Giron sámi teáhter får bidrag från Nordisk Kulturfond för att turnera i tre länder och spanar nu mot vår granne i öst för att hitta en scen att samarbeta med.

Giron sámi teáhter har flera stora samarbetsprojekt på gång
Under kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå är teatern inblandad i flera större samarbetsprojekt. Produktionen Jag är tusen år, är ett nyskrivet manus av Erik Norberg där den norska samiska teatern, Beaivvas sámi nasunálateáhter, Dramaten, Norrbottensmusikens NEO samt Norrlandsoperan ingår som samarbetspartners. Föreställningen är en del av projektet Rock-Art in Sápmi som drivs av Västerbottens museum . I det projektet har Giron sámi teáhter haft seminarier och kunskapsutbyte under flera år med arkeologer o pedagoger från museet, Umeå universitet, Västerbottensteatern och ett flertal fria konstnärer. Jag är tusen år börjar när inlandsisen drar sig tillbaka från nordkalotten och slutar med kampen mot exploateringen av de samiska markerna och de kortsiktiga ekonomiska intressena inom gruvnäringen.

Giron sámi teáhter samarbetar också med de fyra teatrarna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland i projektet ” Norrländsk passion”. Det blir en hejdundrande teaterfest med skådespel, musik o dans, jojk och poesi om vad som berör människor i detta stora geografiska område som av väderleksrapportörerna lite slarvigt kallas ”Norrland”.

För dessa två stora projekt har teatern fått 1.8 miljoner av Postkodlotteriet samt ca 2 miljoner från Eu:s regionala fond till Jag är tusen år. Pengar som inte skulle kommit verksamheten till del utan samarbeten inom och utom landet.

Många samarbeten – nu söker vi partners i Finland!
-Eftersom våra bidrag från Nordisk kulturfond förutsätter turné i tre länder så vill vi gärna ha fler partners i Finland. Genom vårt samarbete med bland annat Beaivvas sámi násunala teahter i Kautokeino får vi möjlighet att spela i Norge. Tidigare har vi spelat på Grönland och nu vänder vi oss österut. Hallå där borta! skriver Giron sámi teáhter.

Giron Sámi Teáhters turnéområde, förutom Sverige

Giron Sámi Teáhters turnéområde, förutom Sverige

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.