Giron Sámi Teáhters styrelse har utsett Åsa Simma till ny teaterchef. 

Åsa Simma kommer närmast från International Sámi Film Institute och har lång erfarenhet av scenkonst nationellt och internationellt, med nätverk i många urfolkskulturer. Hon har bakgrund som skådespelare, jojkare, regissör och manusförfattare. Hon var med i den fria teatergruppen Dálvadis, en pionjärverksamhet som spelade på samiska utan fast scen med turnéer i Norden och Europa. Teatergruppen lade grund för det som idag utgör Giron Sámi Teáhter. Åsa brinner för att stärka samisk identitet genom språk och kulturkompetens. Hon vill förtydliga Giron Sámi Teáhters position i kulturlivet.

– När jag är i Kiruna och ser de gamla fjällmassiven som funnits där i miljontals år, de fanns före mig och de står kvar efter mig, känner jag att jag har bråttom. Vi som människor har ett kort liv och mycket att uträtta, säger Åsa Simma.

Åsa Simma har börjat sin anställning och har knutit flera intressanta personer och samarbeten till teatern, bland annat den skoltsamiska regissören Paulina Feodoroff, som varit ordförande vid Nordiska Samerådet.

Läs mer

Bilden överst: Åsa Simma, ny vd på Giron Sámi Teáhter, foto Håkan Gidlöv

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.