Staffan Göthes nyskrivna pjäs En slavisk dans har urpremiär på Örebro länsteater den 26 september. Västeråspremiär blir det den 7 november. Föreställningen är ett samarbete mellan de båda länsteatrarna. 

En slavisk dans är en samproduktion mellan Örebro länsteater och Västmanlands teater i samarbete med Örebro och Västerås Kulturskolor. Västmanlands Teater hade haft samarbete med Kulturskolan tidigare och nu inleddes detta även i Örebro. Fem elever från en fortsättningskurs i drama på Kulturskolan medverkar i föreställningen. Repetitionerna har hållits både i Västerås och Örebro och efter spelperioden på Örebro Teater flyttar hela produktionen till Västerås.

– Det är ett samarbete på alla plan, berättar producent Agneta Bertilsson på Örebro länsteater. Vi börjande med en resursinventering: Vad har ni? Vad har vi? Ok, ni har smedja och vi har snickeri… Vi har på det här sättet haft tillgång till dubbla rekvisitörer, tekniker, kostymörer, producenter, skådespelare och marknadsförare!

Uppförandet av Staffan Göthes En slavisk dans innebär ett kärt återseende, efterlängtat av många. Ännu en gång får vi följa med en av landets mest framstående dramatiker i en samtid vi känner igen, tillsammans med rollkaraktärer som är som folk är mest, fast kanske en aning  mer skruvade och problemtyngda än de flesta. För regi står Rickard Lekander och Birgitta Egerbladh är koreograf. Musiken skrivs av Christer Christensson. Totalt står sjutton personer på scenen, inklusive teaterelever och statister.

I en intervju i Tidningen ETC (11/9 2015) beskriver Staffan Göthe En slavisk dans på följande sätt:

-Den handlar om den förslavade dansen till självförverkligandets pipa som är vår tids melodi. Det här är mitt försök att förmedla det läge vi lever i, en tid med kaotiska värderingar som hyllar jaget och individen trots att vi inte är någonting utan varandra.

En slavisk dans is amarbete på Örebro länsteater o Västmanlands Teater, foto Markus Gårder

En slavisk dans i samarbete på Örebro länsteater o Västmanlands Teater, foto Markus Gårder

Se Örebro länsteater

Se Västmanlands Teater

 

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.