Giron sámi teáhter får bidrag från Nordisk Kulturfond för att turnera i tre länder och spanar nu mot vår granne i öst för att hitta en scen att samarbeta med.

Giron sámi teáhter har flera stora samarbetsprojekt på gång
Under kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå är teatern inblandad i flera större samarbetsprojekt. Produktionen Jag är tusen år, är ett nyskrivet manus av Erik Norberg där den norska samiska teatern, Beaivvas sámi nasunálateáhter, Dramaten, Norrbottensmusikens NEO samt Norrlandsoperan ingår som samarbetspartners. Föreställningen är en del av projektet Rock-Art in Sápmi som drivs av Västerbottens museum . I det projektet har Giron sámi teáhter haft seminarier och kunskapsutbyte under flera år med arkeologer o pedagoger från museet, Umeå universitet, Västerbottensteatern och ett flertal fria konstnärer. Jag är tusen år börjar när inlandsisen drar sig tillbaka från nordkalotten och slutar med kampen mot exploateringen av de samiska markerna och de kortsiktiga ekonomiska intressena inom gruvnäringen.

Giron sámi teáhter samarbetar också med de fyra teatrarna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland i projektet ” Norrländsk passion”. Det blir en hejdundrande teaterfest med skådespel, musik o dans, jojk och poesi om vad som berör människor i detta stora geografiska område som av väderleksrapportörerna lite slarvigt kallas ”Norrland”.

För dessa två stora projekt har teatern fått 1.8 miljoner av Postkodlotteriet samt ca 2 miljoner från Eu:s regionala fond till Jag är tusen år. Pengar som inte skulle kommit verksamheten till del utan samarbeten inom och utom landet.

Många samarbeten – nu söker vi partners i Finland!
-Eftersom våra bidrag från Nordisk kulturfond förutsätter turné i tre länder så vill vi gärna ha fler partners i Finland. Genom vårt samarbete med bland annat Beaivvas sámi násunala teahter i Kautokeino får vi möjlighet att spela i Norge. Tidigare har vi spelat på Grönland och nu vänder vi oss österut. Hallå där borta! skriver Giron sámi teáhter.

Giron Sámi Teáhters turnéområde, förutom Sverige

Giron Sámi Teáhters turnéområde, förutom Sverige

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.