Dalateatern har under de senaste åren utmärkt sig för sina egna digitala sändningar för att göra scenkonsten mer tillgänglig i hela Dalarna som är ett glesbygdslän med stora avstånd och väldigt varierande lokaler att framföra scenkonst i. Ibland kommer teaterns turnerande scenbyggen inte in i ortens enda lokal. Genom att använda den digitala tekniken får många fler möjlighet att se en föreställning. Tekniken kan också användas för andra scenupplevelser, samtal, seminarier eller konferenser.
-Den största vinsten med digital överföring är att fler får möjlighet att se en föreställning, säger Lisa Hugoson, teaterchef på Dalateatern, Mats Höjer, producent, och Mats Erixon, teknisk utvecklare från Högskolan i Falun. Dalateatern har bedrivit försök med interaktiva digitalt överförda föreställningar sedan 2009 tillsammans med KTH och Folkets Hubb med en metod, som skiljer sig från övriga digitala överföringar som förekommer idag. Det är det unika föreställningstillfället som förmedlas i ett möte där både skådespelare och publik är närvarande samtidigt. Tekniken användes bland annat i föreställningen Varg som spelades på Dalateatern och på turné 2013. I Dalateaterns koncept ingår att publiken i den lokal som tar emot en livesändning från exempelvis Dalateaterns scen, också själva filmas och syns på en skärm på Dalateatern. Det som krävs är en professionell HD-kamera framför scenen och separat ljudmixning för biografformatet och mikrofoner på skådespelarna samt mottagningsutrustning på den lokal eller scen där sändningen skall tas emot. Merkostnaden (20 000 – 40 000 kr) består i två extra personer på teatern som filmar och tar upp ljud och en till på varje distansscen och eventuellt extra ersättning till upphovsrättsägarna.
– För returbilden från distansscenen kan kamera och projektor vara något enklare, men av så pass hög kvalitet att de inte skapar fördröjningar och eko, förtydligar Mats Erixon, teknisk utvecklare, från Högskolan i Falun. – En digital överföring ska fungera som en förlängning av teaterrummet. Ambitionen är ju att de två salongerna ska upplevas som gemensamma. Dalateatern producerar en överförning som skall upplevas i en salong. Vi filmar t ex inte för att lägga ut på teaterns hemsida. Då är det också helt andra upphovsrättsliga regler som gäller.
– Det krävs utbildning och hårdvara, menar Mats Höjer, producent på Dalateatern. – Men en av de största utmaningarna har varit att få förståelse på nationell nivå för att vi gör något som ingen annan gör idag.
– Det är en kostsam process och vi har fått avslag från kulturrådet på två ansökningar, säger Lisa Hugoson, teaterchef. – Vi klarar oss inte utan extern finansiering då detta är en ny verksamhet för Dalateatern som fodrar kompetensutveckling för både skådespelare och tekniker.
Bilden ovan: Från Dalateaterns föreställning Varg som har visats digitalt i länet under 2013, Caroline Rendahl, Anja Landgré, Joel Torstensson, foto Per Eriksson
Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.
Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)
Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr
Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.
Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.
Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.