Dalateatern sätter upp Flickan, mamman och soporna av Suzanne Osten, i regi av teaterchef Lisa Hugoson. Föreställningen har premiär den 7 november på Blackboxen i Borlänge och kommer att spela både för skolan och för vuxna samt användas i kompetensutvecklingssammanhang, specialriktade mot skolkuratorer, elevhälsa samt lärare. Vi frågade Lisa hur det går, så här nära premiär!

Lisa Hugoson, teaterchef och regissör, foto Per Eriksson.

Hej Lisa! Du regisserar Flickan, mamman och soporna som har premiär den 7 november. Hur går det?
En normal repprocess, vilket innebär ständiga kast mellan hopp och förtvivlan. Vi har precis bytt spellokal och plötsligt stämmer inte siktvinklarna vi vant oss vid eller upptäckten av den annorlunda akustiken. Turnéteaterns normala förutsättningar – ändå påverkas man. Säger kanske mer om vilket vanedjur man är. Det korta svaret: Det går bra!

Suzanne Osten satte upp Flickan, mamman och soporna på Unga Klara 1998 och pjäsen spelades länge i Ostens regi. Det var banbrytande teater. Är pjäsen fortfarande aktuell?
– När det gäller tematiker som psykisk ohälsa, familjehemligheter, skam o.s.v. finns det inget bäst före-datum på texterna. De är ständigt aktuella, här och i alla delar av världen.

Dalateatern, Flickan, mamman och soporna, foto Per Eriksson

Hur mycket vågar vi prata om psykisk ohälsa idag – har vi blivit bättre på det, tror du?
– Jag vill tro att vi blivit bättre, men ser också motsatsen. Bland den unga publiken tror jag inte det blivit bättre. Ständiga rapporter om att pressen ökar och rädslan för att inte passa in ställer ohyggliga krav på en ung människa. För att inte tala om nätet och vad som sker där.

Föreställningen spelar på Blackboxen i Borlänge. Är det Dalateaterns nya scen?
– Blackboxen i Borlänge är en relativt ny scen som finns tillgänglig för Dalateatern. Vi har sedan något år tillbaka en avsiktsförklaring med Borlänge kommun med målet att  Dalateatern ska öka sin närvaro i kommunen, så lokalen är en viktig förutsättning för att vi ska kunna öka våra speltillfällen.

Dalateatern, Flickan, mamman och soporna, foto Per Eriksson

Läs mer här.

 

Bilden överst: Dalateatern, Flickan mamman och soporna, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.