På Teater Västernorrland ges Häxor – när drevet går, som handlar om de svenska trolldomsprocesserna, om jakten på syndabockar och vårt behov att passa in i flocken. Föreställningen är ett samarbete med Riksteatern.

Häxor – när drevet går är en spännande föreställning om ett kapitel i Västernorrlands egen historia. Ingen annanstans i landet var häxjakten så nitisk som just i Ångermanland där trolldomsprocesserna i Torsåker i juni 1675 resulterade i Sveriges största massavrättning i fredstid: 71 människor halshöggs och brändes på bål för häxeri.

Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

”Tidens tro drabbar människan” står det på minnesstenen för ett av alla häxbål. Så, hur såg tidens tro ut? Var de galna på 1600-talet och trodde att kvinnor åkte på en ko till Blåkulla för att bola med Satan? Eller fanns det en hemlig agenda, en plan, från högre ort? I Häxor – när drevet går får vi veta vad som egentligen hände och vem det var som låg bakom när de fyra skådespelarna spinner trådar från historien in i vår nutid. Häxor – när drevet går skildrar Sveriges största häxprocess genom tiderna, men tar också upp liknande beteenden som finns idag, som mobbning, kvinnoförtryck och andra gruppbeteenden. Vad är det som orsakar masshysteri och näthat idag? Vad vill vi bära med oss till framtiden från vår historia?

Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

Therese Söderberg har skrivit manus, Maria Löfgren är regissör och produktionen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland och Riksteatern. Föreställningen hade premiär på Sveateatern i Sundsvall den 11 mars 2017.

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar från vår publik och vi är särskilt glada över att vi kommer ut med den här föreställningen till gymnasiet. Det här är en historielektion som heter duga, säger Lena Engqvist Forslund, teaterchef Teater Västernorrland.

– Vi har också haft ett hittills mycket bra samproducerande med Riksteatern vilket betyder att föreställningen kommer att spelas i hela landet.

Lyssna på en intervju med Camilla Eriksson som spelar huvudrollen Kerstin i SR P4 Västernorrland här.

Titta på inslag i SVT Västernorrland här.

Läs mer på Teater Västernorrlands hemsida.

Bilden högst upp: Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.