Den 16 april är det premiär i Visby för en uppgraderad och storslagen version av Carl Orffs berömda körverk Carmina Burana. Konserten är ett interregionalt samarbete mellan Länsteatern på Gotland, Gotlandsmusiken, Estrad Norr och Östgötamusiken I Visby står 45 musiker, 150 körsångare och tre solister på scenen. Föreställningen ges därefter i Linköping och Östersund, då med lokala körer.

– Ödets nycker är ett av flera teman i Carmina Burana och det kommer vi att lyfta fram, säger regissören Thomas Sundström, teaterchef på Länsteatern på Gotland. Nu pågår det stora rörelser av människor inom och runt vår världsdel, folkvandringar som snarare är flykt än planerade resor. Vilka stannar kvar, vilka måste fly?

carmina burana hav

Carmina Burana är ett unikt musikverk som bygger på dikter från 1100- och 1200-talen och handlar om livets förgänglighet. Carl Orffs mäktiga verk uruppfördes 1937 och är skrivet för orkester, stor kör samt solister. Det är ett av världens mest framförda körverk.

Den aktuella uppsättningen av Carmina Burana är ett samarbete mellan två orkestrar, tre regioner och en rad lokala körer. Solister är operasångaren Marcus Jupither, baryton, Sibylle Glostedt, sopran och Jan Löfgren, tenor. Det stora körverket har premiär på Gotland den 16 april och sedan följer ett framförande i Linköping den 21 april och ett i Oviken i Jämtland den 24 april, med nya körer på varje plats. Totalt är 600 personer involverade i arbetet. Dirigent är Bo Wannefors.

– Som projekt betraktat är det här något av det största vi gjort i modern tid. Vi kommer att vara 140 körsångare, tre solister och 45 musiker på scenen. Vi får plats, men kommer att täcka hela scenen på Wisby Strand både på bredden och djupet, säger Erik Skagerfält, producent  på Gotlandsmusiken till Gotland.net.

Carmina Burana framförs här med film, videokonst, texter på svenska, latin och arabiska och en delvis sceniskt gestaltande kör och får en aktuell anknytning till vår samtid genom att sätta fokus på flyktingfrågan. Det är av denna anledning som verket har kallats Carmina Burana 2.0 eller Carmina Burana i vår tid.

– Gotland har en särposition att vi är en ö, dit folk alltid har flytt. Vi har gjort flera föreställningar på det här temat och nu fick vi chansen att göra Carmina Burana, säger regissören Thomas Sundström i en intervju till SVT.

– Det vi idag uppfattar som svenskt eller gotländskt har ofta sina rötter i andra kulturer. I år vill Gotlandsmusiken verka för mångfalden, säger Gotlandsmusikens direktör Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken till Gotland.net


Nyskriven svensk musikal på  Länsteatern på Gotland

På repertoaren just nu på Länsteatern på Gotland återfinns något så unikt som en nyskriven svensk musikal; Jorden vi ärvde, av kompositör Mathias Lundqvist och textförfattare Thomas Sundström.

Även här samarbetar Länsteatern på Gotland med lokala körer (och studieförbundet BILDA) i form av workshops där körer har möjlighet att boka in utvalda kvällar med Mathias Lundqvist och Thomas Sundström där de berättar om arbetet med uppsättningen. Efter det ges deltagarna möjlighet att provsjunga delar av materialet tillsammans med upphovsmännen innan det är dags för föreställning.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.