I sommar spelar Dalateatern den nyskrivna pjäsen Bergtagna, en folksaga om mod, fördomar och vår rädsla för det okända. Föreställningen spelas utomhus på Lugnet i Falun och den stora ensemblen består av både proffs och amatörer. Folkmusik och folkdans är viktiga inslag i föreställningen. Vi kontaktade regissören Johanna Huss för att få veta mer!

Hej Johanna! Varifrån kom idén till att göra Bergtagna som sommarteater, utomhus?
– Redan 2014 presenterade Emma Broström och jag idén för Dalateaterns repertoarråd där tillsvidareanställda och långtidskontrakterade skådespelare, producent, dramapedagog samt teaterchef ingår.  Idén var formulerad kring musikteater för hela familjen. Vad kan och får man göra med folkmusiken, folkdräkten, sagorna och myterna? Hur blir det konstnärliga uttrycket om vi tar de folkliga traditionerna till 2000-talet? ”Krocka det mot vår samtid och göra det ballt helt enkelt” och nu, på den vägen är vi. Med en ensemble där alla skådespelare sjunger och en lång tradition av samarbeten med amatörer på teatern var idén klockren, att det sedan blev utomhus och sommarteater var något som processen ledde oss fram till.

Bergtagna spelas på Lugnet i Falun 10 juni - 2 julli 2017, foto Per Eriksson

Bergtagna spelas på Lugnet i Falun 10 juni – 2 juli 2017, foto Per Eriksson

Det är du och Emma Broström som har skrivit Bergtagna – kan du berätta något om hur ni har jobbat?
– Emma och jag arbetade fram en första synopsis tillsammans redan för flera år sedan och utgick då från uppbyggnaden i klassiska folksagor. Sedan dess har vi gjort en hel del research, både tillsammans och på varsitt håll och haft en massa möten. Emma har skrivit under tid och vi har tillsammans ändrat allt eftersom. Tidigt i våras lämnade sedan Emma över till mig och jag skrev färdigt det hela. En hel del har även arbetats fram tillsammans med, och inspirerats av, folkensemblen som jag hade två workshops med tidigt i våras, så deras karaktärer är nu i hög grad så att säga ”costume made”.

Bergtagna, ensemble och medverkande, foto Per Eriksson

Ensemblen består av både proffs och amatörer – vad är fördelarna med det? (Ensemblen i Bergtagna består av 50 skådespelare, både proffs och amatörer, mellan 10 och 74 år.)
– Jag älskar att jobba med en stor och blandad ensemble. Dels kan jag skapa ”bilder” med massan av kroppar, gemensamma rörelser och uttryck och dels så blir det en alldeles särskild energi när proffsen får arbeta med amatörer. Det är en utmaning för alla som jag tycker gör dem allihop mycket bättre på scen. Proffsen får kanske lite mer motstånd och måste ”komma ner lite grann från huvudet”, vilket jag gillar och amatörerna får en skjuts framåt och hjälp av att jobba med erfarna skådespelare och blir bättre helt enkelt. När det funkar så blir det magi!

Bergtagna, foto Per Eriksson

På vilket sätt är folkdans och folkmusik en del av föreställningen?
– Musiken har varit en av de viktigaste beståndsdelarna från första början och det var jag och Stefan som kom på den första idén med Bergtagna när SD röstades in i Riksdagen 2010. Vi pratade då om hur skevt det kändes att SD liksom tog det svenska kulturarvet i beslag och vi ville ta det tillbaka. Det är allas vårt fantastiska kulturarv som har influenser från hela världen. Resultatet är nu en massa bra föreställningsmusik som liksom ger allting ryggrad och stuns. Folkdansen, och även dräkterna, var också en viktig ingrediens redan i idéstadiet. Att det skulle svänga helt enkelt! Sen är jag själv helt rudis när det gäller folkdans men där har Anna Öberg (dansare och koreograf) kommit med sin expertis och sen har jag grejat, lite utifrån vad jag tycker ser bra och ballt ut, helt oortodoxt. Vi har hela tiden månat om att inte vara konservativa utan att det viktigaste är inspirationen från det folkliga, i allt från musiken och dansen till kostymerna. Men vibben går det inte att ta miste på, den är FOLK så att det står härliga till!

Dalarnas Hemslöjdsförbund är involverad i Bergtagna – kan du berätta hur?
– Dalarnas hemslöjdsförbund har gett spelet ett folkligt uttryck. Professionella slöjdare inom smide, sömnad, vävning och trä har tillsammans med ideella medlemsföreningar mejslat fram rekvisita, detaljer till dräkter och scenografi. Det har arrangerats workshops och folk har suttit hemma i sina stugor och tillverkat fantastiska saker.

 

Bergtagna är en del av det treåriga projektet Dalateatern goes folk där Dalateatern och Folkmusikens hus integrerar gamla traditioner med nya influenser i olika sceniska former. Spelas 10 juni – 2 juli på Lugnet i Falun.

Läs mer om Bergtagna här

Bilden överst: Regissör Johanna Huss, Bergtagna, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.