Dalateatern sätter upp Flickan, mamman och soporna av Suzanne Osten, i regi av teaterchef Lisa Hugoson. Föreställningen har premiär den 7 november på Blackboxen i Borlänge och kommer att spela både för skolan och för vuxna samt användas i kompetensutvecklingssammanhang, specialriktade mot skolkuratorer, elevhälsa samt lärare. Vi frågade Lisa hur det går, så här nära premiär!

Lisa Hugoson, teaterchef och regissör, foto Per Eriksson.

Hej Lisa! Du regisserar Flickan, mamman och soporna som har premiär den 7 november. Hur går det?
En normal repprocess, vilket innebär ständiga kast mellan hopp och förtvivlan. Vi har precis bytt spellokal och plötsligt stämmer inte siktvinklarna vi vant oss vid eller upptäckten av den annorlunda akustiken. Turnéteaterns normala förutsättningar – ändå påverkas man. Säger kanske mer om vilket vanedjur man är. Det korta svaret: Det går bra!

Suzanne Osten satte upp Flickan, mamman och soporna på Unga Klara 1998 och pjäsen spelades länge i Ostens regi. Det var banbrytande teater. Är pjäsen fortfarande aktuell?
– När det gäller tematiker som psykisk ohälsa, familjehemligheter, skam o.s.v. finns det inget bäst före-datum på texterna. De är ständigt aktuella, här och i alla delar av världen.

Dalateatern, Flickan, mamman och soporna, foto Per Eriksson

Hur mycket vågar vi prata om psykisk ohälsa idag – har vi blivit bättre på det, tror du?
– Jag vill tro att vi blivit bättre, men ser också motsatsen. Bland den unga publiken tror jag inte det blivit bättre. Ständiga rapporter om att pressen ökar och rädslan för att inte passa in ställer ohyggliga krav på en ung människa. För att inte tala om nätet och vad som sker där.

Föreställningen spelar på Blackboxen i Borlänge. Är det Dalateaterns nya scen?
– Blackboxen i Borlänge är en relativt ny scen som finns tillgänglig för Dalateatern. Vi har sedan något år tillbaka en avsiktsförklaring med Borlänge kommun med målet att  Dalateatern ska öka sin närvaro i kommunen, så lokalen är en viktig förutsättning för att vi ska kunna öka våra speltillfällen.

Dalateatern, Flickan, mamman och soporna, foto Per Eriksson

Läs mer här.

 

Bilden överst: Dalateatern, Flickan mamman och soporna, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.