– Jag önskar att vi först och främst påverkar vår publik genom att inspirera till nyfikenhet att se och uppleva världen från andra ännu okända perspektiv, säger Therese Willstedt, scenkonstchef och vd för Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Sverigemagasinet har uppmärksammat länsteatrarna stort i sitt senaste nummer. Chefer, konstnärliga ledare, kommunikationschefer och producenter från landets länsteatrar har blivit intervjuade och svarat på frågor om verksamhet och repertoar 2018. Vi har fått tillstånd att publicera intervjuerna. Sverigemagasinet är ett rikstäckande månadsmagasin med turistrelaterade nyheter. Magasinet finns på turistbyråer, hotell, flygplatser och tåg.

Therese Willstedt, scenkonstchef och vd för Regionteatern Blekinge Kronoberg berättar om verksamheten 2018.

Vilken av era kommande föreställningar ser ni mest fram emot och förväntar er bli populärast det här året? Och varför tror du det?
– Det är min första säsong som ny scenkonstchef för Regionteatern Blekinge Kronoberg. Därför ser jag givetvis mest av allt fram emot att uppleva när teaterns nya vision och profil möter verkligheten. Men om jag ska välja några föreställningar som jag ser extra mycket fram emot så vill jag framhålla Såsom i en spegel. Jag är otroligt stolt över att vi under Bergmanåret 2018 kan erbjuda en Sverigepremiär för scenversionen av Ingmar Bergmans mångbottnade film som skildrar en familj un-der tjugofyra intensiva timmar. Av Bergmans verk så är Såsom i en spegel verkligen det verk som berör mig mest. Kanske för att det är en historia om längtan efter att bli sedd, och oförmågan att se andra. Den internationellt erkända regissören Johan Knattrup Jensen står för regin och i huvudrollen kommer vi att få uppleva skådespelerskan Malin Arvidsson. Utöver Bergman så kommer vi att under hösten 2018 dra igång en ny satsning ”Medborgarscenen” som tar utgångspunkt i det dokumentära. Historier från verkligheten satt i en fiktiv och scenisk ram! Medborgarscenens produktioner är vårt sätt att reflektera över vems historia och verklighet som berättas och därmed förhoppningsvis finna nya röster och nya perspektiv som angår vår samtid.

Vilken uppsättning har varit roligast att framföra under din tid på Regionteatern Blekinge Kronoberg, berätta om varför.
– Jag har nu lämnat en internationell karriär som teaterregissör bakom mig för att flytta hem till min födelseort med drömmen om att kunna bidra till att utveckla scenkonsten och kulturlivet i Region Blekinge och Kronoberg. Jag har tidigare arbetat som husregissör på Frankfurt Schauspiel och Schauspiel Köln i Tyskland, samt på Den danska nationalscenen Det Kongelige teater i Köpenhamn. Jag ser därför verkligen fram emot att möta och lära känna den svenska publiken!

På vilket sätt hoppas och vill du att ni påverkar era teaterbesökare, och får ni gensvar/återkopplingar av dem?
– Jag ser det som en teaters främsta uppgift att ta sin samtid och därmed sin publik på allvar, oavsett ålder, scenkonstvana, habitués eller social tillhörighet. Vår publik ska inte bara komma till oss. Regionteatern Blekinge Kronoberg ska också aktivt söka upp sin publik och arbeta tillsammans med dem och för dem. Allt för att värna om mötet mellan människor. Det är där vi tränar våra empatiska muskler och utmanar våra invanda mönster. Och jag tror på att det är i mötet mellan vår fantasi och vår verklighet som vi bygger vår gemensamma framtid. Därför önskar jag att vi först och främst påverkar vår publik genom att inspirera till nyfikenhet att se och uppleva världen från andra ännu okända perspektiv. Sen är det också viktigt för mig att skapa en härlig och varm miljö runt omkring föreställningarna – en mötesplats där man har lust att vara!

www.regionteatern.se

Bilden överst är från Bibliotekarien, foto Lina Alriksson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.