Kritikerhyllade Astrid Menasanch Tobieson skriver och regisserar Blommassakern som har premiär på Västmanlands Teater den 6 april. Pjäsen handlar om hur invånarna i en liten stad börjar misstänka varandra, hur grupper skapas och familjer splittras när den årliga och viktiga blomceremonin saboteras. Vem har brutit av alla blommor på mitten?

Våren har kommit till en liten stad någonstans i Europa. Invånarna förbereder sig för den årliga blomtraditionen där torget ska täckas av blommor. Välfärden, yttrandefriheten och tryggheten ska firas. Men den morgonen vaknar staden till en katastrof. Alla blommor har brutits av på mitten. I jakten på vem eller vad som skadat stadens stolthet och tradition sprids rädsla och misstänksamhet bland folket. Blommassakern har börjat.

Västmanlands Teater, Blommassakern, Håkan Larsson

Blommassakern berättar historien om hur folk sakta börjar misstänka varandra, hur grupper skapas och splittringar i familjer, på företag och andra platser bildas. Blommassakern är ett nutidsmysterie om vem, eller vad, som är skyldigt till rädslan bland folket.

– Jag har under flera år tyckt att Astrid gör väldigt intressanta saker, så när jag tillträdde på teatern kändes det naturligt att ta kontakt med henne. Hon blandar ofta skarp samtidsanalys med en ganska drastisk och skruvad humor. Ämnet och föreställningsidén har sedan växt fram i takt med att klimatet har hårdnat, både i Europa och i Sverige, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

Astrid Menasanch Tobieson, foto Per Kristiansen

Astrid Menasanch Tobieson är född i Guadalajara, Spanien. Hon kom till Sverige när hon var fem år. 2012 regi- och dramatikerdebuterade hon med sin kritikerrosade pjäs Men det skulle ni aldrig våga. I vintras var hon aktuell med de två kritikerhyllade föreställningarna Frontens Gryningsfärg av Mustafa Can på Kulturhuset Stadsteatern samt De redan frälsta på Riksteatern. Astrid Menasanch Tobieson har sedan den ekonomiska krisens början regelbundet skrivit om den demokratiska utvecklingen i Spanien för medier som Aftonbladet, SvD, SR och Expressen.

– Senaste åren har anständighetens gräns förskjutits i hela Europa. Min generation växte upp med att demokrati var något bra och eftersträvansvärt. Nu ser vi framför oss hur samhälle efter samhälle väljer styren där lag och ordning presenteras som den övergripande lösningen. Men vad händer med ett samhälle som offrar sina egna värderingar i trygghetens namn, frågar sig Astrid Menasanch Tobieson.

Blommassakern har premiär den 6 april på Västmanlands Teater.

Läs mer om Blommassakern

Läs mer om Västmanlands Teater

 

Bilden överst: Blommassakern, foto Markus Gårder

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.