Just nu turnerar En druva i solen i Sverige och Finland och får strålande recensioner och stående ovationer. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern, Norrbottensteatern, Dalateatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg.

A Raisin in the Sun är skriven av Lorraine Hansberry, som bara var 26 år när hon skrev den. Pjäsen utspelas i ett Chicago starkt präglat av rasism och skildrar en svart familj från underklassen och dess kamp för att bli accepterad av medelklassen. När den uruppfördes på Broadway 1959 var Lorraine Hansberry den första svarta kvinnan som fick en pjäs uppsatt i det världsberömda teaterdistriktet på Manhattan.

Nu har alltså denna klassiska pjäs för första gången satts upp på en nordisk scen i ett samarbete mellan Riksteatern och de tre länsteatrarna Norrbottensteatern, Dalateatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg. Premiären av En druva i solen ägde rum den 5 februari och fram till den 3 maj spelas pjäsen på olika platser i både Sverige och Finland. Recensionerna har varit mycket positiva och turnén är en stor publiksuccé. Redan på premiären noterades publikovationerna av de båda morgontidningarna i Stockholm:

Applåderna som följer föreställningen vägrar ta slut. DN, Judith Kiros
Jublet efter föreställningen lyfter nästan taket. SvD, Lars Ring

En druva i solen, Kayode Kayo Shekoni, David Lenneman, Adam Högblom och Anna Thiam, foto Urban Jörén

En druva i solen, Kayode Kayo Shekoni, David Lenneman, Adam Högblom och Anna Thiam, foto Urban Jörén

I rollerna ser vi de afrosvenska skådespelarna Kayode ”Kayo” Shekoni, David Lenneman, Anna Thiam, Asha Ali, Adam Högblom, Måns Clausen och John-Alexander Eriksson. Ensemblen är så när som på en enda skådespelare, Carl Jacobson, en helt svart ensemble, vilket är första gången i svensk teaterhistoria.

– Jag ville med detta samarbete ge publiken någonting annat än vad vi brukar erbjuda på vår scen och en annan berättelse som inte har berättats i Sverige förut, säger Karin Enberg, f.d. teaterchef på Norrbottensteatern som var med och startade samarbetet.  Det finns ett stark mångfaldigt symbolvärde i pjäsen, vilket är både viktigt och på tiden. Det står också i vårt uppdrag att olika slags berättelser ska få berättas från scen. Mångfaldsåret 2016 är ett gemensamt tema för hela Norrbotten i år och En druva i solen ingår i Norrbottensteaterns program för mångfald.

– Vi gick med i samarbetet för att vi är en länsteater som har en svart skådespelare i den fasta ensemblen och för att vi trodde på och insåg vikten av projektet, säger Lisa Hugoson, teaterchef på Dalateatern. Vi hade två fina spelkvällar hos oss i Falun  som var utsålda och eftersamtal med Rättighetscentrum. SVT Kulturnyheterna gjorde sitt inslag från Dalateatern och så hade vi en fin fest med ensemblen!

– Det känns viktigt att vi kan vara med och bidra till att denna föreställning äntligen sätts upp i Sverige. Genom uppsättningen väcks frågor om representation och jag ser fram emot vad det kommer att betyda för scenkonsten i Sverige framöver, säger Magnus Holm, teaterchef på Regionteatern Blekinge Kronoberg.

 En druva i solen, John-Alexander Eriksson och Asha Ali, foto Urban Jörén

En druva i solen, John-Alexander Eriksson och Asha Ali, foto Urban Jörén

Regisserar gör kritikerrosade Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater. Josette säger såhär om samarbetet:

”Detta är en unik händelse i Svensk Scenkonsts historia, att vi tillsammans har producerat  En druva i solen.  Det har varit viktigt för konsten, det har varit viktigt oss att kunna erbjuda vår publik den här föreställningen.
Samarbetet mellan Riksteatern och de tre länsteatrarna i Blekinge/Kronoberg, Dalarna och Norrbotten har genomsyrats av en stark närvaro och en förtroendefull relation. De har deltagit och närvarat i processen. Vi speglas i vilka relationer vi har – och Riksteatern existerar inte utan länsteatrarna och länsteatrarna existerar inte utan Riksteatern. Vi har haft en konstnärlig dialog och en politisk dialog som har stärkt oss och som har konfirmerat att vårt samarbete är mycket viktigt för oss alla och för vår konstnärliga utveckling. Jag är jättestolt över vårt samarbete och vår gemensamma produktion och jag säger tack till alla inblandade.”

Norrbottensteatern
Dalateatern
Regionteatern Blekinge Kronoberg
Riksteatern

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.