”Vi har rullat in i det nya året med förhoppningar om ett bättre sådant. Utmaningarna är många och just nu arbetar jag och styrelsen med rekrytering av ny verksamhetsledare. I väntan på tillsättning försöker jag som ordförande och styrelsen att upprätthålla kansliet och vår verksamhet.

Dock kom ett hårt slag mot oss, när vår informatör som under åren hjälpt oss med nyhetsbrev, hemsida och sociala media helt plötsligt insjuknade. Nu tänker vi mest på henne och hennes familj med förhoppningarna om tillfrisknande.

Även här behöver vi hjälpligt klara av nyhetsbrev och allt annat och vädjar till er alla att gärna komma intill undertecknad med uppdateringar och förslag om era teatrars verksamhet, så att vi kan vidare förmedla i nyhetsbrev och artiklar.

Som många säkert sett har diskussioner om lokaler och teatrarnas behov fortsatt och mest utsatt har för närvarande våra vänner på Folkteatern i Göteborg varit med hot om uppsägning.

Vi bevakar och försöker hjälpa, men gläds också över vilket fint stöd som getts till teatern i Göteborg.

Om sådant, men också andra svårigheter och utmaningar vill vi tala med er ute i landet på den styrelseturné vi hoppas kunna göra under året. Det kan bli fina möten bland er folkvalda, teaterchefer och ”era” politiker om länsteatrarnas verksamhet, behov och nytta.

Nu närmast vankas det vårmöte hos våra vänner på Länsteatern på Gotland 19-21 april. inbjudan kommer och vi har redan kommit långt i planeringen kring dessa spännande dagar. Hoppas så många som möjligt av er kommer.

Innan dess deltager Länsteatrarna med monter och olika samtal på det stora Kulturpolitiska konventet, Folk och Kultur i Eskilstuna 8-11 februari.

Kanske ses vi även där.

Innan och under julen och helgerna bidrog många av er på landets länsteatrar med många fina inslag – ett av de mest spännande var kanske uppläsningen av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga från Västanå Teater. Under nästan ett dygn avlöste uppläsarna varandra och skapade en fantastisk stämning och lugn genom tv-rutan. Jag önskade att jag varit på plats, men lyssande och tittade ända till sista kapitlets slut från TV-soffan på Frösön.

Nu väntar ett antal premiärer runt om i landet och några av dessa har vi försökt att presentera i det senaste nyhetsbrevet och på vår hemsida.

Hör av Er till mig om ni har något på gång som ni vill att vi gör en artikel kring.

I övrigt har vi börjat bjuda ni oss till kulturministern, till Riksdagens kulturutskott och andra makthavare för att så här i början på denna mandatperiod uppdatera  dem kring vår verksamhet och göra oss kända.

Vi ses snart och kanske dyker några av Er upp på Folk och Kultur i Eskilstuna.

PS. Sköt om Er och boka av våra dagar på vårmötet på Gotland redan nu.”

Robert Uitto

Ordförande


Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.