Sedan i augusti har repetitionerna för pjäsen Världen enligt Rosling pågått. Ragna Wei regisserar den nyskrivna pjäsen som bygger på Hans Roslings välkända böcker ”Factfulness” och biografin ”Hur jag lärde mig förstå världen”.

Det är en sorts bildningsresa, säger Ragna Wei.

Världen enligt Rosling är en helt nyskriven pjäs av Rasmus Lindberg, som bygger på Hans Roslings böcker och föreläsningar. Det är premiär på Norrbottensteaterns den 24 september, därefter kommer föreställningen att turnera på högstadier och gymnasier i Norrbottens län under hösten 2020 och våren 2021.

Ragna Wei, foto Magnus Stenberg

Repetitionsarbetet för pjäsen Världen enligt Rosling påbörjades i augusti. De tre skådespelarna Nora Bredefeldt, Isak Holmen Sørensen och Linda Wincent gestaltar läkaren och professorn Hans Rosling, och publiken kommer att få se en sorts bildningsresa, berättar Ragna Wei.

Hans Rosling är en av våra stora folkbildare och han tar med oss på att uppleva sin kunskap om världen och hur världens utveckling har sett ut de senaste hundra åren. Det här är en föreställning som i stor grad handlar om den kunskapen, men den handlar också om en omvälvande resa, både en resa runt på jorden men också en sorts mental resa av att förstå världen på ett annat sätt, säger Ragna.

– För att kunna uppnå det och skapa en teatral upplevelse, sitter publiken i ett rum som kan förvandlas med hjälp av projektionsskärmar.
Det är en väldigt suggestiv och visuell föreställning.

Vilket är pjäsens viktigaste budskap?

-Det viktigaste budskapet Rosling har och som pjäsen innehåller, är att man tittar tillbaka på den utveckling som Sverige har gått igenom de senaste hundra åren, och sedan visar man på hur den utvecklingen sker också i många andra länder på jorden. Även om man inte är på samma plats just nu, så är det samma typ av utvecklingskurva och samma saker som behövs för att länder ska kunna utvecklas och uppnå högre välstånd, längre livslängd, och så vidare, säger Ragna.

Text av Andrea Thür/Norrbottensteatern

Läs en längre text på Norrbottensteaterns hemsida här.

 

Bilden överst: Norrbottensteatern, Världen enligt Rosling, foto Magnus Stenberg

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.