Giron Sámi Teáhters styrelse har utsett Åsa Simma till ny teaterchef. 

Åsa Simma kommer närmast från International Sámi Film Institute och har lång erfarenhet av scenkonst nationellt och internationellt, med nätverk i många urfolkskulturer. Hon har bakgrund som skådespelare, jojkare, regissör och manusförfattare. Hon var med i den fria teatergruppen Dálvadis, en pionjärverksamhet som spelade på samiska utan fast scen med turnéer i Norden och Europa. Teatergruppen lade grund för det som idag utgör Giron Sámi Teáhter. Åsa brinner för att stärka samisk identitet genom språk och kulturkompetens. Hon vill förtydliga Giron Sámi Teáhters position i kulturlivet.

– När jag är i Kiruna och ser de gamla fjällmassiven som funnits där i miljontals år, de fanns före mig och de står kvar efter mig, känner jag att jag har bråttom. Vi som människor har ett kort liv och mycket att uträtta, säger Åsa Simma.

Åsa Simma har börjat sin anställning och har knutit flera intressanta personer och samarbeten till teatern, bland annat den skoltsamiska regissören Paulina Feodoroff, som varit ordförande vid Nordiska Samerådet.

Läs mer

Bilden överst: Åsa Simma, ny vd på Giron Sámi Teáhter, foto Håkan Gidlöv

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.