Den elfte Berättarfestivalen i Skellefteå genomförs 14-20 oktober. Sedan 2018 är Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, huvudarrangör och presenterar ett program som bjuder på nordiska gästspel, lokal samverkan och spännande experiment med nya former för berättandet.

– Att utveckla de nordiska relationerna ligger helt i linje med vår verksamhetsidé, säger Robert Herrala, verksamhetschef vid Nordiskt Berättarcentrum som är huvudarrangör för Berättarfestivalen.

Grundtanken om stark lokal förankring lever också kvar.

– Vi fortsätter att förädla vårt koncept som bygger på samverkan mellan kulturinstitutionerna i länet och de lokala arrangörerna. Det gör att vi kan presentera en berättarvecka där hela kommunen fylls med berättarupplevelser, säger Robert.

Kallocain med Musikteater Unna, Berättarfestivalen, foto Wilhelm Hagberg

Karin Boyes ”Kallocain” med berättare och metalband
Nordiskt Berättarcentrum fyller själva på det digra festivalprogrammet med ett antal akter av hög konstnärlig kvalitet. Spännande blir att se Musikteater Unna utforska berättargenrens gränser när de tar sig an Karin Boyes Kallocain med en berättare och ett metalband på scenen.

Nordiska möten på Festivalklubben
Många nordiska berättargäster kommer att synas och framför allt höras på Festivalklubbens scen. ”Story Fight Night” är ett koncept för berättarbattle som utformats av danske Kasper Sørensen, som även är värd för kvällen tillsammans med Love Ersare från Umeå.

Andra nordiska och europeiska gäster är norska Story Squad, tre unga kvinnliga berättare, 3Troubadours, med medlemmar från Finland, Norge och Belgien, och Francesca Vincentie, svensk berättare och musiker. Stephen Rappaport fyller också en klubbkväll med sin Museum Of Contemporary Art. Stephen leder även en workshop för inbjudna skådespelare och berättare.

LEV! med Ellenor Lindgren, Berättarfestivalen, foto Patrick Degerman

Sara Lidman i ett electromusikaliskt kollage
Ett annat berättarexperiment är LEV! där Ellenor Lindgren i ett electromusikaliskt kollage hyllar Sara Lidman som den fantastiska talare hon var.

Hela programmet och mer information finns på berattarfestivalen.se

Text av Jonas Lundqvist, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.