På Teater Västernorrland ges Häxor – när drevet går, som handlar om de svenska trolldomsprocesserna, om jakten på syndabockar och vårt behov att passa in i flocken. Föreställningen är ett samarbete med Riksteatern.

Häxor – när drevet går är en spännande föreställning om ett kapitel i Västernorrlands egen historia. Ingen annanstans i landet var häxjakten så nitisk som just i Ångermanland där trolldomsprocesserna i Torsåker i juni 1675 resulterade i Sveriges största massavrättning i fredstid: 71 människor halshöggs och brändes på bål för häxeri.

Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

”Tidens tro drabbar människan” står det på minnesstenen för ett av alla häxbål. Så, hur såg tidens tro ut? Var de galna på 1600-talet och trodde att kvinnor åkte på en ko till Blåkulla för att bola med Satan? Eller fanns det en hemlig agenda, en plan, från högre ort? I Häxor – när drevet går får vi veta vad som egentligen hände och vem det var som låg bakom när de fyra skådespelarna spinner trådar från historien in i vår nutid. Häxor – när drevet går skildrar Sveriges största häxprocess genom tiderna, men tar också upp liknande beteenden som finns idag, som mobbning, kvinnoförtryck och andra gruppbeteenden. Vad är det som orsakar masshysteri och näthat idag? Vad vill vi bära med oss till framtiden från vår historia?

Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

Therese Söderberg har skrivit manus, Maria Löfgren är regissör och produktionen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland och Riksteatern. Föreställningen hade premiär på Sveateatern i Sundsvall den 11 mars 2017.

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar från vår publik och vi är särskilt glada över att vi kommer ut med den här föreställningen till gymnasiet. Det här är en historielektion som heter duga, säger Lena Engqvist Forslund, teaterchef Teater Västernorrland.

– Vi har också haft ett hittills mycket bra samproducerande med Riksteatern vilket betyder att föreställningen kommer att spelas i hela landet.

Lyssna på en intervju med Camilla Eriksson som spelar huvudrollen Kerstin i SR P4 Västernorrland här.

Titta på inslag i SVT Västernorrland här.

Läs mer på Teater Västernorrlands hemsida.

Bilden högst upp: Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.