– Folkteatern arbetar ju oavbrutet med att hitta och skapa olika former för samtal tillsammans med vår publik om den konst vi gör, säger Gro Oskarsson Kindstrand, verksamhetschef på Folkteatern Gävleborg.

Sverigemagasinet har uppmärksammat länsteatrarna stort i sitt senaste nummer. Chefer, konstnärliga ledare, kommunikationschefer och producenter från landets länsteatrar har blivit intervjuade och svarat på frågor om verksamhet och repertoar 2018. Vi har fått tillstånd att publicera intervjuerna. Sverigemagasinet är ett rikstäckande månadsmagasin med turistrelaterade nyheter. Magasinet finns på turistbyråer, hotell, flygplatser och tåg.

Gro Oscarson Kindstrand, Folkteatern i Gävleborg berättar om verksamheten 2018.

Vilken av era kommande föreställningar ser ni mest fram emot och förväntar er bli populärast det här året? Och varför tror du det?
Vi ser självklart fram emot hela året och redan nu närmar sig vår egen scenkonstfestival Drömmar och Demokrati, där vi har inte mindre än fyra (!) premiärer på samma dag. Men ett annat spännande projekt som väntar är vårt samarbete med Lumor och Malmö Dockteater, med föreställningen Det nya riket – en dock-teaterföreställning för vuxna som ska ges på turné i hela Gävleborg, samt i Stockholm och Malmö.

Vilken uppsättning har varit roligast att framföra under din tid på Länsteatern, berätta varför.
Vi har gjort många uppsättningar som har varit otroligt roliga på helt skilda sätt. När vi gjorde Faust i Gasklockan år 2015 var det fantastiskt att samlas tillsammans med Gävle Symfoniorkester, Skottes Musikteater och Gävle kommun för att göra detta enorma allkonstverk som gavs på hela Gasklockeområdet i Gävle. Ofta är det ju just de projekt där omständigheterna är speciella som stannar i minnet. Som när vi gjorde Ett sjunkande skepp / Ett växande slott där vi tillsammans med publiken devisade fram ett scenkonstverk med klassiska och nyskrivna texter som vi sedan gav på den gamla soptippen i Gävle, med bara två veckors repetitionstid. Det var ibland obeskrivliga publikmöten där naturens okontrollerbara infall, såsom fågelsång, trollsländor och vindilar, ständigt påverkade föreställningen och publikens upplevelser.

På vilket sätt hoppas och vill du att ni påverkar era teaterbesökare, och får ni gensvar/återkopplingar av dem?
Jag tror själv inte på att formulera hur publiken ska känna när de lämnar teatersalongen, men självklart vill vi påverka och få publikens gensvar! Folkteatern arbetar ju oavbrutet med att hitta och skapa olika former för samtal tillsammans med vår publik om den konst vi gör. Jag hoppas att vi och publiken under året fortsätter att utveckla, skapa nya och förstärka de ytor som finns för konstnärliga samtal som båda sker i och kring föreställningstillfället.

www.folkteaterngavleborg.se

 

Bilden överst är från SAD Symphony, foto Nemo Stocklassa Hinders

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

    Jag vill äta lunch 19 april

    Jag vill äta middag 19 april

    Jag vill äta lunch 20 april

    Jag vill äta middag 20 april

    Jag vill äta lunch 21 april



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.