På Gasklockan i Gävle har det varit premiär för det omskrivna allkonstverket Faust, i regi av Peter Oskarson, med musik av Moto Boy. Kritikerna och publiken hyllar tolkningen av Goethes klassiska berättelse om Faust. Parallellt med storsatsningen på scenen har Folkteatern i Gävle arbetat med en rad kringaktiviteter, varav Pod Faust är en.

Projektet Faust består inte bara av teater, utan även av musik, konst, utställningar och debatter!

Ett av spåren som Folkteatern har arbetat med var en pod, där lyssnarna bjuds in att följa arbetet bakom kulisserna från olika perspektiv. Här ges en möjlighet för de medverkande att berätta mer ingående om arbetet med föreställningen. Första podden, där Peter Oskarson berättar om hur tanken om att göra Faust här i Gävleborg växte fram, släpptes redan 8 december 2014.  Sedan dess har ytterligare fyra poddar producerats där skådespelare, scenograf, kostymör, ljusdesigner, koreograf, dramaturg, manusförfattare, musiker m.fl.  har berättat om arbetsprocessen, utmaningarna, inspirationen och mycket annat.  Läs mer

”Faust i Gävleborg är en plattform” som under ett år funnits som samlingspunkt för alla som på olika vis vill arbeta med och utforska de frågor som dramat om Faust väcker. Utgångspunkten är att många och olika konst- och kulturutövare med anknytning till Gävleborg, genom egna konstnärliga uttryck ska kunna arbeta kring tematiken i Faust. Goethe skrev pjäsen i början av 1800-talet men ämnet, att sälja sin själ till djävulen, är lika aktuellt i dag.

__Faust_Gavleborg_black_488x244

Redan i oktober 2014 anordnade Folkteatern och Kompani Perspektiv tillsammans med Högskolan i Gävle en dag om ungdomars och unga vuxnas villkor med rubriken Att sälja sin själ, där Goethes Faust blev en utgångspunkt till samtal. Thomas Di Leva var gäst och föredragshållare var Birgit Lindgren-Ödén, Högskolan i Gävle och Gabriella Brandon-Cox och Kerstin Hjelm från Kompani Perspektiv.

Före årsskiftet inleddes också en faustisk seminarieserie utifrån arbetet med föreställningen. Även en serie kafésamtal arrangerades på olika ställen i länet som Bollnäs, Hudiksvall och  Söderhamn och  gästades av forskare från Uppsala Universitet m.fl.

SEMINARIE_615x118

Sedan dess har det också arrangerats en faustisk läsecirkel och faustiska stadsvandringar med prästen Peter Stjerndorff, för att höra om och se platser i Gävle som på olika vis har anknytning till dramat om Faust, samt en faustisk orgelkonsert med organisten Joakim Andersson  som spelade musik med inspiration från Faust. Faustisk filmvisning blev det när stumfilmen Faust,  F.W. Murnaus tolkning från 1926 med Gösta Ekman i huvudrollen som Faust, visades  i en musikalisk nytolkning i Sandviken den 21 mars.

Självklart kan du också i bar Faust i Gasklockan beställa faustisk mat från den faustiska buffén som bullas upp innan föreställningen börjar!

Läs mer om de faustiska projekten här

Läs mer om föreställningen här

Faust, Folkteatern i Gävle, Anna Andersson, foto Martin Skoog

Faust, Folkteatern i Gävle, Anna Andersson, foto Martin Skoog

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.