Dilemma är en föreställning för högstadiet som handlar om alla de val vi måste göra varje dag. Eleverna är med och påverkar handlingen genom att trycka på mentometerknappar. Vi frågade regissören Peter Elmers hur det kommer att fungera?
Dilemma repeteras just nu för fullt på Regionteater Väst i Uddevalla, inför premiären på fredag, den 8 februari. Det är en klassrumsföreställning för högstadiet som handlar om alla de val vi måste göra varje dag. Beroende på hur vi väljer sätts våra liv i rörelse och riktning, vissa val tycks få enorma konsekvenser medan andra knappt märks. I klassrumsföreställningen Dilemma styrs en stor del av handlingen av publiken, i det här fallet högstadieelever, som själva kan välja vad skådespelarna gör på scen, vilka val dom gör och hur det påverkar föreställningen – med hjälp av mentometerknappar. Nu får vi se vad som händer med föreställningen när publiken får bestämma!
Vi ställde några frågor till regissör Peter Elmers för att få veta lite mer.
Regissör Peter Elmers, foto StDH/SKH
Vad är det ni undersöker i föreställningen?
– Vi undersöker frågor kring valfrihet. Och vad som händer när publiken får bestämma över en icke-linjär berättelse.
Hur delaktiga kommer eleverna vara, i processarbetet och under föreställningen?
– Vi har arbetat uppsökande mot vår målgrupp kontinuerligt under processen. Vi har varvat samtal med prövande av scener och frågeställningar. Under själva föreställningen så kommer eleverna att vara högst delaktiga. Det finns över 100 olika passager att utforska och under varje enskild föreställning så avgör publiken vad som ska hända ett tjugotal gånger.
Vad önskar du att eleverna tar med sig när de lämnar rummet?
– Den här föreställningen tar upp många relevanta frågor kring valfrihet, hur de påverkar en själv och andra. Val är viktigt, men frågan vi bör ställa oss är till vilken gräns människan bör sträva efter frihet att välja? Om det ens finns någon sådan frihet.
Urpremiär 8 februari i Uddevalla.
Läs mer om Dilemma
Regionteater Västs repertoar vintern/våren 2019 består också av:
Efter Hamlet, ett samarbete med Backa Teater i Göteborg och koreografen Örjan Andersson. Läs mer här.
100 sätt att laga barn av koreografen Carl Olof Berg. Läs mer här.
Bilden överst: Dilemma, Regionteater Väst, foto Lina Ikse
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!