”Vi har rullat in i det nya året med förhoppningar om ett bättre sådant. Utmaningarna är många och just nu arbetar jag och styrelsen med rekrytering av ny verksamhetsledare. I väntan på tillsättning försöker jag som ordförande och styrelsen att upprätthålla kansliet och vår verksamhet.

Dock kom ett hårt slag mot oss, när vår informatör som under åren hjälpt oss med nyhetsbrev, hemsida och sociala media helt plötsligt insjuknade. Nu tänker vi mest på henne och hennes familj med förhoppningarna om tillfrisknande.

Även här behöver vi hjälpligt klara av nyhetsbrev och allt annat och vädjar till er alla att gärna komma intill undertecknad med uppdateringar och förslag om era teatrars verksamhet, så att vi kan vidare förmedla i nyhetsbrev och artiklar.

Som många säkert sett har diskussioner om lokaler och teatrarnas behov fortsatt och mest utsatt har för närvarande våra vänner på Folkteatern i Göteborg varit med hot om uppsägning.

Vi bevakar och försöker hjälpa, men gläds också över vilket fint stöd som getts till teatern i Göteborg.

Om sådant, men också andra svårigheter och utmaningar vill vi tala med er ute i landet på den styrelseturné vi hoppas kunna göra under året. Det kan bli fina möten bland er folkvalda, teaterchefer och ”era” politiker om länsteatrarnas verksamhet, behov och nytta.

Nu närmast vankas det vårmöte hos våra vänner på Länsteatern på Gotland 19-21 april. inbjudan kommer och vi har redan kommit långt i planeringen kring dessa spännande dagar. Hoppas så många som möjligt av er kommer.

Innan dess deltager Länsteatrarna med monter och olika samtal på det stora Kulturpolitiska konventet, Folk och Kultur i Eskilstuna 8-11 februari.

Kanske ses vi även där.

Innan och under julen och helgerna bidrog många av er på landets länsteatrar med många fina inslag – ett av de mest spännande var kanske uppläsningen av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga från Västanå Teater. Under nästan ett dygn avlöste uppläsarna varandra och skapade en fantastisk stämning och lugn genom tv-rutan. Jag önskade att jag varit på plats, men lyssande och tittade ända till sista kapitlets slut från TV-soffan på Frösön.

Nu väntar ett antal premiärer runt om i landet och några av dessa har vi försökt att presentera i det senaste nyhetsbrevet och på vår hemsida.

Hör av Er till mig om ni har något på gång som ni vill att vi gör en artikel kring.

I övrigt har vi börjat bjuda ni oss till kulturministern, till Riksdagens kulturutskott och andra makthavare för att så här i början på denna mandatperiod uppdatera  dem kring vår verksamhet och göra oss kända.

Vi ses snart och kanske dyker några av Er upp på Folk och Kultur i Eskilstuna.

PS. Sköt om Er och boka av våra dagar på vårmötet på Gotland redan nu.”

Robert Uitto

Ordförande


Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.