Nu skapar Scenkonst Sörmland och Baxter Theater i Sydafrika tillsammans en dansföreställning där äldre människor i Sverige och i Sydafrika står i fokus. Föreställningen gestaltar de berättelser, åsikter, tankar och känslor som diskuterats i referensgrupper i  Eskilstuna och Kapstaden.  Världspremiär blir det i Eskilstuna den 3 september.

Projektet Growth är ett treårigt samarbete mellan Scenkonst Sörmland och Baxter Theater i Sydafrika som bygger på ambitionen att gestalta den mänskliga aspekten av ekonomisk tillväxt med dans och nyskriven musik . Resultatet blir en triptyk av dansföreställningar där den första, I hit the Ground running, hade ur- och världspremiär i Kapstaden 29 augusti 2013 och har framförts på turné i Sörmland och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Musiken var nykomponerad av den svenska tonsättaren Tebogo Monnakgotla och framfördes av fem musiker från Scenkonst Sörmland. Ananda Fuchs från Sydafrika stod för koreografin för fem sydafrikanska dansare. Tillsammans skapade de en mångfacetterad föreställning baserad på material från två referensgrupper med unga arbetslösa från Sverige och Sydafrika som diskuterat, problematiserat och improviserat kring begreppet ekonomisk tillväxt.

Inför den andra delen i projektet Growth träffar Tebogo Monnakgotla och Ananda Fuchs, tillsammans med andra i det konstnärliga teamet, två nya referensgrupper i Eskilstuna och Kapstaden. Den här gången handlar det om pensionärer. Om nya och gamla pensionssystem. Om den så kallade åldringsboomen. Om det ekonomiska systemet i förhållande till de mänskliga behoven. Om att vara nyttig eller onyttig. Att vilja fortsätta arbeta eller inte.
Ett tydligt tema som kommit upp är upplevelsen av ”en andra chans”. Ett nytt kapitel som ibland innebär en omvärdering, kanske t.o.m. ett uppvaknande. Ett kapitel som öppnar dörrar till nya val, som inte styrs av plikter eller måsten i lika hög utsträckning som tidigare val i livet. Ett annat tema har varit insikter. Försonande, förmildrande, smärtsamma.

Mötet med referensgrupperna blottade ett bitterljuvt förhållande mellan glädjen inför denna ”andra chans” eller ”nya liv” och sorgen över att den kommer sent i livet. En del uttrycker nyvunnen ro och vila medan andra uttrycker stress inför att hinna allt som måste hinnas innan det är för sent.

Föreställningen kommer också att gestalta relationen mellan dessa individuella mänskliga resor och det system i vilket de tar plats. Det första årets föreställning I hit the Ground running slutade mitt i ett race med högst osäker utgång. Snabba hjärtslag, unga människor på väg. Hoppfulla eller rädda eller både och. Årets föreställning tar avstamp i det tempot. Vad händer i andra änden av racet?

Mer om Tebogo Monnakgotla 

Mer om Ananda Fuchs   

Mer om Growth

Bilden ovan: Scenkonst Sörmland i möte med referensgrupper på Baxter Theater, foto Oscar O´Ryan

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.