Nu skapar Scenkonst Sörmland och Baxter Theater i Sydafrika tillsammans en dansföreställning där äldre människor i Sverige och i Sydafrika står i fokus. Föreställningen gestaltar de berättelser, åsikter, tankar och känslor som diskuterats i referensgrupper i  Eskilstuna och Kapstaden.  Världspremiär blir det i Eskilstuna den 3 september.

Projektet Growth är ett treårigt samarbete mellan Scenkonst Sörmland och Baxter Theater i Sydafrika som bygger på ambitionen att gestalta den mänskliga aspekten av ekonomisk tillväxt med dans och nyskriven musik . Resultatet blir en triptyk av dansföreställningar där den första, I hit the Ground running, hade ur- och världspremiär i Kapstaden 29 augusti 2013 och har framförts på turné i Sörmland och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Musiken var nykomponerad av den svenska tonsättaren Tebogo Monnakgotla och framfördes av fem musiker från Scenkonst Sörmland. Ananda Fuchs från Sydafrika stod för koreografin för fem sydafrikanska dansare. Tillsammans skapade de en mångfacetterad föreställning baserad på material från två referensgrupper med unga arbetslösa från Sverige och Sydafrika som diskuterat, problematiserat och improviserat kring begreppet ekonomisk tillväxt.

Inför den andra delen i projektet Growth träffar Tebogo Monnakgotla och Ananda Fuchs, tillsammans med andra i det konstnärliga teamet, två nya referensgrupper i Eskilstuna och Kapstaden. Den här gången handlar det om pensionärer. Om nya och gamla pensionssystem. Om den så kallade åldringsboomen. Om det ekonomiska systemet i förhållande till de mänskliga behoven. Om att vara nyttig eller onyttig. Att vilja fortsätta arbeta eller inte.
Ett tydligt tema som kommit upp är upplevelsen av ”en andra chans”. Ett nytt kapitel som ibland innebär en omvärdering, kanske t.o.m. ett uppvaknande. Ett kapitel som öppnar dörrar till nya val, som inte styrs av plikter eller måsten i lika hög utsträckning som tidigare val i livet. Ett annat tema har varit insikter. Försonande, förmildrande, smärtsamma.

Mötet med referensgrupperna blottade ett bitterljuvt förhållande mellan glädjen inför denna ”andra chans” eller ”nya liv” och sorgen över att den kommer sent i livet. En del uttrycker nyvunnen ro och vila medan andra uttrycker stress inför att hinna allt som måste hinnas innan det är för sent.

Föreställningen kommer också att gestalta relationen mellan dessa individuella mänskliga resor och det system i vilket de tar plats. Det första årets föreställning I hit the Ground running slutade mitt i ett race med högst osäker utgång. Snabba hjärtslag, unga människor på väg. Hoppfulla eller rädda eller både och. Årets föreställning tar avstamp i det tempot. Vad händer i andra änden av racet?

Mer om Tebogo Monnakgotla 

Mer om Ananda Fuchs   

Mer om Growth

Bilden ovan: Scenkonst Sörmland i möte med referensgrupper på Baxter Theater, foto Oscar O´Ryan

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.