Folkteatern gör en storsatsning under valåret med fyra urpremiärer och en turnerande kulturfestival; Drömmar och Demokrati. 
– 2018 är det valår och jag anser att det är vår skyldighet som institution att lyfta medborgar- och demokratifrågor då! säger Mattias Brunn, en av Folkteaterns konstnärliga ledare.

Med kulturfestivalen Drömmar och Demokrati vill Folkteatern tillsammans med sin publik lyfta frågor kring ideologi, utopi och ursprung på ett lyssnande och reflekterande sätt. Ett valår blir lätt en arena för partipolitisk debatt och plånboksfrågor, men med Drömmar och Demokrati vill teatern skapa ett öppet och reflekterande samtal om vilken värld vi vill leva i. Det görs med tre helt nyskrivna föreställningar: den bombastiska och drömska SAD Symphony av Tove Sahlin om gemenskapens gränser och möjligheter (läs mer om Sad Symphony i en intervju med Tove Sahlin här), Utopier av Erik Uddenberg om sökandet efter nya världar att leva i, och Broderskap av Jens Peter Karlsson, en berättelse om hur tjocka blodsbanden är när de testas av allt mer polariserade åsikter. Dessutom en drömsk stråkkonsert vid namn Drömkväde som är resultatet av ett samarbete mellan Folkteaterns Görgen Antonsson och en stråkkvartett från Gävle Symfoniorkester.

Folkteatern Gävleborg, Utopier, foto Märta Thisner

Mattias Brunn, en av de konstnärliga ledarna på Folkteatern Gävleborg

Förutom de fyra föreställningarna bjuder festivalen Drömmar och Demokrati på mycket mer i de unika konstnärliga programmen för varje plats. En kringresande kulturfestival med allt från föreläsningar, stadsvandringar och panelsamtal till workshops och läsningar som görs i samarbete med lokala föreningar och organisationer på varje plats.

– Jag är oerhört glad över att vi på Folkteatern kan erbjuda något så stort som Drömmar och Demokrati. 2018 är det valår och jag anser att det är vår skyldighet som institution att lyfta medborgar- och demokratifrågor då! Min förhoppning är att vi med såväl de tre föreställningarna som övriga arrangemang kan inkludera, bredda och visionera tillsammans med vår publik. Och självklart skapa meningsfullhet och nya rum med hjälp av vårt konstnärliga uttryck – scenkonst! säger Mattias Brunn, en av Folkteaterns konstnärliga ledare.

Läs mer om Drömmar och Demokrati

Läs mer om Folkteatern Gävleborg

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.