Möten mellan människor och mellan verksamheter är en förutsättning för förändring. Det är utgångspunkten för det treåriga projektet DoT, Delaktighet och teater, på Örebro Länsteater. Syftet är att utveckla visuell scenkonst på lika villkor med teckenspråk i fokus och med Örebro som nav. Detta ska ske genom att kombinera kartläggning, forskning och praktiskt scenkonstarbete.
Föreställningen Illusionistens assistent med Kalle Nilsson har visats inom ramen för DoT, foto Örebro Länsteater
DoT startade förra året och under 2014 och 2015 ska Örebro länsteater och Riksteaterns Tyst Teater tillsammans med en mångfald av samarbetspartners förverkliga projektet Wonderland – ett visuellt landskap – inspirerat av Alice i Underlandet. Wonderland involverar konstnärer, arkitekter, forskare, idrottare och politiker likväl som skolor och föreningar. Tanken är att Wonderland skall förvandla staden Örebro till en magisk värld med hemliga trädgårdar, gömd konst, installationer, nattlig dans, kulturella tea-parties och fyrverkerier på ljusan dag. Oväntade möten mellan konstnärer och medborgare i visuella processer kommer att pågå under en längre tid och skapa ett konstverk över tid och plats.
Inom ramen för DoT har Örebro länsteater ett långsiktigt samarbete med två forskningsmiljöer: CCD (Örebro universitet) och HFC (Örebro läns landsting). Under första året genomfördes dels en kartläggning av FAME Visukalen och Visukalprojektet och dels två mindre scenkonstprojekt: Illusionistens assistent, i samarbete med Birgittaskolan och My own bodies – all stars i samarbete med Shake it Collaborations och Iris Hadar AB.
DoT genomförs med stöd av bland andra Kulturrådet, Örebro läns landsting och Örebro kommun.
Läs mer på www.orebrolansteater.se/dot
Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.
Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)
Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr
Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.
Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.
Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.