Dilemma är en föreställning för högstadiet som handlar om alla de val vi måste göra varje dag. Eleverna är med och påverkar handlingen genom att trycka på mentometerknappar. Vi frågade regissören Peter Elmers hur det kommer att fungera?

Dilemma repeteras just nu för fullt på Regionteater Väst i Uddevalla, inför premiären på fredag, den 8 februari. Det är en klassrumsföreställning för högstadiet som handlar om alla de val vi måste göra varje dag. Beroende på hur vi väljer sätts våra liv i rörelse och riktning, vissa val tycks få enorma konsekvenser medan andra knappt märks. I klassrumsföreställningen Dilemma styrs en stor del av handlingen av publiken, i det här fallet högstadieelever, som själva kan välja vad skådespelarna gör på scen, vilka val dom gör och hur det påverkar föreställningen – med hjälp av mentometerknappar. Nu får vi se vad som händer med föreställningen när publiken får bestämma!

Vi ställde några frågor till regissör Peter Elmers för att få veta lite mer.

Regissör Peter Elmers, foto StDH/SKH

Vad är det ni undersöker i föreställningen?
– Vi undersöker frågor kring valfrihet. Och vad som händer när publiken får bestämma över en icke-linjär berättelse.

Hur delaktiga kommer eleverna vara, i processarbetet och under föreställningen?
– Vi har arbetat uppsökande mot vår målgrupp kontinuerligt under processen. Vi har varvat samtal med  prövande av scener och frågeställningar. Under själva föreställningen så kommer eleverna att vara högst delaktiga. Det finns över 100 olika passager att utforska och under varje enskild föreställning så avgör publiken vad som ska hända ett tjugotal gånger.

Vad önskar du att eleverna tar med sig när de lämnar rummet? 
– Den här föreställningen tar upp många relevanta frågor kring valfrihet, hur de påverkar en själv och andra. Val är viktigt, men frågan vi bör ställa oss är till vilken gräns människan bör sträva efter frihet att välja? Om det ens finns någon sådan frihet.

Urpremiär 8 februari i Uddevalla.

Läs mer om Dilemma 

Regionteater Västs repertoar vintern/våren 2019 består också av:
Efter Hamlet, ett samarbete med Backa Teater i Göteborg och koreografen Örjan Andersson. Läs mer här.
100 sätt att laga barn av koreografen Carl Olof Berg. Läs mer här.

Regionteater Väst, Efter Hamlet, foto Håkan Larsson

 

Bilden överst: Dilemma, Regionteater Väst, foto Lina Ikse

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.