Länsteatrarnas vårmöte 2019 ägde rum på Oktoberteatern i Södertälje. Vi passade på att rikta strålkastarljuset mot Länsteatrarnas allra senaste medlem, Oktoberteatern, mitt i Södertälje!

Förra året firade Oktoberteatern 40 år i Södertälje, men gruppen Oktoberteatern bildades faktiskt redan 1973, som en fri grupp i Malmö. Genombrottet blev Sven Klangs Kvintett, som filmatiserades och vann en Guldbagge 1977. Året därpå tecknade gruppen ett avtal med Södertälje kommun om att bli stadens teatergrupp.

– Samtidigt med oss kom den stora invandringen av assyrier/syrianer till kommunen och vi gjorde en rad pjäser tillsammans med finska och syrianska amatörskådespelare som på sina egna språk gestaltade det nya Södertälje. Detta har präglat vår konstnärliga väg, berättar Ninne Olsson, konstnärlig ledare. Hon fortsätter:

– Vi har gjort ett drygt 80-tal teaterproduktioner sen vi kom till Södertälje, varav hälften varit mångkulturella, dvs. spelats av en mångkulturell ensemble för en mångkulturell publik, med inriktning på barn och ungdom. Detta har gjort vår teater till en viktig mötesplats för invandrare och svenskar som uppmärksammats även nationellt.

– Vi har en mångkulturell, ung ensemble som spelar för en av landets mest mångkulturella barn- och ungdomspublik, vi driver teaterlekstudios, skriver och spelar vuxendramatik, gör musikaliska salonger och har en rad smällfeta succéer på meritlistan trots en mycket blygsam budget.

Ninne Olsson, konstnärlig ledare på Oktoberteatern, foto Olof Näslund

Oktoberteatern är idag en mindre institution med ekonomiskt stöd från Södertälje kommun, Stockholms läns landsting och Statens kulturråd. I skrivande stund är Oktoberteatern i förhandling med Södertälje kommun då det senaste 4-åriga avtalet löpte ut 2018. Teatern hoppas på ett långsiktigt avtal för teatern. Oktoberteatern har 2019 för första gången erhållit verksamhetsstöd från Stockholms region.

Oktoberteatern har två dramatiker som skriver pjäser till teaterns repertoar; Ninne Olsson och Magnus Nilsson. Ninne gjort merparten av barnrepertoaren och Magnus Nilsson har utvecklat en dramatik där pjäser som Gud Djärvaste Ängel, Min store tjocke far, Älska mej och skriv och Guds Vessla går på jakt fått svensk urpremiär. Magnus håller för tillfället på att skriva på en pjäs som förväntas ha premiär i slutet av året eller i början på 2020.

Teatern är mitt i planering och repetitioner av vårens premiär Vårvisan av Tove Jansson samt höstens barnproduktion Granen, också den av Tove Jansson.

Aktuella föreställningar och projekt:

Oktoberteatern, Pudlar och Pommes, foto Jonas Holmberg

Pudlar och Pommes – bygger på en bilderbok av Pija Lindenbaum. Den berättar om Ullis, Ludde och Katta – tre hundar av obestämd art som tvingas ge sig ut på ett öppet hav för att hitta ett nytt ställe när vattnet tar slut. Regi & dramatisering: Ninne Olsson  Med: Yelda Hadodo, Louise Jervfors Turner, Simon Mezher, Mariam Namow & Dennis Önder

”Ett högaktuellt stycke barnlitteratur som Oktoberteatern gestaltar med bravur. En samtidspärla alla åldrar bör uppleva”, Moa Lindstedt/ Länstidningen Södertälje, 22 okt 2017

Kvinnor på flykt, foto Oktoberteatern

Mödrar på flykt – är ett berättarprojekt med sex kvinnor som i olika tider och från olika kulturer tvingats fly från sina hemländer för att hitta en tillvaro här. Mödrarna har träffats varje måndag i ett års tid och tagit fram berättelser – starka, smärtsamma, fantastiska.

Varför lämnar en kvinna sitt land, sitt hem, sitt liv? Varför måste hon fly, hur ser ögonblicket ut när hon tar beslutet, vad är det hon hoppas på och vad är det hon förlorar när hon reser? Och slutligen – hur blev livet här?

Inesa, kom hit en novembernatt 1944, åtta år gammal,  i en fiskebåt från Lettland tillsammans med 102 andra flyktingar. Iren flydde hit under Ungern-krisen 1956, Yaldez lämnade Turkiet 1980, Mirza flydde med sina barn från Bosnien 1992 när hennes grannar och tidigare vänner bröt sig in i hennes hem och tvingade på henne en vit bindel på armen för att hon var muslim. Sandy och Mayada har nyligen flytt kriget i Damaskus i Syrien. Tre generationer kvinnor. Fem nationaliteter. Alla med två saker gemensamt. De har flytt från sina hemländer för att söka skydd och trygghet i Sverige och Södertälje.  Projektledare: Margareta Wikholm. Deltagare: Inesa Osis, Yaldez Amno Oussi, Iren Borsos, Mayada Alkeba, Mirza Mujdžic  och Sandy Hana.

Oktoberteatern, Invasion!, foto Jonas Holmberg

Invasion! är Jonas Hassen Khemiris debut som dramatiker och en modern klassiker.  En rasande färd genom drömmar, konspirationsteorier och längtan i jakten på identitet. Hösten 2018 hade Invasion! södertäljepremiär på Oktoberteatern och den visas t.o.m. den 28 mars 2019. Den 31 mars gästspelar Inavsion! på Fanfaren i Farsta och Skarpnäcks Kulturhus genom Kulturhuset Stadsteatern Stockholm. Läs mer här. Regi: Jonas Holmberg Med: Kimiya Faghih, Simon Mezher, Mariam Namow & Dennis Önder

Redan från början känner jag nästan lukten av de dofter som Abul Kasem enligt ryktet ska ha. Skådespelarna är så övertygande att jag ibland blir orolig att jag ska sprängas i luften – när jag förmodar att huvudpersonen som vi aldrig får träffa (eller?), nog är terrorist. Men också här får jag skämmas över mina fördomar. Allt är inte alltid som det verkar. Skådespelet är på så hög nivå att jag ibland inte hänger med på vad som ingår i pjäsen och inte.”  Nellie Pilsetnek – Länstidningen Södertälje, 25 jan 2019.

Läs mer 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.