Välkommen till ett seminarium om fiberoptikens möjligheter inom kultur, näringsliv och samhällsservice den 8 november på Finlandsinstitutet, Stockholm och på Alandica, Mariehamn! Seminariet arrangeras av Scen utan gränser/Riksteatern m.fl. och fokuserar på fiberteknikens utvidgade möjligheter inom kultur, medier, näringsliv, skärgårdsservice. Och hur gör man det ekonomiskt möjligt?

Seminariet och musikevenemanget pågår samtidigt och i realtid i Stockholm och i Mariehamn. Medverkar i seminariet gör programledare/författare Mark Levengood, pianisterna Angelica Alm (Så ska det låta) och Anna Persson, Digitaliseringskommissionens kanslichef Loth Hammar samt Ålands finansminister Roger Nordlund.

Överföringshastiget med max 2 millisekunders fördröjning ger möjligt att interagera i realtid oberoende av plats i världen. Teater kan nu spelas med skådespelarna på olika orter och musik spelas under seminariet samtidigt i Mariehamn och Stockholm. Ålands landskapsregering ser att denna teknik förbättrar kommunikationsmöjligheter utan att man behöver resa från öarna och öka den enskilde medborgarens delaktighet. Tekniken har använts begränsat inom utbildning, filmredigering och kirurgi på distans.

Seminariet avslutas med en mottagning där deltagarna får diskutera i det virtuella rummet.

Välkommen att anmäla dig här

Program pdf:  Delad glädje är dubbel glädje -program

 

Tid: fredagen den 8 november 13:30-16:00 Finlandsinstitutet (svensk tid) och på Åland (finsk tid) 14:30-17:00.

Moderator: Johanna Koljonen och Erik Hemming.
Arrangör: Finlandsinstitutet tillsammans med Scen utan gränser/Riksteatern, Företagarna på Åland, Folkets Hubb, Stockholms stad, Ålands landskapsregering, KTH, Artplant, Ålcom och Mariehamns telefoni mfl.

Program:

Sverige Åland

13:30   14:30     Välkommen, Ove Joanson, styrelseordförande vid Utgivarna och vice ordförande i Finlandsinstitutets styrelse

13:40   14:40     Film, Det kom en nyhet, då och nu

13:45   14:45     Fiberoptikens möjligheter: Mats Erixon, Högskolan Dalarna

13:55   14:55     Ökat regionalt samarbete med fiberoptik, Ålands finansminister Roger Nordlund i Marihamn och skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming i Stockholm

14:10   15:10     Musikupplevelse med fiberoptik, en pianist i Stockholm och en på Åland samspelar, Anna Persson och Angelica Alm, den sistnämnda känd från ”Så ska det låta”

14:20   15:20     Kulturevenemang med fiberoptik, Rektor för Ålands musikinstitut, operasångare Björn Blomqvist och kreatör Andreas Brännlund, utvecklingschef, Mika J Lehtinen (teaterforskning vid Tammerfors universitet) i Mariehamn samt kompositör/musiker Tuomo Haapala och programledare/författare Mark Levengood i Stockholm

14:40   15:40     Musik fortsätter…

14:50   15:50     Ekonomiska förutsättningar för fiberoptik, VD för Ålcom Daniel Dahlén, chef för Ålands digitala agenda Jörgen Grette i Mariehamnen samt Loth Hammar, kanslichef för Digitaliseringskommissionen, utvecklingschef Christina Öhman och systemspecialist Mats Erixon i Stockholm

15:30   16:30     Mottagning utan gränshinder. Seminariet avslutas kl. 16 svensk tid och kl. 17 finsk tid

 

header-scutgr-ver3

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.