Länsteatrarna i Sverige,  Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd arrangerar Folk och Kultur – ett kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna 7 – 10 februari 2018. Vi frågade Linde Sjöstedt, vd för Länsteatrarna i Sverige: Hur går det med planeringen?

”Länsteatrarna i Sverige är tillsammans Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd projektägare och initiativtagare till Folk och Kultur. Nu står det klart att Eskilstuna kommun går in som en nära samarbetspart, vilket borgar för en god lokal förankring i Eskilstuna och i hela Sörmland. Meetagain är en professionell kongressarrangör som vi just signerat ett samarbetsavtal med.

Nyligen hade vi fem organisationer ett avstampsmöte i Eskilstuna. Vi började med en guidad tur i Munktellområdet. Det är ett fantastiskt ställe att arrangera ett stort konvent på. Här finns inom gångavstånd Scenkonst Sörmlands nya lokaler för musik, teater och dans, Eskilstuna konstmuseum, Munktellmuseet, Eskilstuna stadsmuseum, Munktell Sience Park, Svenska Gourmetakademin, Lokomotivet – en konserthall, Eskilstunas folkhögskola, ett nytt badhus, tre restauranger, ett hotell och en stor Arena som invigs i vår. Här kommer det att hända saker i februari 2018!  guide-och-karta-over-eskilstuna

scenkonst-sormland

Eskilstunaån rinner genom detta gamla industriområde – som nu har bytt skepnad. På andra sidan ån finns Rademachersmedjorna, en kulturhistorisk miljö med anor. I mitten på 1600-talet byggde man upp 20 smedjor, här var ett fristadsområde där inhemska och utländska arbetare kunde driva sin egen verksamhet. De som slog sig ned i fristaden skulle för all sin tid och för hela sin familj vara befriade från personliga skatter.

rademachersmedjorna

Idag och två år framåt har Eskilstuna blivit en fristad åt Ali Kalaei, han är Eskilstunas första fristadsförfattare. Det innebär att kommunen välkomnar en författare som lever under hot om repressalier och behöver en fristad för att kunna uttrycka sig och skriva.

Folk och Kultur – ett kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna 7 – 10 februari 2018.
Vi har nu en unik plats där eventet kommer att äga rum: Munktellstaden i Eskilstuna.
Vi har bokat ett datum 7 – 10 februari 2018 – valåret.
Vi bygger en organisation tillsammans med Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd.

Nu vill vi gärna ha hjälp att fylla detta konvent med konst och kultur, med intressanta människor, seminarier, möten och workshops. Vi kommer att bjuda in brett. Det gäller självklart våra 65 medlemsinstitutioner – men övriga branschen, myndigheter, högskolor, fria grupper, konstnärer och forskare är också välkomna. Håll ögonen öppna, vi öppnar en ny hemsida i december. Innan dess kommer information via Länsteatrarnas nyhetsbrev och finns att läsa på våra hemsidor.

Tillsammans vill vi skapa en mötesplats för diskussioner och nytänkande inom kulturpolitiken samtidigt som vi vill lyfta den regionala konsten och kulturens egenvärde. Vi ser framför oss något unikt, överraskande och inkluderande.””

Linde Sjöstedt, vd Länsteatrarna i Sverige

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.