Regionteatern Blekinge Kronoberg tar ett helhetsgrepp om dans och koreografisk scenkonst inför de kommande åren – och fortsätter med en satsning på gästspel för alla åldrar! Helt nytt för 2015 är att teatern samproducerar nya verk i samarbete med några av Sveriges främsta koreografer. Satsningen ingår i utvecklingsprojektet Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten som finansieras av de båda regionerna med stöd från Kulturrådet och Växjö kommun.

– Arbetet ingår i en strävan från Regionteatern att utvecklas till en scenkonstinstitution med ett bredare utbud av scenkonst, säger Magnus Holm, teaterchef. – Vi vill vara ett nav för scenkonsten i vår region och upplever att det finns en publik som är intresserad av fler scenkonstnärliga uttryck. En förutsättning har varit att samma strävan finns hos våra ägare och att dansen är prioriterad i kulturplanerna.

Satsningen på dans 2015 startade med en Dansveckan 10-14 mars som bjöd på ett flertal olika koreografiska upplevelser under tre kvällar på Regionteatern och på Växjö Konserthus. Föreställningen M&M&M med Skånes Dansteater, Hold med  Erik Linghede och Lucy med Arkeolog 8 ingick i programmet.

Från föreställningen Hold, foto Erik Linghede

Från föreställningen Hold, foto Erik Linghede

Under resten av året presenterar Regionteatern Blekinge Kronoberg tre premiärer (två urpremiärer och en turnépremiär) i samarbete med danskompanierna och koreograferna Shake it Collaborations, Gunilla Heilborn och Örjan Andersson/Andersson Dance & Scottish Ensemble.

Redan den 5 maj är det premiär för MISS U med Shake it Collaborations på Regionteatern Blekinge Kronoberg i Växjö. Shake it Collaboration består av koreograferna och dansarna Dag Andersson och Tove Sahlin och MISS U beskrivs som en melankolisk släktforskning, filtrerad genom dans, musik och gymnastik.  Verket arbetas fram under tre veckors residens på Regionteatern och är en samproduktion med NorrlandsOperan. 

Miss U, Shake it collaboration, foto Robbie Sweeny

MISS U, Shake it collaboration, foto Robbie Sweeny

Den 20 september är det dags för turnépremiären för ett stort livemusiksamarbete mellan Örjan Andersson/Andersson Dance och stråkensemblen Scottish Ensemble från Glasgow i Storbritannien i en dansföreställning för fem dansare och 12 musiker, som baseras på J S Bachs Goldberg Variation. Föreställningen har premiär på Dansens Hus i Stockholm den 17 september och kommer sedan direkt till Växjö Konserthus.

Gunilla Heilborn kommer under hösten att arbeta på Regionteatern med föreställningen Knowledge. Gunilla berättar att hon inspireras av det norska nobelpristagarparet Mosers rön om ”gps” i hjärnan och det komplicerade provet för taxichaufförerna i London i sitt verk – som har premiär på Regionteatern Blekinge Kronoberg 15 oktober. 

I utbudet för barn och unga visas Träd av Cristina Caprioli/ccap på Regionteatern Blekinge Kronoberg 4-20 november. Hyllade föreställningen Träd är både en installation och interaktiv dansföreställning, en konstnärligt kreativ upplevelse för alla åldrar och riktar sig främst till barn 6-9 år.

Från Cristina Capriolis föreställning Träd, foto Håkan Larsson

Från Cristina Capriolis föreställning Träd, foto Håkan Larsson

I november ges också Hakanai på Araby Park Arena, ett högteknologiskt och poetiskt gästspel från Lyon, Frankrike. Verket kommer att kunna ses i kombination med koreografen Cristina Capriolis duett Omkretz som visas på Regionteaterns hemmascen i Växjö 12 november.

Läs mer

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.