Nära hälften av länsteatrarnas  föreställningar är för barn och unga. Och det händer spännande saker på scenerna i Sverige! Här får du veta mer om aktuella föreställningar, verksamheter och projekt för barn och unga på Byteatern Kalmar Länsteater, Estrad Norr i Jämtland, Folkteatern i Gävleborg, Länsteatern på Gotland, Teater Halland, Teater Västernorrland, Västerbottensteatern, Västmanlands Teater och Örebro länsteater.

Byteatern, Himladrullar, Martin Ellborg, Lars Sonnesjö, Sara Glaser, foto Peder Nabo

Byteatern, Himladrullar, Martin Ellborg, Lars Sonnesjö, Sara Glaser, foto Peder Nabo

Byteatern Kalmar Länsteater
Byteatern spelar just nu Himladrumlar – en roadmovie ovan molnen för barn 5-8 år. Ika Nord har skrivit manus och regisserar denna berättelse om ”en inte riktigt färdig ängel” i sin jakt på att göra en god gärning så att hon äntligen kan bli flygfärdig. Hon bestämmer sig för att hjälpa hunden Tufs som förtvivlat letar efter sin husse. Den inte riktigt färdiga ängeln vet nämligen precis vart husse finns – i himlen!

Byteaterns pedagog besöker just nu skolor och möter de barn som sett föreställningen. Tillsammans gör de lekar, övningar och samtalar om föreställningen.

-Att möta barnen efter att de sett en föreställning gör att deras upplevelse fördjupas och de får chansen att följa upp sina funderingar och tankar samtidigt som de med lekens hjälp kan träna sin kreativitet, säger Julia Hjertqvist, marknadsförare på Byteatern.

Läs mer

Estrad Norr - Sista sucken

Estrad Norr, Sista sucken, foto Sandra Lee Pettersson

Estrad Norr
Estrad Norr turnerar under våren med föreställningen Sista Sucken av Paula McManus i regi av Dan Turdén, som vänder sig till mellanstadiet (9-12 år). Sista Sucken handlar om Sofia som är som vilken 10-åring som helst. Hon gillar glass och att gå i skolan och att leka. Allt vore frid och fröjd om det inte vore för att Sofias mamma ligger på sjukhus. Men Sofia förstår inte varför ingen, inte ens pappa, kan prata med henne om det där konstiga som kallas döden. Det finns ingen annan utväg än att prata med Ängeln som kanske inte finns. Tillsammans beger dom sig ut på en resa och träffar en massa härliga, skumma och fina typer som alla försöker förstå.

Totalt blir det 33 föreställningar för ca 2 700 barn och pedagoger. Turnén pågår 15 mars – 13 maj.

– Det här är en pjäs som verkligen letat sig direkt in i barnens hjärtan och vid ett tillfälle kom en tioårig kille fram efter föreställningen och sa ”Det fanns punkter när man behövde gråta”, berättar Christina Seldahl Lindgren, producent på Estrad Norr. Världspremiär hade vi i Ljungdalen för 25 barn, det är inte fler där, men vad betydelsefullt det kändes att vi åkte 17 mil enkel resa och bjuda dem på premiären!

Läs mer

Vad ska du ha mig till, Folkteaterni Gävleborg, foto Emilia Bergmark Jimenez

Vad Ska Du Ha Mig Till?, Folkteatern i Gävleborg, foto Emilia Bergmark Jimenez

Folkteatern i Gävleborg
Folkteatern i Gävleborg och Unga Klara samarbetar under våren med föreställningen Vad Ska Du Ha Mig Till? av Erik Uddenberg i regi av Cilla Thorell. Föreställningen hade premiär i Stockholm  den 23 februari och premiär i Gävleborg den 5 april.

Vad Ska Du Ha Mig Till? spelas för högstadie- och gymansieelever i Stockholms län och i Gävleborgs län under våren. Föreställningen spelas på skolor i klassrum, för både lärare och elever, för cirka 30 personer åt gången. Särskilda föreställningar spelas också exklusivt för lärare.

När eleverna har gett upp om skolan, och skolan har gett upp om eleverna, men innan alla ger upp helt. Vad gör man då? I föreställningen Vad Ska Du Ha Mig Till? är eleven intelligent och har genomskådat skolans dubbla funktion: att lära ut och att samtidigt sortera. Som bortsorterad sedan länge verkar bättre möjligheter gå att finna på andra håll. Men läraren vill ha eleven tillbaka. Kanske själv en gång bortsorterad. Mötet mellan läraren och eleven blir till ett schackparti. Om meningen med skolan, om vad den är och om vad den kan vara. I förlängningen ett parti om meningen med livet.

Läs mer

Länsteatern på Gotland, Maria Lindström, Lennart Bäck i Loranga, Masarin & Dartanjang, foto Stig Hammarstedt

Länsteatern på Gotland, Maria Lindström, Lennart Bäck i Loranga, Masarin & Dartanjang, foto Stig Hammarstedt

Länsteatern på Gotland
Länsteatern sätter upp Loranga, Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren i regi av Karin Kickan Holmberg. Föreställningen spelas 3 maj -31 maj. Det blir skolföreställningar för årskurs 4 och 5 på vardagar och offentliga föreställningar (fr 5 år) på söndagar.

Läs mer  

Teater Halland Gud i kulissen, örjan hamrin och Sonja Lund, foto Emanuel

Teater Halland, Gud i kulissen, Örjan Hamrin och Sonja Lund, foto Emanuel

Teater Halland
Teater Hallands Lorcaprojekt rullar vidare.  Föreställningen Gud i kulissen har under våren spelats för gymnasiet och åk 9. Regi och koreografi, Ika Nord, scenograf och kostymör Charles Koroly, musik av David Tallroth. Teaterchef Maria Ericson har med dramaturg Stellan Larsson och författaren/historikern Henrik Berggren tagit fram ett omfattande pedagogiskt material.  Alla klasser som ser föreställningen får del av spännande workshops kring tiden samt språk och formuttryck.  Det pedagogiska arbetet upplevs av lärarna som lätt att knyta till kursplanerna i svenska, historia, samhällskunskap, region och estetiska ämnen.

Parallellt med arbetet med Gud i kulissen förbereder Teater Halland en bearbetning av Katarina von Bredows ungdomsroman Du&Jag för mellanstadiet. Poeten och dramatikern Lina Ekdahl arbetar nu med det manus som ska sättas i händerna på brodern Karl Ekdahl. Teaterns dramapedagog och animatör Mehayla Chamaleh arbetar under våren tillsammans med två mellanstadieklasser som har skapat sina egna manus och animerade filmer av den ursprungliga romanen.

Teater Halland har också ett samarbete med gymnasiesärskolan, där teatern stöttar med olika insatser i form av dramapedagog och coachning. När PS Gymsiesärskola i Varberg sätter upp sina föreställningar går teatern in med lokaler, tekniker kostymförråd och marknadsföring. Ledarna för Gymnasiesärskolan ser ett stort värde i att eleverna där får använda teaterns uttryck för att eleverna ska stärkas som individer och att kunna samverka. Teater Halland har därför deklarerat en ambition att fortsatt samarbeta med särskolan som nu söker medel för att kunna profilera sig med teaterinriktning.

Läs mer 

Teater Västernorrland Bollkänsla Foto Lia Jacobi

Teater Västernorrland, Bollkänsla, foto Lia Jacobi

Teater Västernorrland
Teater Västernorrland har just haft en bejublad säsongsavslutning med gästspel i Stockholm på föreställningen Bollkänsla som är ett samarbete mellan Teater Västernorrland, Musik Västernorrland och Norrdans. Föreställningen återkommer i oktober, då hos Scenkonst Sörmland.

-Många bortamatcher har vunnits, hemmamatcherna har varit ständig succé. Särskilt kul har det varit att spela på asylboenden av olika slag. Sporten förenar! säger Lena Engqvist Forslund, teaterchef.

Under maj månad förbereder Teater Västernorrland höstens produktion av Romeo och Julia med besök hos referensgrupper i skolorna. Regissören Stefan Moberg arbetar med teman som identitet och grupptillhörighet, eleverna ges sedan möjlighet att skriva ner sina tankar och reflektioner. Texterna kan användas anonymt som inspiration för skådespelarna när repetitionsarbetet drar igång i augusti. Eleverna kommer också att få bolla idéer på interaktivitet innan och under föreställningen, samt ge sin syn på Romeo och Julia, vad historien säger dem och hur de tänker att den skulle kunna ta sig uttryck idag. Arbetet med klasserna fortsätter under hösten. Skolklasser som vill fördjupa sig i frågeställningarna från föreställningen har möjlighet att ta del av en workshop som skådespelarna håller i.

De nya lokalerna i anslutning till Konsertteatern och Sundsvalls Teater har gett Teater Västernorrland bättre möjlighet att ta emot skolklasser och grupper för spännande rundvandringar. Det är en viktig del i arbetet att göra teatern till en bekant miljö för både elever och lärare och att skapa en långsiktig relation till länsteatern. Det här är en aktivitet som teatern kommer att utveckla till något som också innehåller konstnärliga inslag.

Läs mer 

Papa Diops Taxi, Västerbottensteatern, Richard Sseruwagi och Annika Isaksson, foto Patrick Degerman

Papa Diops Taxi, Västerbottensteatern, Richard Sseruwagi och Annika Isaksson, foto Patrick Degerman

Västerbottensteatern
I oktober 2015 hade Västerbottensteatern världspremiär av Papa Diops taxi, en bilderbok av den prisbelönta kamerunska författaren och illustratören Christian Epanya, i dramatisering av NinnaTersman. Under hösten och våren, 10 oktober 2015 – 28 april 2016,  turnerade föreställningen på skolor och spelades som offentlig föreställning. Pjäsen letade sig fram till sin publik och barnen (5-9 år) kände sig bekräftade och de trummade med, de älskade spänningen med alla taxiresor.

Hur iscensätter och skildra man teman som kolonialism, jämställdhet, ekonomi och främmande kulturella vanor på ett begripligt sätt för en barnpublik i Sverige utan att tappa dem eller förlora spänningen?

-Ofta kom barnen fram och sa ”jag kan arabiska och jag vet vad salammalekum betyder!”, ”min mamma pratar franska”, ”jag vet vart Afrika ligger!”, ”det var spännande med lejonet som kämpade och det var bra att det klarade sig”, berättar regissören Kudzai Chambaira. Världspremiären hade vi för barn och vuxna och det kändes verkligen som att vi alla var på besök på bilmuseet i Dakar, Senegal!

Läs mer

Vastmanland Teater, Barnteaterfestival, foto Magnus Kaplan

Vastmanland Teater, Barnteaterfestival, foto Magnus Kaplan

Västmanlands Teater
I höst fortsätter Västmanlands Teaters samarbete med Cirkus Cirkör. Den 12 november är det premiär för Horisonter, en föreställning som kommer spelas både offentligt och som skolföreställning för högstadiet. Horisonter regisseras av Olle Strandberg (från Cirkus Cirkör) och handlar om luftrum. Ovissheten i att aldrig veta hur en landar när en vågat chansa, hoppat, eller tagit ett beslut. I samband med produktionen planeras ett pedagogiskt cirkusarbete för skolor hösten-16 och våren-17.

21 maj är det dags för den årliga barnfestivalen i Västerås, där alla aktiviteter är kostnadsfria. Västmanlands Teater håller teaterhuset öppet med tema luft. Vad är lättare än luft? Ett moln? En luftballong? Och hur låter det egentligen i luften? Upplevelser och aktiviteter kommer att finnas på både Stora scen, Lilla scen och i Teatercaféet.

Läs mer 

Tvättid, Örebro Länsteater, foto Joacim Nilsson

Tvättid, Örebro Länsteater, foto Joacim Nilsson

Örebro länsteater
Just nu spelas den nyskriven pjäsen Tvättid av Lotta Östlin Stenshäll, som står för både manus och regi, på turné och på Örebro länsteaters  annexscen Nya China. Tvättid utspelar sig på planeten Nedroj (Jorden baklänges) i en tvättstuga som tvättar hjärnor. Tvätttid riktar sig till för mellanstadiet och är en lekfull, humoristisk föreställning med sång och nyskriven musik, som behandlar allvarliga ämnen såsom fundamentalism, makt och självgodhet.

Tidigare i vår turnerade teatern Danjin Malinovics monolog Var är mitt hem? för skolår 9 och gymnasiet.
-En otroligt stark och gripande berättelse baserad på Danjins egen flykt från Balkankriget. Det är helt fantastiskt att se honom göra den föreställningen i en aula med över 200 ungdomar som sitter helt trollbundna, säger Michael Cocke, konstnärlig ledare på Örebro länsteater.

Allmänna Arvsfondsprojektet Kärleken är fri!? kommer under år tre att vara i Örebro Länsteaters regi. Föreställningen Kärleken är fri!? har regisserats av Michael Cocke och handlar om individens rättighet att välja identitet och grupptillhörighet i relation till kärlek, familj, kultur, tradition och samhälle. Föreställningen har turnerat i Stockholm, Malmö, Göteborg, Umeå, Luleå och Boden. Kärleken är fri!? hade premiär på Folkteatern i Gävleborg 20 maj 2014 och spelas framförallt på skolor för årskurs 9 till årskurs 3 i gymnasiet.

Örebro länsteater deltar också i ett projekt tillsammans med Hällefors kommun kallat Teater a la El Sistema, där alla barn i årskurs 4 har teater på schemat, vilket innebär att de läser dramatik samt skriver och uppför egna pjäser. Tanken är att använda teaterns processer som ett redskap och El Sistema som en metod för att skapa möjlighet till språkutveckling och bättre livsvägar för eleverna.

Läs mer 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

    Jag vill äta lunch 19 april

    Jag vill äta middag 19 april

    Jag vill äta lunch 20 april

    Jag vill äta middag 20 april

    Jag vill äta lunch 21 april



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.