Teater Västernorrland har två premiärer i april. Dödsdansen för de stora och Tårtbagaren för de små. Båda premiärerna sker digital. Vi ställde några frågor till Kristoffer Berglund, teaterchef, om att spela in liveteater för det digitala formatet. 

– Med Dödsdansen valde vi att göra en mer filmisk version och har då arbetat på andra sätt, med fler närbilder och också mer omtagningar, berättar Kristoffer Berglund.

I Strindbergs klassiska pjäs Dödsdansen är de äkta makarna artillerikaptenen Edgar och den före detta skådespelerskan Alice isolerade på en skärgårdsö. I karantän, kanske? Inför sin silverbröllopsdag får de ett oväntat besök av nära vännen Kurt och ett triangeldrama tar sin början.

Teater Västernorrlands Dödsdansen, i regi av Aleksandra Czarnecki Plaude, utgår från en helt ny bearbetning, där kroppen, rörelsen och musiken är tre starka medspelare. Pjäsen skulle ha haft premiär redan för ett år sedan men corona kom i vägen. Nu har den filmats och Kalle Möller har gjort den visuell bearbetningen. Dödsdansen hade digital premiär på streamingtjänsten Voyd.se den 9 april, se mer här.

Ellen Hennig Öhrström och Victor Wigardt i Teater Västernorrlands Tårtbagaren. Foto Lia Jacobi.

Tårtbagaren är en komedi för barn från 4 år, av Elsa Berggren, i regi av Kristoffer Berglund. Berättelsen handlar om den karismatiska bagaren Melissa och om att vara sig själv, stå upp för det man tror på och våga göra motstånd mot orättvisor. Tårtbagaren spelas också in och erbjuds digitalt till skolor och förskolor. Från 24 april kan föreställningen streamas via Teater Västernorrland Play.

Vi ställde några frågor till Kristoffer Berglund, teaterchef och regissör.

Kristoffer Berglund, foto teatern

Hej Kristoffer! Kan du berätta lite hur ni tänker kring att spela in liveteater för det digitala formatet? Hur förbereder ni er?
– Vi har samarbetat tätt med de filmproduktionsbolag som gjort de filmiska versionerna. Vi har dels testat att filma av en liveföreställning med fyra kameror – så har vi gjort med Tårtbagaren och Fucking Åmål. Där är teaterrummet högst närvarande. Men senast med Dödsdansen valde vi att göra en mer filmisk version och har då arbetat på andra sätt, med fler närbilder och också mer omtagningar.

När det gäller Dödsdansen, krävs det då att ni repetera in 2 olika versioner,  en för filmen och en för scenen?
– Vi repeterade föreställningen för scenen. Men eftersom vi filmade med flera omtagningar så kunde en större anpassning till det filmiska språket göras under inspelningen.

Tårtbagaren spelas för de mindre barnen från 4 år. Kommer ni kunna erbjuda både live och digital teater till förskolorna?
– Ja, vi kommer kunna erbjuda föreställningen både digitalt och live. Nu visade det sig att efterfrågan av live var något större än vi trodde under våren, men den digitala versionen kommer få sin plats också. Vi kommer testa att erbjuda den digitala versionen i klassrummet tillsammans med ett digitalt live-möte med skådespelarna via Teams.

Läs mer om föreställningarna på Teater Västernorrlands hemsida här.

 

Bilden överst: Teater Västernorrland, Dödsdansen, foto Lia Jacobi 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.