På Teater Västernorrland ges Häxor – när drevet går, som handlar om de svenska trolldomsprocesserna, om jakten på syndabockar och vårt behov att passa in i flocken. Föreställningen är ett samarbete med Riksteatern.

Häxor – när drevet går är en spännande föreställning om ett kapitel i Västernorrlands egen historia. Ingen annanstans i landet var häxjakten så nitisk som just i Ångermanland där trolldomsprocesserna i Torsåker i juni 1675 resulterade i Sveriges största massavrättning i fredstid: 71 människor halshöggs och brändes på bål för häxeri.

Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

”Tidens tro drabbar människan” står det på minnesstenen för ett av alla häxbål. Så, hur såg tidens tro ut? Var de galna på 1600-talet och trodde att kvinnor åkte på en ko till Blåkulla för att bola med Satan? Eller fanns det en hemlig agenda, en plan, från högre ort? I Häxor – när drevet går får vi veta vad som egentligen hände och vem det var som låg bakom när de fyra skådespelarna spinner trådar från historien in i vår nutid. Häxor – när drevet går skildrar Sveriges största häxprocess genom tiderna, men tar också upp liknande beteenden som finns idag, som mobbning, kvinnoförtryck och andra gruppbeteenden. Vad är det som orsakar masshysteri och näthat idag? Vad vill vi bära med oss till framtiden från vår historia?

Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

Therese Söderberg har skrivit manus, Maria Löfgren är regissör och produktionen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland och Riksteatern. Föreställningen hade premiär på Sveateatern i Sundsvall den 11 mars 2017.

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar från vår publik och vi är särskilt glada över att vi kommer ut med den här föreställningen till gymnasiet. Det här är en historielektion som heter duga, säger Lena Engqvist Forslund, teaterchef Teater Västernorrland.

– Vi har också haft ett hittills mycket bra samproducerande med Riksteatern vilket betyder att föreställningen kommer att spelas i hela landet.

Lyssna på en intervju med Camilla Eriksson som spelar huvudrollen Kerstin i SR P4 Västernorrland här.

Titta på inslag i SVT Västernorrland här.

Läs mer på Teater Västernorrlands hemsida.

Bilden högst upp: Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.