Den 19 mars var det dubbelpremiär på Länsteatern i Visby för musikteaterpjäserna Anna & Jacob Dubbe och uppföljaren Måne över Rosendal som spelas efter varandra med en matpaus emellan, en s.k. Dubbe(l)premiär!

– Att få göra hela historien om Anna och Jacob Dubbe på samma dag, det är en dröm jag haft i tio år, säger teaterchef Thomas Sundström, som även har skapat både manus och musik till föreställningarna.

Thomas Sundström, foto Titti Grahl.

Anna & Jacob Dubbe blev en stor succé med en smått otrolig 100% beläggning när den spelades 2019. Länsteatern på Gotland har sedan dess jobbat intensivt med Måne över Rosendal, den fortsatta berättelsen om makarna Dubbes öden. Också den med manus och musik av Thomas Sundström, och i regi av Alexander Moberg.

– Att få göra hela historien om Anna och Jacob Dubbe på samma dag och kväll, det är en dröm jag haft i tio år. Hela deras liv tillsammans, det är ju en lång historia. Jag är mycket nöjd och glad ikväll, sa teaterchef Thomas Sundström efter dubbelpremiären den 19 mars.

Producent Liv Olanders tar emot i entrén och Madeleine Fridh och Eva Lundqvist sköter servicen i kassan/cafét på scenen. Foto Titti Grahl.

Anna & Jacob Dubbe och Måne över Rosendal är två musikteaterföreställningar med vardera två akter om en timme. Föreställningen innehåller massor av nyskriven musik av Thomas Sundström; solosånger, duetter, tersetter, kvartetter och stora ensemblenummer.

15 skådespelare, 1 musiker och 3 tekniker krävs för att genomföra varje föreställning.

Föreställningarna spelas parallellt i över 60 föreställningar under våren. På lördagar spelas båda föreställningarna efter varandra med en matpaus emellan som ett teaterpaket.

Med en så stor ensemble på en så liten teater krävs finurliga lösningar. Man utnyttjar bl.a. scengolvet till både garderob innan föreställningen (flyttbar) och som kassa och café i pausen.

Scenen innan och under föreställning. Foto Titti Grahl.

Jacob och Anna Dubbe – spoiler!
Handlingen bygger på en sann historia, bland annat beskriven av författaren Pelle Sollerman i romansviten om Jacob Dubbe. Vi får följa hela berättelsen om Anna Torsman-Dubbe och Jacob Dubbe som levde i Visby i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.

Jacob och Anna fick ett liv tillsammans till slut – som innehöll både stor lycka och stor sorg. Jacob Dubbe hade börjat som handelsbetjänt till Anna Torsmans faster och arbetat sig upp i samhället med stark beslutsamhet. Han tjänade sina pengar på affärer, fastigheter, kalk och rederiverksamhet. Anna Torsman var en rik kvinna och genom giftermålet med henne kom Dubbe i besittning av gården Ungbåtels i Follingbo, som han döpte om till Rosendal. Det sägs att Dubbe var en kontroversiell figur, elaka tungor påstod att han var i förbund med djävulen. Hur skulle han annars ha blivit så rik?

Jacob Dubbe byggde ett utsiktstorn i Jakobsdal, strax söder om sitt gods, så att Anna alltid skulle kunna se till havet, och senare byggde han en gravkammare på samma plats åt de tre döttrarna som dog vid späd och ung ålder. Utsikstornet brann ner till grunden 1958 och byggdes aldrig upp igen efter det. Men kvarlämningarna går det fortfarande att besöka!

Jacob Dubbe flyttade till Stockholm när Anna dog och ligger begravd på Katarina kyrkogård. Var det för att ingen ville transportera hans döda kropp med båt till ön för att slippa drabbas av Dubbes förbannelse? Så sägs det…  

Utkikstornet, kvarlämningarna och gravkammaren. Foto Wikimedia och Bengt Oberger.

Läs mer om historien här.

Mer info finns på Länsteatern på Gotlands hemsida här.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.