Regionteater Väst främjar ny koreografi och nykomponerad musik i Antarktis, som har världspremiär 1 sept. Föreställningen är ett samarbete med Bohuslän Big Band och framförs av sex dansare och fjorton musiker. Under repetitionsarbetet passade vi på att fråga Monika Milocco, konstnärlig ledare på Regionteater Väst Dans om det pågående arbetet och om höstens repertoar.

– Nykomponerad musik av Paula af Malmborg Ward och koreografen Lidia Wos arbete gör hela denna föreställningen till vad vi på Regionteater Väst arbetar med – nyskapande och utmanande scenkonst för barn och unga, säger Monika.

Antarktis, foto Håkan Larsson

”Sitter och tittar på repetitionerna av Antarktis på Regionteater Västs scen i Borås. Om ca två veckor är det premiär och atmosfären är kreativ, positiv och intensiv. Koreografen Lidia Wos instruerar, kommer med förslag och dansarna rör sig i Tomas Sjöstedts scenografi. Rörelserna är dynamiska och rytmiska och ihopsatta till ett organiskt flöde till musikernas olika blåsinstrument och slagverk. Det är solon, duetter, en trio och ibland alla sex dansarna. Olika bilder och känslor skapas och tar mig på en resa… Tolkningarna blir mina och upptar hela mitt nu.

Allt startade med ett tema – Antarktis! Och ett samarbete mellan Regionteater Väst och Bohuslän Big Band, som redan samarbetat i samband med föreställningen Kryp. Nykomponerad musik av Paula af Malmborg Wardoch koreografen Lidia Wos arbete gör hela denna föreställningen till vad vi på Regionteater Väst arbetar med– nyskapande och utmanande scenkonst för barn och unga. Allt i denna föreställningen är gjort specifikt för denna produktion och kommer att spelas för barn runt om i Västra Götalandsregionen.

Att skapa en ny dansföreställning är en spännande process där dansarna tillsammans med koreografen är i ett ständigt skapande. Improvisation utifrån olika teman och ingångar som koreografen ger är i dag ett väldigt vanligt sätt att arbeta på. Dansarna kan utgå ifrån sina egna kroppar och tankar vilket ger koreografierna väldigt personliga inslag. Koreografen ger både stegsekvenser och modellerar dansarnas material. Lidia har en fantastisk förmåga att skapa en arbetsmiljö som inspirerar till ett kreativt arbete. Hon ser också hur varje del i föreställningen blir något nytt och speciellt. Genom att utgå ifrån olika djur så har hon och Paula hittat ingångar som publiken kommer att kunna göra till sina egna tolkningar och upplevelser.

Förutom Antarktis så kommer även Maria Ulrikssons föreställning Silent Disco att turnera runt om på skolor i Västra Götalandsregionen. Maria är en av dansarna på Regionteater Väst och hon koreograferade denna föreställning som en interaktiv klassrumsföreställning. Som åskådare så är man delaktig. Genom att använda ipods och göra egna val, så blir publiken en del av upplevelsen.

Precis innan jul kommer vi även att ta upp korografen Örjan Anderssons föreställning Till Oz igen. Den och Antarktis kommer under hösten även att spelas som offentliga föreställningar i Borås och Uddevalla.

Till Oz, foto Håkan Larsson

Barnen tas på olika sätt in i de olika föreställningarna vi gör och vi arbetar med ett förhållningssätt där vi utgår ifrån barnen. Dansen ska finnas med dem och för dem! På olika sätt kommer vi nu under hösten att fortsätta vårt arbete med att utgå ifrån barnen genom vårt utvecklingsarbete med Reggio Emilia pedagogiken. Genom att ha provpublik, samtal och workshops med barnen så får de medverkande en möjlighet att kommunicera utifrån och med barnen om deras upplevelser och se hur de kan användas på olika sätt i processen. Barnens röst och rörelse blir en del av vårt arbete.

Dansens kommunikation med barn och unga är unik – det finns inga rätt eller fel och tolkningarna är oändliga. Genom att låta barn få se och uppleva dans, dansa själva och skapa sina egna rörelser så ger man dem ytterligare ett sätt att bl.a. kommunicera. Dansens positiva egenskaper är många. Därför är det viktigt att dansen och scenkonst överhuvudtaget får en plats i barns vardag. Ringarna på vattnet kan bli många, olika och utvecklande. Vi behöver alla fråga oss; Hur kan vi göra detta? Vad behövs?

Antarktis, foto Håkan Larsson

För mig som konstnärlig ledare på Regionteater Väst så har jag tillsammans med alla mina fantastiska medarbetare och konstnärlig personal en passion och drivkraft att sprida dans och scenkonst till alla skolbarn i Västra Götaland – och gärna fler än så. För dansen har ingen ålder eller annat ”fack” som samhället gärna vill skapa – den kommunicerar med oss alla.

Följ gärna våra olika projekt och föreställningar på sociala media eller kom och besök oss!”

Monika Milocco
Konstnärlig ledare Dans på Regionteater Väst

Läs gärna mer på Regionteater Västs hemsida

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.