Projektet Delaktighet och teater vid Länsteatern i Örebro beviljas 750 000 kronor från Statens Kulturråd för projektets sista år när ambitionen är att skapa nya gemensamma arenor för kulturella uttrycksformer, flerspråkighet och visualitet. 

Möten mellan människor och mellan verksamheter är en förutsättning för förändring. Det är utgångspunkten för projektet Delaktighet och teater – ett treårigt regionalt utvecklingsprojekt som Örebro länsteater genomför tillsammans med Riksteaterns Tyst Teater, Örebro universitet, Örebro läns landsting, Örebro kommun och Riksteatern Örebro län, Iris Hadar AB, m.fl.  Syftet är att utveckla visuell scenkonst på lika villkor med teckenspråk i fokus och med Örebro som nav. Detta ska ske genom att kombinera kartläggning, forskning och praktiskt scenkonstarbete. För projektets sista år –  2015 – beviljades nyligen 750 000 kronor i ytterligare utvecklingsbidrag från Statens Kulturråd.

Tribes handlar om Om språkets betydelse för vår identitet och har premiär 6 december på Örebro länsteater. Foto Örebro länsteater

Tribes handlar om Om språkets betydelse för vår identitet och har premiär 6 december på Örebro länsteater. Foto Örebro länsteater

Nu är det snart dags för föreställningen Tribes på Örebro länsteater. Tribes har Sverigepremiär den 6 december och är ett drama med komiska undertoner om familjen som kärleksfullt fängelse, om språkets betydelse för vår identitet och vikten av att hitta sin egen röst. Medverkande skådespelare är Christian Dyvik, Isabelle Moreau, Benjamin Moliner, Hans Christian Thulin, Frida Jansdotter, Malin Persson. Regisserar gör Dritëro Kasapi. Läs mer

Under 2014 och 2015 ska Örebro länsteater och Riksteaterns Tyst Teater tillsammans med en mångfald av samarbetspartners också förverkliga projektet Wonderland – ett visuellt landskap – inspirerat av Alice i Underlandet. Wonderland involverar konstnärer, arkitekter, forskare, idrottare och politiker likväl som skolor och föreningar. Tanken är att Wonderland skall förvandla staden Örebro till en magisk värld med hemliga trädgårdar, gömd konst, installationer, nattlig dans, kulturella tea-parties och fyrverkerier på ljusan dag. Oväntade möten mellan konstnärer och medborgare i visuella processer kommer att pågå under en längre tid och skapa ett konstverk över tid och plats.

Inom ramen för DoT har Örebro länsteater ett långsiktigt samarbete med två forskningsmiljöer: CCD (Örebro universitet) och HFC (Örebro läns landsting). Under första året genomfördes dels en kartläggning av FAME Visukalen och Visukalprojektet och dels två mindre scenkonstprojekt: Illusionistens assistent, i samarbete med Birgittaskolan och My own bodies – all stars i samarbete med Shake it Collaborations och Iris Hadar AB.

Läs mer 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.