Jansson gör länet av och med Peter Jansson är en coronaanpassad soppteater – livesänd från bygdegårdar i Östergötland – och en förlängning av Östgötateaterns pågående landsbygdsatsning.

I början av 2020 gick startskottet för Östgötateaterns nya landsbygdsatsning i samarbete med Riksteatern. Föreställningen Bygdens söner, med Peter Jansson i alla fem rollerna, var först ut i det treåriga projektet med syfte att stärka Östgötateaterns turnéverksamhet och vision om att finnas på ännu fler platser i länet. 22 föreställningar i hela Östergötland var bokade och därefter väntade en fullbokad Sverigeturné.

Peter Jansson, foto Östgötateatern

– Vi hann spela fem föreställningar innan allt stängdes ner av pandemin, säger Peter Jansson.

Peter är inte bara skådespelare på Östgötateatern, utan även konstnärlig idéutvecklare för länet. Han driver landsbygdsprojektet och brinner för att alla ska ha tillgång till kultur oavsett var en bor.

Live från bygdegårdar
I centrum för kulturen på landsbygden finns bygdegårdarna och de eldsjälar som håller dem levande. Peter Janssons senaste projekt, Jansson gör länet, tar fasta på bygdegårdarna som scener och mötesplatser för kulturverksamhet. Detta genom en ny sorts livesänd soppteater, där publiken är med hemifrån via skärmar.

– Istället för att publiken ska komma till bygdegårdarna så åker vi dit och låter dem besöka oss digitalt, säger Peter Jansson.

Som matentusiast ger han tips och tricks från köket och bjuder in hemmapubliken till att laga soppa med honom, medan ytterligare skådespelare från teatern underhåller med musik och upptåg.

Möjlighet att stötta bygdegården
De tittare som vill har också möjlighet att stötta bygdegården som programmet sänds från. Detta genom att swisha valfritt belopp till numret som visas under sändningen. Pengarna går oavkortat till bygdegården och dess fortsatta verksamhet.

– Bygdegårdarna har det väldigt tufft. Nästan alla drivs ekonomiskt av att hyra ut lokalerna till olika verksamheter. Det har varit noll i ett år nu, samtidigt som de står med fasta kostnader, säger Peter.

Peters egen skådespelarkarriär tog sin början i 10-årsåldern på en bygdegård i Västra Götaland.

– Jag imiterade karaktären Birger i Stefan och Krister och drog snuskiga skämt som jag inte fattade själv. Vår bygdegård var vår fritidsgård och utan scenen där hade jag nog aldrig blivit skådespelare.

Vad betyder bygdegårdarnas fortlevnad för dig?
– Jättemycket. Om man är uppvuxen som jag så reflekterar man kanske inte över dem förrän de börjar försvinna. De är den naturliga samlingspunkten och många samhällens livsnerv. En fysisk lokal som knyter ihop allt.

Peter menar att bygdegårdarnas överlevnad nästan är en demokratifråga, särskilt i tider när många butiker på landsbygden lägger ner. Han vill också hylla alla de lokala eldsjälar vars engagemang bär upp och möjliggör för det lokala förenings- och kulturlivet på mindre orter.

Text: Jeanette Söderwall/Östgötateatern

Läs mer om Jansson gör länet här.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april



  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.