– Dalateatern är en plats för vår tids angelägna samtal, säger Ann-Katrin Hernandez Ekström, marknadschef på Dalateatern.

Sverigemagasinet har uppmärksammat länsteatrarna stort i sitt senaste nummer. Chefer, konstnärliga ledare, kommunikationschefer och producenter från landets länsteatrar har blivit intervjuade och svarat på frågor om verksamhet och repertoar 2018. Vi har fått tillstånd att publicera intervjuerna. Sverigemagasinet är ett rikstäckande månadsmagasin med turistrelaterade nyheter. Magasinet finns på turistbyråer, hotell, flygplatser och tåg.

Ann-Katrin Hernandez Ekström, marknadschef på Dalateatern berättar om teaterns verksamhet 2018

Vilken av era kommande föreställningar ser ni mest fram emot och förväntar er bli populärast under året? Och varför tror du det?
Det är svårt att välja ut någon av de fyra föreställningar vi producerar under 2018, eftersom alla är sinsemellan väldigt olika och tilltalar olika målgrupper.

Den vuxenföreställning Dalateatern spelar nu under vårvintern heter Dålig stämning och handlar om vuxenmobbning. Pjäsen grundar sig på sanna berättelser om vuxenmobbning, insända av folk i Dalarna. Det ska bli spännande att följa publikens reaktioner och upplevelser av pjäsen.

I höst bjuder vi på ännu en spännande föreställning för vuxna; Tredje rikets fruktan och elände av Bertold Brecht. Det är en ruggig handling, som förstås av titeln, men med mycket musik som vanligt är hos Bertold Brecht.

För skolornas mellanstadium spelar vi nu ett vindlande teateräventyr som vrider på samtid och framtid; Utopia – eller vem ska hitta på framtiden? I höst bjuds högstadieleverna på cabarénummer med showdansande byråkrater, rullstolsrock till karaoke, nazistbrevbärare och en icke-handikappsanpassad behovstrappa. Det allvarliga budskapet handlar om längtan, övergivenhet och beroende av andra; Svårast är det med dom värdelösa.

Vilken uppsättning har varit roligast att framföra under din tid på länsteatern, berätta varför.
Så klart att de stora evenemangen, musikalerna, etc är jättekul. Men det som varit mest fantastiskt är ändå de små föreställningarna, där vi kommer ut till människor i hela Dalarna, ofta ganska ovana teaterbesökare,  och med innehåll som berör. Ett exempel är pjäsen om en kvinna med Aspergers syndrom, Livet kom så plötsligt. Monologen spelades i teatersalonger och på bygdegårdar.  Fulla hus nästan överallt, berörda människor som gråter och skrattar. Då blir jag väldigt rörd; det därför en länsteater finns!

På vilket sätt hoppas och vill du att ni påverkar era teaterbesökare, och får ni gensvar/återkopplingar av dem?
Dalateatern är en plats för vår tids angelägna samtal. Människor ska bli berörda, få sig en tankeställare, vilket vi också ser i det som folk återkopplar till oss.

www.dalateatern.se

Bilden överst är från Dålig stämning, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.