Teater Västernorrland har två premiärer i april. Dödsdansen för de stora och Tårtbagaren för de små. Båda premiärerna sker digital. Vi ställde några frågor till Kristoffer Berglund, teaterchef, om att spela in liveteater för det digitala formatet. 

– Med Dödsdansen valde vi att göra en mer filmisk version och har då arbetat på andra sätt, med fler närbilder och också mer omtagningar, berättar Kristoffer Berglund.

I Strindbergs klassiska pjäs Dödsdansen är de äkta makarna artillerikaptenen Edgar och den före detta skådespelerskan Alice isolerade på en skärgårdsö. I karantän, kanske? Inför sin silverbröllopsdag får de ett oväntat besök av nära vännen Kurt och ett triangeldrama tar sin början.

Teater Västernorrlands Dödsdansen, i regi av Aleksandra Czarnecki Plaude, utgår från en helt ny bearbetning, där kroppen, rörelsen och musiken är tre starka medspelare. Pjäsen skulle ha haft premiär redan för ett år sedan men corona kom i vägen. Nu har den filmats och Kalle Möller har gjort den visuell bearbetningen. Dödsdansen hade digital premiär på streamingtjänsten Voyd.se den 9 april, se mer här.

Ellen Hennig Öhrström och Victor Wigardt i Teater Västernorrlands Tårtbagaren. Foto Lia Jacobi.

Tårtbagaren är en komedi för barn från 4 år, av Elsa Berggren, i regi av Kristoffer Berglund. Berättelsen handlar om den karismatiska bagaren Melissa och om att vara sig själv, stå upp för det man tror på och våga göra motstånd mot orättvisor. Tårtbagaren spelas också in och erbjuds digitalt till skolor och förskolor. Från 24 april kan föreställningen streamas via Teater Västernorrland Play.

Vi ställde några frågor till Kristoffer Berglund, teaterchef och regissör.

Kristoffer Berglund, foto teatern

Hej Kristoffer! Kan du berätta lite hur ni tänker kring att spela in liveteater för det digitala formatet? Hur förbereder ni er?
– Vi har samarbetat tätt med de filmproduktionsbolag som gjort de filmiska versionerna. Vi har dels testat att filma av en liveföreställning med fyra kameror – så har vi gjort med Tårtbagaren och Fucking Åmål. Där är teaterrummet högst närvarande. Men senast med Dödsdansen valde vi att göra en mer filmisk version och har då arbetat på andra sätt, med fler närbilder och också mer omtagningar.

När det gäller Dödsdansen, krävs det då att ni repetera in 2 olika versioner,  en för filmen och en för scenen?
– Vi repeterade föreställningen för scenen. Men eftersom vi filmade med flera omtagningar så kunde en större anpassning till det filmiska språket göras under inspelningen.

Tårtbagaren spelas för de mindre barnen från 4 år. Kommer ni kunna erbjuda både live och digital teater till förskolorna?
– Ja, vi kommer kunna erbjuda föreställningen både digitalt och live. Nu visade det sig att efterfrågan av live var något större än vi trodde under våren, men den digitala versionen kommer få sin plats också. Vi kommer testa att erbjuda den digitala versionen i klassrummet tillsammans med ett digitalt live-möte med skådespelarna via Teams.

Läs mer om föreställningarna på Teater Västernorrlands hemsida här.

 

Bilden överst: Teater Västernorrland, Dödsdansen, foto Lia Jacobi 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.