Länsteatrarnas vårmöte 2020 ägde rum på Teater Halland i den vackra kuststaden Varberg. Men Teater Halland finns på många fler platser än så i Halland. Nu riktar vi strålkastarljuset mot Teater Halland!

Den 12 september 2020 firades Teater Halland 30 årsjubileum i Brunnsparken i Varberg med scenunderhållning, tipspromenad och höstens biljetter till rabatterade priser. På teaterns hemsida finns grattishälsningar från skådespelare, regissörer, f.d. teaterchefer, kostymörer, ja alla möjliga som genom åren arbetat på teatern, delar med sig av sina minnen från teatern.

Om Teater Halland
Teater Halland ska spela för barn, unga och vuxna i hela Halland och vara en resurs för skolor, föreningar och andra aktörer. Ett särskilt fokus ska läggas på barn och unga. Teater Halland ska hålla en hög konstnärlig nivå och vara en förebild för scenkonsten i regionen, samt delta aktivt i samhällsdebatten.

Teater Halland AB är ett regionalt aktiebolag med säte i Varberg. Bolaget omsätter ca 16 miljoner kronor per år och får anslag från Statens kulturråd och Region Halland, samt bidrag från Varbergs kommun. Teatern har i medelantal 18 anställda varje år, elva är tillsvidareanställda och övriga frilansare på korta eller längre kontrakt. Varje år möter teatern ca 20 000 personer vid föreställningar och publika möten.Hälften av föreställningarna spelas i skolor, bygdegårdar, bibliotek och andra scener runt om i regionen, andra hälften spelas på teatern i Varberg.

—–

Vårens repertoar 2020 på Teater Halland
Under våren 2020 turnerar Teater Halland runt landet med Stolthet och fördom eller The Story of Mr Darcy, Mr Bingley, Mr Wickham, Mr Collins och Mr Bennet. 37 föreställningar blir det, från Varberg, Kungsbacka, Falkenberg och Halmstad, till Karlskrona och hela vägen upp till Sundsvall. Pjäsen är en fri dramatisering av Jane Austens klassiska kärleksroman där historien om systrarna Bennet gestaltas av fem män som försöker ge sig i kast med att närma sig den trånga 1800-tals-salongen. TYVÄRR INSTÄLLD TURNÉ.

Teater Halland, Stolthet och Fördom, foto Malin Arnesson

I höst blir det åter små scener med Kalejdo-dans av Nathalie Ruiz. Kalejdo-dans är en inbjudan till dansens värld, långt ifrån de stora scenerna. Här möts den erfarna solisten, den unge dansaren och den äldre skådespelaren i ett varmt och humoristiskt universum. Som i ett kalejdoskop krockar deras världar med varandra, över nations- och generationsgränser, det hyllade och det glömda, genom vardag och fascinerande besatthet.

Teater Halland, Kalejdo-dans av Nathalie Ruiz, foto produktionen

Kalejdo-dans med Nathalie Ruiz
Med Kalejdo-dans gör koreografen och dansaren Nathalie Ruiz sin första produktion för Teater Halland och Rum för dans. Nathalie har i många år dansat med Cullbergbaletten, varit konstnärlig ledare för Regionteater Västs dansscen och den egna ensemblen Co. Alba. Numera är hon konstnärlig chef för Artome – med kultur som växtkraft och ledare för Moving Torup där dansare mellan fyra och 80 år möts under Nathalies ledning.Med Kalejdo-dans vill hon sprida danskonsten ut på landsbygden och tar sig an utmaningen att koreografera på fyra gånger fyra meter.

Teater Halland, Monarkin i slutet av gatan, foto teatern

En framtidsfantasi
Höstens andra premiär är Monarkin i slutet av gatan, en fantasi om framtiden. Med hjälp av två skådespelare, trettio par hörlurar och en riktig bil får publiken uppleva äventyret live utomhus i det anrika Monarkområdets unika industrimiljö. Monarkin i slutet av gatan är en hörlurspromenadföreställning för årskurs 5-6, skriven av Moa Backman och regisserad av Anne Johnsson. Under vandringen skymtas spår av levande varelser, spår av civilisation, av en barndom på 2020-talet. Här brukade två barn leka, här kände de till varenda rostig skruv och mossbelupen betongsten. Det var länge sedan. Men är det här verkligen framtiden? Finns det flygande bilar nu? Eller har haven stigit och slukat allt?

Teater Halland, Stolthet och fördom, foto Malin Arnesson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.