– En bra föreställning väcker känslor, rör om, skaver och berör, säger Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland.

Sverigemagasinet har uppmärksammat länsteatrarna stort i sitt senaste nummer. Chefer, konstnärliga ledare, kommunikationschefer och producenter från landets länsteatrar har blivit intervjuade och svarat på frågor om verksamhet och repertoar 2018. Vi har fått tillstånd att publicera intervjuerna. Sverigemagasinet är ett rikstäckande månadsmagasin med turistrelaterade nyheter. Magasinet finns på turistbyråer, hotell, flygplatser och tåg.

Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland berättar om verksamheten 2018, foto Malin Arnesson.

Vilken av era kommande föreställningar ser ni mest fram emot och förväntar er bli populärast under året? Och varför tror du det?
Halland Love Stories tror jag kommer bli vår mest populära föreställning under 2018. Det är en musikal, baserad på intervjuer av hallänningar och deras kärleksliv, med musik av Per Gessle. Det kommer bli en rolig, fantastisk, romantisk och sorglig föreställning med mycket dans och hitlåtar ur Gessles låtskatt.

Publiken kommer att känna igen sig och det är ett ämne som berör alla på djupet. Jag tror att många längtar efter historier som handlar om vanliga människor runtomkring oss och som berättar om den värld vi lever i.

Vilken uppsättning har varit roligast att framföra under din tid på länsteatern, berätta varför.
Lördagen den 10:e februari kl 12 satte vi tillsammans med 22 andra teatrar upp Sveriges största föreställning, Presskonferensen. Presskonferensen är en kort satir av Nobelpristagaren Harold Pinter om en dystopisk framtid där en kulturminister tidigare varit chef för säkerhetspolisen och nu använder kulturen för att kontrollera och styra människors tankar och känslor. Denna landsomfattande föreställning spelades på gator och torg över hela Sverige, från Malmö i söder till Luleå i norr och i anslutning till föreställningarna hölls samtal och diskussioner om den fria konstens plats i samhället, varför den är viktig att försvara – på samma sätt som fri press och ett fritt rättsväsende är viktigt att försvara. Det var fantastiskt att se engagemanget hos så många människor kring dessa frågor.

På vilket sätt hoppas och vill du att ni påverkar era teaterbesökare, och får ni gensvar/återkopplingar av dem?
Teater är nuets konstart och handlar om ett möte mellan konstnärer och publik. Publiken reaktioner påverkar det som sker på scenen och förhoppningsvis väcker föreställningen tankar och känslor hos de som tittar. För mig är det viktigt att det vi gör engagerar vår publik, oavsett om de är barn eller vuxna. En bra föreställning väcker känslor, rör om, skaver och berör. Publikens reaktioner och reflektioner är superviktiga för oss och deras kunskap och historier är en stor inspiration till det vi gör på scenen.

www.teaterhalland.se

Bioden överst är från Halland Love Stories, foto Malin Arnesson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.