Teaterkritikernas Barn- och ungdomsteaterpris 2019 gick till Regionteater Västs uppsättning Peter och Janne gör slut i regi av Mattias Brunn, med  Jan Coster och Peter Lorentzon i huvudrollerna.

När de etablerade teaterkritikerna röstat fram det gångna årets favoriter blev det alltså Peter och Janne gör slut som tog hem 2019 Barn- och ungdomsteaterpris från Svenska Teaterkritikers förening. Att vara kritikernas främsta val är ju verkligen en fjäder i hatten!

– Det är SÅ roligt att vi fått priset, jag är jättestolt och glad! säger Susanna Dahlberg, vd Regionteater Väst.

– Nomineringarna visar på hög kvalitet inom scenkonsten i Sverige. Att just Peter och Janne gör slut vann priset är också ett erkännande för våra metoder och processer på Regionteater Väst, vi vet vad vi gör helt enkelt i arbetet med den unga publiken och är bra på det!

Motiveringen lyder: ”Jan Coster och Peter Lorentzon uttrycker vad få annars vågar. Skyddslöst och okonstlat gestaltar, berättar, svettas, gråter och björnkramar de fram sin historia om den motsägelsefulla känslan av övergivenhet också för den som vill bryta upp.”

De andra två pristagarna var skådespelaren Livia Millhagen och koreografen Alexander Ekman. Läs mer.

Regionteater Väst, Peter och Janne gör slut, foto Lina Ikse

En föreställning om att ta avsked
Peter och Janne gör slut  handlar om avsked, separation och sorg. Hur kan man prata om känslorna kring att kärlek plötsligt tar slut, att en närstående avlider, att ens föräldrar går åt olika håll? Vad är det att skiljas från en vän, en familjemedlem, ett husdjur?

Peter och Janne driver en begravningsbyrå och kommer till skolan för att hålla föredrag om sitt yrke: Begravnings-entreprenören. Under föredraget uppenbarar sig dock sprickor dem emellan. Och inte bara det, Peter vill även göra slut på sin och Jannes privata kärleksrelation. Hur kan man hantera ett avsked och att någon väljer att lämna en ensam kvar? Och vem ska få vårdnaden om borderterriern Louise? Läs mer .

Här kan du lyssna på Scenpoddens senaste samtal som handlar om  klassrumsteater, med bland andra Jan Coster!

Vårens repertoar på Regionteater Väst
Våren 2020 turnerar Regionteater Väst i Västra Götaland med de tre nyskrivna föreställningarna Drömlek, Djungelfeber och Välkommen! Dessutom är det nypremiär för Från Ö till Ö, en moralfilosofisk undersökning om människors värde som spelas för årskurs 2-4, samt visas på Folk och Kultur den 5 feb kl 10 och kl 13! Läs mer här.

Dansföreställningen Drömlek för årskurs 4-6, av koreografen Fernando Melo, kan beskrivas som en drömvärld där gravitationens lagar slutar gälla. Med hjälp av videoprojiceringar och ett speciellt scenbygge får publiken ta del av en magisk, drömsk och lekfull upplevelse. Djungelfeber av Fijona Jonuzi, i  regi av Tobias Sondén är en djurisk fabel om ursprunglighet och naturlighet som tar upp frågor om normalitet, identitet, kön, sexualitet och spelas för högstadiet. Föreställningen Välkommen! som riktar sig till barn årskurs F-2 är interaktiv, varm, musikalisk och lite läskig. Här tittar publiken inte bara på, utan också är med på scenen. Manus av Paula McManus och Emma Örn och i regi av Paula McManus.

Läs mer på Regionteater Västs hemsida.

Regionteater Väst, Välkommen!, foto Lina Ikse

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.