Folkteatern gör en storsatsning under valåret med fyra urpremiärer och en turnerande kulturfestival; Drömmar och Demokrati. 
– 2018 är det valår och jag anser att det är vår skyldighet som institution att lyfta medborgar- och demokratifrågor då! säger Mattias Brunn, en av Folkteaterns konstnärliga ledare.

Med kulturfestivalen Drömmar och Demokrati vill Folkteatern tillsammans med sin publik lyfta frågor kring ideologi, utopi och ursprung på ett lyssnande och reflekterande sätt. Ett valår blir lätt en arena för partipolitisk debatt och plånboksfrågor, men med Drömmar och Demokrati vill teatern skapa ett öppet och reflekterande samtal om vilken värld vi vill leva i. Det görs med tre helt nyskrivna föreställningar: den bombastiska och drömska SAD Symphony av Tove Sahlin om gemenskapens gränser och möjligheter (läs mer om Sad Symphony i en intervju med Tove Sahlin här), Utopier av Erik Uddenberg om sökandet efter nya världar att leva i, och Broderskap av Jens Peter Karlsson, en berättelse om hur tjocka blodsbanden är när de testas av allt mer polariserade åsikter. Dessutom en drömsk stråkkonsert vid namn Drömkväde som är resultatet av ett samarbete mellan Folkteaterns Görgen Antonsson och en stråkkvartett från Gävle Symfoniorkester.

Folkteatern Gävleborg, Utopier, foto Märta Thisner

Mattias Brunn, en av de konstnärliga ledarna på Folkteatern Gävleborg

Förutom de fyra föreställningarna bjuder festivalen Drömmar och Demokrati på mycket mer i de unika konstnärliga programmen för varje plats. En kringresande kulturfestival med allt från föreläsningar, stadsvandringar och panelsamtal till workshops och läsningar som görs i samarbete med lokala föreningar och organisationer på varje plats.

– Jag är oerhört glad över att vi på Folkteatern kan erbjuda något så stort som Drömmar och Demokrati. 2018 är det valår och jag anser att det är vår skyldighet som institution att lyfta medborgar- och demokratifrågor då! Min förhoppning är att vi med såväl de tre föreställningarna som övriga arrangemang kan inkludera, bredda och visionera tillsammans med vår publik. Och självklart skapa meningsfullhet och nya rum med hjälp av vårt konstnärliga uttryck – scenkonst! säger Mattias Brunn, en av Folkteaterns konstnärliga ledare.

Läs mer om Drömmar och Demokrati

Läs mer om Folkteatern Gävleborg

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

    Jag vill äta lunch 19 april

    Jag vill äta middag 19 april

    Jag vill äta lunch 20 april

    Jag vill äta middag 20 april

    Jag vill äta lunch 21 april



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.