Efter succén med Ædnan är Malin Stenberg tillbaka som regissör på Giron Sámi Teáhter, denna gång i en samproduktion med Uppsala Stadsteater, med premiär den 13 januari. Föreställningen Herrarna satte oss hit bygger på den Augustprisade boken med samma namn, skriven av Elin Anna Labba, med ett bearbetat manus av Stina Oscarsson.

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. De första som tvingas flytta lämnar sina hem i tron om att de ska få komma tillbaka. Myndigheterna kallar det för en dislokation. Men på samiska föds ett nytt ord; Bággojohtin.

Herrarna satte oss hit bygger på den Augustprisade boken med samma namn, skriven av Elin Anna Labba. En berättelse om ett mörkt kapitel i Sveriges historia genom de tvångsförflyttades ögon. Här skildras ett hårt liv om barn som lämnas bakom, renar som går förlorade och den eviga längtan till sina ursprungliga marker.

Föreställningen är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter och Uppsala stadsteater där föreställningen har sin urpremiär den 13 januari, och spelar i två perioden: 13-27 januari och 19-27 april 2024. Malin Stenberg regisserar och Stina Oscarson har skrivit manus. Utöver spelperioderna på Uppsala stadsteater åker föreställningen ut på turné i Sápmi, Sverige och Norge, från Karesuando till Göteborg, med några stopp i Norge.

Malin Stenberg, foto Magnus Bergström.

Malin Stenberg, du är regissör för Herrarna satte oss hit, hur har ni gått tillväga för att göra en pjäs av Elin Anna Labbas Augustprisade bok?
– Elin Anna Labbas bok är känsligt berättad, vacker och samtidigt djuplodande, att göra den rättvisa är inte en enkel match, säger Malin Stenberg, och fortsätter:

– Vi har valt en form som blandar det dokumentära med det teatrala. Det blir ett körverk där skådespelarna gestaltar en mängd olika röster, vittnesmål, men de bär också rena fakta kring vad det var som hände i Sverige, rent politiskt och praktiskt under denna tiden som tvångsförflyttningarna skedde, så på det viset är föreställningen också folkbildande. Genom berättelser, foton, brev, film, inspelade jojkar från gamla arkiv, framträder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Nyskriven musik av Niilas och koreografi skapar en ram till berättandet.

”På samiska föds ett nytt ord: Bággojohtin.” Så skriver ni på hemsidan. Vad betyder ”Bággojohtin”?
– Det betyder tvångsförflyttning

Det är premiär på Uppsala Stadsteater den 13 januari. Men ni turnerar väl även i norra Sverige?
– Ja precis, det blir en turné, förklarar producent Laila Snijder. Spelperioden i Uppsala är fram till 27 januari. Sen är det turnépremiär på Jokkmokks marknad 1 februari, turnén i februari, mars och april går genom hela Sverige och lite in i Norge, hela vägen ner till Göteborg. Sen spelar de i Uppsala igen 19-27 april.

Vill du veta mer? Besök Uppsala Stadsteaters hemsida eller Giron Sámi Teáhters hemsida.

Affischcredit: Cooper & Gorfer.

Se en video här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.