Den elfte Berättarfestivalen i Skellefteå genomförs 14-20 oktober. Sedan 2018 är Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, huvudarrangör och presenterar ett program som bjuder på nordiska gästspel, lokal samverkan och spännande experiment med nya former för berättandet.

– Att utveckla de nordiska relationerna ligger helt i linje med vår verksamhetsidé, säger Robert Herrala, verksamhetschef vid Nordiskt Berättarcentrum som är huvudarrangör för Berättarfestivalen.

Grundtanken om stark lokal förankring lever också kvar.

– Vi fortsätter att förädla vårt koncept som bygger på samverkan mellan kulturinstitutionerna i länet och de lokala arrangörerna. Det gör att vi kan presentera en berättarvecka där hela kommunen fylls med berättarupplevelser, säger Robert.

Kallocain med Musikteater Unna, Berättarfestivalen, foto Wilhelm Hagberg

Karin Boyes ”Kallocain” med berättare och metalband
Nordiskt Berättarcentrum fyller själva på det digra festivalprogrammet med ett antal akter av hög konstnärlig kvalitet. Spännande blir att se Musikteater Unna utforska berättargenrens gränser när de tar sig an Karin Boyes Kallocain med en berättare och ett metalband på scenen.

Nordiska möten på Festivalklubben
Många nordiska berättargäster kommer att synas och framför allt höras på Festivalklubbens scen. ”Story Fight Night” är ett koncept för berättarbattle som utformats av danske Kasper Sørensen, som även är värd för kvällen tillsammans med Love Ersare från Umeå.

Andra nordiska och europeiska gäster är norska Story Squad, tre unga kvinnliga berättare, 3Troubadours, med medlemmar från Finland, Norge och Belgien, och Francesca Vincentie, svensk berättare och musiker. Stephen Rappaport fyller också en klubbkväll med sin Museum Of Contemporary Art. Stephen leder även en workshop för inbjudna skådespelare och berättare.

LEV! med Ellenor Lindgren, Berättarfestivalen, foto Patrick Degerman

Sara Lidman i ett electromusikaliskt kollage
Ett annat berättarexperiment är LEV! där Ellenor Lindgren i ett electromusikaliskt kollage hyllar Sara Lidman som den fantastiska talare hon var.

Hela programmet och mer information finns på berattarfestivalen.se

Text av Jonas Lundqvist, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.