Under sommaren 2020 sjösatte Dalateatern sin första ungdomsföreställning i det treåriga projektet Stad & land. Just när det var dags att dra igång repetitioner och förberedelser på allvar kom de första coronarapporterna. Teaterchef Lisa Hugoson berättar när pandemin slog till mot Andra sidan.

Lisa Hugoson, foto Jonas Jörneberg

”Visionen var stor. Första produktionen i Dalateaterns treåriga utvecklingsprojekt Stad & landskulle gå till premiär sommaren 2020 – Andra sidan, med utgångspunkt från research i Borlänge och ett nyskrivet manus av Talajeh Nasiri. Ett 20-tal personer skulle stå på scenen; skådespelare, musiker, och en grupp lokala ungdomar, som engagerat sig frivilligt i samarbetet med Dalateatern och förberett sig under hela hösten. Varje måndagskväll träffades ungdomsgruppen inför det som i juni månad skulle bli ett publikt möte – en live-föreställning, på en utomhusscen med utrymme för en stor publik. Runt spelplatsen skulle vi skapa en Mötesplats, som i samarbete med lokala föreningar skulle fyllas med samtal, mat och aktiviteter av olika slag. Allt med utgångspunkten att bidra till att människor kom och träffade oss och varandra.

Just när det var dags att dra igång repetitioner och förberedelser på allvar kom de första coronarapporterna…

Vi bildade krisgrupper, gjorde riskbedömningar, tog fram alternativa scenarion och hela repetitionsprocessen påverkades. Repscheman fick läggas om så att max 10 personer, inklusive regissör och tekniker, vistades samtidigt i repsal. I rutinerna ingick visir, munskydd och mängder av handsprit. De scener som inkluderade hela ensemblen fick vi lämna orepeterade tills vi i maj månad började arbeta utomhus. Det hela blev lite lättare så fort vi kom ut i friska luften och alla kunde jobba samtidigt, det började äntligen likna något som kunde kallas normalt.

Parallellt med vårt arbete häckade en björktrast i ljusriggen. Trasten accepterade oss, stannade kvar och fick sina ungar innan vi hunnit fram till premiär. Sedan flög hon fram och tillbaka till boet under hela spelperioden för att mata ungarna, samtidigt som föreställningen pågick. Det blev något symboliskt i denna parallella sidohändelse.

Jag är oerhört glad att vi gick till premiär! Att se hur vi trots alla osäkerhetsfaktorer lyckades behålla lugn, fokus och arbetsglädje ända in i mål visar också på hur oerhört starkt målet att möta publik är.”

Lisa Hugoson, teaterchef Dalateatern

Dalateatern, Andra sidan, foto Per Eriksson

Bilden överst: Dalateatern, Andra sidan, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.