– Min ambition är att erbjuda publiken föreställningar som speglar livsöden och historier som har sitt ursprung i vårt län eller som på annat sätt angår oss som bor här i Västernorrland, säger Lena Engqvist Forslund,  teaterchef Teater Västernorrland.

Sverigemagasinet har uppmärksammat länsteatrarna stort i sitt senaste nummer. Chefer, konstnärliga ledare, kommunikationschefer och producenter från landets länsteatrar har blivit intervjuade och svarat på frågor om om verksamhet och repertoar 2018. Vi har fått tillstånd att publicera intervjuerna. Sverigemagasinet är ett rikstäckande månadsmagasin med turistrelaterade nyheter. Magasinet finns på turistbyråer, hotell, flygplatser och tåg.

Lena Engqvist-Forslund, teaterchef, Teater Västernorrland, berättar om verksamheten 2018.

Vilken av era kommande föreställningar ser ni mest fram emot och förväntar er bli populärast det här året? Och varför tror du det?
Det är helt omöjligt att välja bara en föreställning. Nu i vår spelar vi Molières klassiker Tartuffe i Commedia Clownform, det kommer bli en hysteriskt rolig föreställning med en stor portion allvar i. För de mindre teaterbesökarna sätter vi upp Lill-Zlatan och morbror raring baserad på Pija Lindenbaums älskade barnbok, det blir en rapp och händelserik föreställning fylld av musik och sång.

Till hösten presenterar vi Family Feelings som är en komedi om familjen, om hur vi tar den för given och om hur gräset är grönare på andra sidan. I centrum står Mona Nilsson som är 65 år och ska gå i pension, en dag hon länge sett fram emot, för då ska hon äntligen få göra allt det hon har drömt om. De övriga familjemedlemmarna har dock andra planer… En varm komedi för alla åldrar. Och som grand finale på 2018 har Pelle Svanslös – musikalen premiär i julhelgen. Det är en berättelse om att våga vara sig själv och om att stå upp för varandra, berättad med humor och värme som talar till såväl stora som små. Det blir tredje året vi spelar en familjeföreställning över jul- och nyårshelgerna, något som publiksiffrorna visar är uppskattat av Sundsvallsborna.

Vilken uppsättning har varit roligast att framföra under din tid på Länsteatern, berätta varför.
Svårt att svara på, vi gör så många olika sorters produktioner, alla med sina fördelar. Men det allra roligaste tycker jag är de som innehåller musik och sång. Ingvar – en musikalisk möbelsaga, med 10 mycket skickliga medverkande, blev en konstnärlig och publik fullträff. Med professionalism, stor humor och briljans sjöng, dansade och spelade ensemblen fram  historien om Ingvar Kamprad och hans livsverk IKEA. Det var så bra och helgjutet, jag såg den massor av gånger, ibland bara början, på väg hem, förbi scenen…

På vilket sätt hoppas och vill du att ni påverkar era teaterbesökare, och får ni gensvar/återkopplingar av dem?
Min ambition är att erbjuda publiken föreställningar som speglar livsöden och historier som har sitt ursprung i vårt län eller som på annat sätt angår oss som bor här i Västernorrland. Jag vill berika människor och ge publiken möjlighet att reflektera över samtiden och vi människor som lever i den.

www.scenkonstvasternorrland.se

Bilden överst är från Tartuffe, foto Lia Jacobi

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.