skicklighet, drivet i replikerna och ett ämnesval som låg rätt i tiden, skriver Alfhild Agrell-sällskapet på sin hemsida. Agrell skrev om det som låg henne närmast hjärtat: kvinnans frigörelse och rätten till ett eget liv. Hon behärskade även andra genrer och skrev romaner, noveller, kåserier, artiklar och reseskildringar.

Men det blev ett tufft och kringflackande liv för Alfhild Agrell och efter sin död 1923 blev hon både bortglömd och förbisedd. Desto bättre väcker hennes verk fortfarande intresse och har fått renässans på landets teaterscener de senaste åren. Ett omtalat exempel är Spetsprojektet, ett samarbete mellan Riksteatern, Östgötateatern och Länsteatern i Örebro som på 2000-talet letade upp och iscensatte Agrells verk Räddad.

Lena Engqvist-Forslund, teaterchef Teater Västernorrland, foto teatern

I huvudet på Alfhild Agrell på Teater Västernorrland
Teater Västernorrlands föreställning I huvudet på Alfhild Agrell rör sig mellan dröm och verklighet, Alfhild möter såväl Strindberg och Ibsen som Ellen Key och Victoria Benedictsson. Genom Alfhilds ögon får vi se fragment ur hennes pjäser och minnas hennes succéer.

Föreställningen handlar om Alfhilds liv och om hur hon som kvinna mötte motstånd och kritik. Den handlar också om hennes obändiga lust att skriva och hur hon till varje pris ville lyckas, bli bäst, och hur hon aldrig gav upp sina drömmar.

Den nyskrivna pjäsen bidrar till att dramatikern Alfhild Agrell ytterligare befäster sin ställning som relevant även i vår tid.

-Om Strindberg, Bergman och andra manliga storheter har det skrivits mycket, om deras skaparkraft och om hur deras liv påverkade deras pjäser och föreställningar, säger Lena Engqvist Forslund, teaterchef Teater Västernorrland.

I Sverige var Alfhild Agrell under 1880-talet en av de mest uppmärksammade och uppskattade dramatikerna, både av publiken och av kritikerkåren. Vad hände sen?

-Vi väljer att berätta om Alfhild, för varför skulle en kvinnas skrivande liv vara mindre intressant än en mans? funderar Lena Engqvist Forslund.

Manus: Therese Söderberg Regi: Dag Norgård Scenografi: Anna Asker Kostym: Karin Sundvall  Mask: Birgitta Rasmusson Rörelsegestaltning: Aleksandra Czarnecki Plaude  Musik: Eva Sidén Ljusdesign: Magnus Stolpe  Medverkande: Kaj Ahlgren, Åke Arvidsson, Gisela Nilsson, Anita Nyman, Helena Svartling

Läs mer på Teater Västernorrlands hemsida här.
Läs mer om Alfhild Agrells karriär på Dramaten här – berättat av Dag Kronlund, chef för arkiv och bibliotek på Dramaten.
Alfhild Agrell-sällskapets hemsida hittar du  här.

Bilden överst: Affischbild, foto Lia Jacobi

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.