Länsteatrarna i Sveriges dialogmöten vänder sig framför allt till förtroendevalda och politiker i länsteatrarnas styrelser. På mötet den 26 augusti handlade det både om kulturpolitik på ”en armlängds avstånd” och den eventuellt kommande regionbildningen där sex nya storregioner ersätter dagens länsindelning.
Åsa Kratzt, ordförande för Länsteatrarna i Sverige, tillika förtroendevald med ansvar för regional scenkonstverksamhet, rapporterar från ett varmt möte på Långholmen i Stockholm.

Dags för dialog i bersån? foto Linde Sjösttedt

Dags för dialog i bersån? foto Linde Sjösttedt

”Fredagen den 26 augusti samlades cirka 40 företrädare för våra medlemmars styrelser på Långholmen i Stockholm. En fängslande plats som bjöd på fantastisk miljö och ett strålande väder där en inbjudande trädgård och ett och annat dopp i Långholmens strandbad varvades med många erfarenhetsutbyten och viktiga samtal i skuggan under äppelträden.

Som förtroendevald i styrelser med ansvar för regional scenkonstverksamhet är utbyten av erfarenheter med andra i liknande situation mycket värdefull.  När man är engagerad i en verksamhet som många gånger får fokusera på de ekonomiska ramarna, är möjligheten till fördjupade samtal kring olika frågor en viktig energi injektion.

Ett av årets teman handlade om hur man hanterar de stora samhällsfrågorna. Hur man möter hat och hot när en föreställning väcker känslor i närsamhället och i det politiska rummet. Vad kan man förbereda, hur står man upp för den verksamhet man ska styra, men i samma stund hålla ”armlängds avstånd” till? Hur håller sig styrelsen informerad och hur håller man samman hela verksamheten och stöttar dem som kommer i skottgluggen, oavsett roll som teaterchef, styrelse, konstnärlig personal och övriga anställda i organisationen?

Regionteater Väst delade med sig av sina erfarenheter i samband med sin föreställning Den avvikande meningen som rönte stor uppmärksamhet då den turnerade i högstadieskolor under 2015. Frågan om yttrandefrihet och konstnärlig frihet är frågor som ständigt behöver diskuteras och detta var ett strålande tillfälle att få tid till denna mycket komplexa fråga.

Den avvikande meningen, Regionteater Väst, Jan Coster, Michael Engberg , foto Lina Ikse

Den avvikande meningen, Regionteater Väst, Jan Coster, Michael Engberg,  foto Lina Ikse

Ett annat tema rörde den eventuellt kommande regionbildningen och kultursamverkansmodellen. Staffan Rydén gav sin bild av vad som händer i det läge man hamnar när nya administrativa gränser dras upp och vilka utmaningar man möter. Ett ämne som många av oss lever i här och nu och det var ett mycket uppskattat inspel från en aktör som varit delaktig i Västar Götalandsregionens tillkomst och utveckling.

Långt många fler kom till mötet än vi vågat hoppas på, vilket var mycket glädjande! Dock blev det för trångt i lokalen och i den rådande sommarvärmen blev det tufft! Därför tar vi nu höjd och bokar en större lokal för nästa års kommande evenemang som planeras in till den kvällen den 24/8 och heldag fredagen den 25/8 2017, även då på vackra Långholmen.

Vi hoppas naturligtvis att ni som är berörda av detta möte noterar dessa datum i era kalendrar för kommande år. Intressanta och viktiga frågor att lyfta upp på agendan lär inte saknas!”

Åsa Kratz, ordförande Länsteatrarna i Sverige

Läs mer om dialogmöten

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.