Under sommaren 2020 sjösatte Dalateatern sin första ungdomsföreställning i det treåriga projektet Stad & land. Just när det var dags att dra igång repetitioner och förberedelser på allvar kom de första coronarapporterna. Teaterchef Lisa Hugoson berättar när pandemin slog till mot Andra sidan.

Lisa Hugoson, foto Jonas Jörneberg

”Visionen var stor. Första produktionen i Dalateaterns treåriga utvecklingsprojekt Stad & landskulle gå till premiär sommaren 2020 – Andra sidan, med utgångspunkt från research i Borlänge och ett nyskrivet manus av Talajeh Nasiri. Ett 20-tal personer skulle stå på scenen; skådespelare, musiker, och en grupp lokala ungdomar, som engagerat sig frivilligt i samarbetet med Dalateatern och förberett sig under hela hösten. Varje måndagskväll träffades ungdomsgruppen inför det som i juni månad skulle bli ett publikt möte – en live-föreställning, på en utomhusscen med utrymme för en stor publik. Runt spelplatsen skulle vi skapa en Mötesplats, som i samarbete med lokala föreningar skulle fyllas med samtal, mat och aktiviteter av olika slag. Allt med utgångspunkten att bidra till att människor kom och träffade oss och varandra.

Just när det var dags att dra igång repetitioner och förberedelser på allvar kom de första coronarapporterna…

Vi bildade krisgrupper, gjorde riskbedömningar, tog fram alternativa scenarion och hela repetitionsprocessen påverkades. Repscheman fick läggas om så att max 10 personer, inklusive regissör och tekniker, vistades samtidigt i repsal. I rutinerna ingick visir, munskydd och mängder av handsprit. De scener som inkluderade hela ensemblen fick vi lämna orepeterade tills vi i maj månad började arbeta utomhus. Det hela blev lite lättare så fort vi kom ut i friska luften och alla kunde jobba samtidigt, det började äntligen likna något som kunde kallas normalt.

Parallellt med vårt arbete häckade en björktrast i ljusriggen. Trasten accepterade oss, stannade kvar och fick sina ungar innan vi hunnit fram till premiär. Sedan flög hon fram och tillbaka till boet under hela spelperioden för att mata ungarna, samtidigt som föreställningen pågick. Det blev något symboliskt i denna parallella sidohändelse.

Jag är oerhört glad att vi gick till premiär! Att se hur vi trots alla osäkerhetsfaktorer lyckades behålla lugn, fokus och arbetsglädje ända in i mål visar också på hur oerhört starkt målet att möta publik är.”

Lisa Hugoson, teaterchef Dalateatern

Dalateatern, Andra sidan, foto Per Eriksson

Bilden överst: Dalateatern, Andra sidan, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.