Regionteater Blekinge Kronoberg uppmärksammar att hundraårsjubileet för den kvinnliga rösträtten närmar sig. I Föregångerskan porträtteras en av pionjärerna inom kampen för kvinnlig rösträtt. Vi blev nyfikna, både på pjäsen och på huvudpersonen och kontaktade regissören Karin Enberg.
– Hon hette Gulli Petrini och var en av många kvinnor som vid förra sekelskiftet engagerade sig i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, berättar Karin. – Hon ansågs vara en lysande talare med stor kunskap, känsla, humor och spets. 

Karin Enberg, regissör, foto Tobias Åkerblom

Föregångerskan är en monolog skriven av Lisa Lindén, framförd av Catherine Westling, i regi av Karin Enberg och med musik av Laleh, Annika Norlin/Säkert, Anna Järvinen, Salt n Pepa m. fl. Det är premiär den 20 oktober på Regionteatern i Växjö, följt av en lång turné under hela hösten, bl a till Stockholm och Unga Klara den 22-23 november. Föregångerskan berättar historien om kampen för en rättighet som vi ofta tar för given och vars förkämpar idag är näst intill bortglömda. Vi bad Karin Enberg att berätta lite mer om pjäsen!

Vem var Föregångerskan?
-Hon hette Gulli Petrini och var en av många kvinnor som vid förra sekelskiftet engagerade sig i ”Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt – LKPR”, vilken bildades 1902. Hon var en av de första kvinnliga studenterna på Uppsala universitet och blev där doktor i fysik. Efter forskningsresa till Berlin fick både hon och maken Henrik  tjänst som lärare i Växjö, där hon också blev ordförande i lokalavdelningen av LKPR. Båda makarna var radikala fritänkare och Gulli blev avskedad då hon undervisade om evolutionsläran, vilket i det konservativa och religiöst präglade Växjö inte sågs med blida ögon. Hon blev kvar i Växjö i drygt 10 år. Hon arbetade fram till 1921, då svenska kvinnor för första gången fick rösta i riksdagsvalet, för LKPR på heltid som resande talare o agitator. Gulli ansågs vara en lysande talare med stor kunskap, känsla, humor och spets.

Gulli Petrini, foto Wikimedia

Varför har ni velat göra den här föreställningen?
-För att nästa år är det 100 år sedan kvinnlig rösträtt äntligen röstades igenom i riksdagen, efter ett långt och hårt motstånd från framför allt högern i 1:a kammaren.
Och för att Gulli Petrini med flera rösträttskvinnors arbete är i stort sett bortglömt. I Växjö finns en buss som har hennes namn, men ingen har en aning vem hon är och de insatser hon gjorde.

Hur har pjäsen arbetats fram?
-Idén kommer från skådespelerskan Catherine Westling som spelar rollen som Gulli och som tillsammans med dramaturg Emma Broström gjorde research. Dramatikern och genusvetaren Lisa Lindén anlitades för att skriva pjäsen och sedan har den bearbetats ytterligare ett antal gånger.

Kommer ni även att spela i skolor för ungdomar?
-Ja. Uppsättningen går på turné i Blekinge och Kronoberg men också söderut, västerut och österut.

Ni besöker även Stockholm och Unga Klara, varför just där?
-Unga Klara har ju en lång tradition av bl a kvinnohistoriska uppsättningar, som t ex Jösses flickor.  Men framför allt beror det på att Unga Klara, Farnaz Arbabi och Regionteatern Blekinge Kronoberg har samarbetat tidigare, nu senast i Forever Alone, i vilken Catherine Westling medverkade som skådespelerska.

 

Se en trailer här

Läs mer om Föregångerskan

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.