6 av 19 länsteatrar byter chefer under 2013: Byteatern i Kalmar, Estrad Norr i Östersund, Västerbottensteatern i Skellefteå, Dalateatern i Falun, Regionteater Väst i Borås/Uddevalla och Folkteatern i Göteborg byter konstnärlig ledning och chefer.

I januari fick Byteatern en ny chefsduo Mia Carlsson och Daniel Rylander, de efterträdde Karin Parrot Jonzon som fortsätter som frilansande regissör. Även på Estrad Norr var det chefsbyte i januari, då Gustaf Kling lämnade över chefskapet till Yngve Nordin och Åsa Ekberg Kentros tog över som konstnärlig ledare. ”Jag vill att alla barn i Sverige ska få uppleva bra och angelägen teater, oavsett vilken skola eller klass de hamnat i. Mitt hjärta klappar också för teater som tar sig ut på små slingriga vägar och spelar för människor där de bor och lever. Så det känns som jag hamnat på rätt ställe hos Estrad Norr!”

Västerbottensteaterns nya chef och vd blir Fransesca Quartey, hon tillträder den 1 juli. Fransesca har en lång och gedigen erfarenhet som skådespelare och regissör. Detta år har hon varit aktuell i föreställningen BUS – Brun Utan Sol. – Det känns väldigt spännande att få driva en teater med den ensemble och resurser som Västerbottensteatern har, säger hon om sitt nya jobb. Med Reventberg går i pension, men har också tackat ja till att leda ett stort tältprojekt i Norrbotten.

I sommar slutar Gugge Sandström som teaterchef på Dalateatern. Gugge avgår efter 28 år som teaterchef på bland andra Folkteatern i Göteborg, Älvsborgsteatern och Borås stadsteater. Lisa Hugoson blir ny teaterchef på Dalateatern, hon är idag verksamhetschef för Riksteaterns teaterproducerande del. Lisa Hugoson föddes i Älvdalen 1956 och är utbildad skådespelare, har en bred erfarenhet både som skådespelare, regissör och chef, under perioden 2004 – 2010 var hon konstnärlig ledare för Riksteaterns barn- och ungdomsverksamhet, Unga Riks.

Olof Lindqvist vd slutar på Regionteater Väst och blir kultur- och fritidschef i Marks kommun och efterträds av Susanna Dahlberg från Backa Teater, hon tillträder tjänsten den 5 augusti. Susanna har en gedigen erfarenhet från scenkonstområdet, nu senast som producent på barn- och ungdomsscenen Backa Teater. Där har hon varit med och drivit och utvecklat verksamheten, producerat och projektlett föreställningar och samtidigt varit administrativ chef.
Susanna Dahlberg säger – Jag är väldigt glad att få fortsätta arbeta med att utveckla scenkonst för barn och unga. Regionteater Väst är inne i ett fint flow och jag ser fram emot att få bidra, säger Susanna Dahlberg. Regionteater Väst får till hösten också en ny konstnärlig ledare; Pelle Haneus. Tidigare turnéledare för Clowner utan gränser till Libanon, Jordanien, Swaziland, Moldavien, Israel/Palestina, Rwanda och Kenya. Just nu är Pelle Haneus producent och regissör för föreställningen Drömstället, som främst riktar sig till barn på flykt i Sverige.

Folkteatern i Göteborgs vd och konstnärliga ledare Ulrika Josephsson har beslutat sig för att inte ställa sig till förfogande för en ny 4-årsperiod när det nuvarande går ut den 31 december 2013. Rekrytering av en ny vd och konstnärlig ledare för Folkteatern har inletts. – Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att Ulrika Josephsson väljer att lämna Folkteatern, samtidigt som jag har stor respekt för hennes beslut, säger Linda Nygren, styrelseordförande för Folkteatern. Vi är mycket nöjda med det utvecklingsarbete Ulrika drivit och stolta över den tätposition Folkteatern har tagit inom den samhällskommenterande scenkonsten. Vår ambition är att arbetet ska fortsätta på den inslagna vägen och med samma konstnärliga inriktning.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.